Trent Reznor egy új streamingszolgáltatás kreatív főembere lesz

2013.01.15. 16:30, Frontrecorder

TrentReznorDaisy.jpg

Amire tavaly októberben a felek még csak utalgattak, az most eggyel konkrétabbá vált: úgy tűnik, Trent Reznor a Beats Electronics (a Beats By Dre anyacége) által indítandó új zenei streamingszolgáltatás kreatív első embere lesz. A tervek szerint az év második felében élesített Daisy hangsúlyosabban épít majd a zenei ajánlásokra, Reznor pedig e területen kap fő szerepet a cégben. Közben természetesen zenei projektjeit is görgeti tovább.

beats-mog-logos.jpgA Beats Electronics tavaly már felvásárolta a MOG fizetős on demand zeneszolgáltatást, és egyelőre nem világos, hogy a Daisy ennek továbbfejlesztése vagy egy teljesen új platform lesz-e. A technikai paraméterek mellett nincs infó sem előadókkal kötött exkluzív megállapodásokról, sem árképzésről (azon kívül, hogy versenyképes lesz a piacon), a fő kommunikációs csapásirány most az, hogy a zene felfedezésének élménye itt bizony új szintre lesz emelve. "Ami hiányzik napjaink digitális zenei környezetéből, az a kulturális kontextus" - jelentette ki Jimmy Iovine, a Beats Electronics társalapítója (illetve az Interscope Geffen A&M kiadó vezére), aki szerint az új zenék megismerésének folyamatából kiiktatódott az érzelmi kötődés - mint fogalmazott: a többi streamigszolgáltató "matematikai megoldást kínál egy érzelmi kérdésre"" -, a Daisy ellenben pont erre fog ráerősíteni. És itt jön a képbe Trent Reznor, az ő egyik kiemelt feladata lesz ugyanis a szolgáltatás zeneajánlási megoldásainak "emberibbé" tétele.

Erről a témáról a New Yorker magazinnak tavaly decemberben elmélkedett Reznor: "A Spotify-on ugyan elvileg ott van 16 millió dal, mégsem bukkansz rá új zenékre, amik tetszenének. Ahol ilyen tömegű információval bombáznak, ott a megbízható szűrők óriási valós értékkel bírnak. Mint az a lemezboltos, aki pontosan ismeri az ízlésed, de olyan zenéket is tud mutatni, amelyeket magadtól nem feltétlenül hallgattál volna meg." A Daisy e "lemezboltos" szerepét az algoritmusok mellett hús-vér zenei szakértőkre bízza majd, akik kurátorként segítik a felhasználókat zenei horizontjuk szélesítésében. 

Mindezek szimpatikus elképzelések ugyan, de hogy a gyakorlatban hogyan és mennyire működnek majd, ezen a ponton erősen kérdőjeles - annál is inkább, mivel időközben a Spotify pont bejelentette, hogy alaposan felfejleszti platformja zeneajánlási funkcióit.

Reznor digitális zeneipari ténykedésének eredményeit szintén kíváncsian várjuk - bár azért nem úgy, ahogyan a Josh Homme-mal közös zenét, az idén tavaszra ígért első How To Destroy Angels-albumot és a 2014-es válogatásalbumra tervezett két új Nine Inch Nails-dalt.

(Nyitókép: metalsucks.net)

https://recorder.blog.hu/2013/01/15/trent_reznor_egy_uj_streaming-szolgaltatas_kreativ_foembere_lesz
Trent Reznor egy új streamingszolgáltatás kreatív főembere lesz
süti beállítások módosítása