Biczó Andrea - kedvenc 2012-es dalok

2012.12.27. 18:07, Frontrecorder

skyferreiraghost.jpg

Évösszegzésünkből a 2012-es összesített külföldi és hazai, valamint a személyes albumlisták közreadása után, a tavalyihoz hasonlóan, következzenek most a Recorder szerzőinek kedvenc 2012-es dalai - rövid kommentárokkal ellátva, egy rögtön meghallgatható mixtape-be összefűzve. ABC-rendben haladunk, a sort Biczó Andrea nyitja, remek szintis, elektrós, dance-es, futurisztikus popdalok sokaságával.

Biczó Andrea mixtape-je alább, utána pedig a dalkommentárok:

Mivel az idén félelmetesen sok albumot bírtam, a dallistámon igyekeztem néhány olyannal kompenzálni, amelyek csak az utolsó szűrőn maradtak csak fent. Ezen kívül pedig több olyan előadó is szerepel rajta, akik szerintem jövőre nagyot dobbanthatnak.

AlunaGeorge: Your Love, Your Drums

AlunaGeorge.jpgRögön itt is az egyik nagy jövőbeli reménység. Az Aluna Francis és George Reid alkotta londoni duó nem véletlenül került fel a BBC Sound Of 2013 jelöltjeinek listájára: az áprilisi You Know You Like It EP és a dalhoz tartozó szuper videoklip felhelyezte csillagukat az égre, ami azóta csak egyre fényesebben ragyog. A Guardian sem mondott hülyeséget azzal, mikor a párost "hátborzongatóan futurisztikusnak” nevezte, hiszen mindenképpen előremutatóak - de erre inkább a jövő év júniusára tervezett debütáló-album után térjünk vissza!

A TAVALYI, BBC SOUND OF 2012 LISTÁN TÖBBEK KÖZT A$AP ROCKY, AZEALIA BANKS, FRANK OCEAN ÉS MICHAEL KIWANUKA IS SZEREPEL – ÉRDEKES VISSZANÉZNI A NÉVSORT!

Golden Sundays: All Becaue Of Me

Sajnos idén az egyetlen magyar versenyző. A cool-listás néven EZ Basic Árpi és Zombie Girlfriend Benedek gitáros barátjukkal, Kovácsovics Dáviddal alapítottak együttest, amely az eddig projektjeiknél folkosabb irányvonalat képvisel. Legalábbis az idén elkészült egyetlen daluk erre enged következtetni, de azért remélem, beváltják ígéretüket, és lesz még több, ahonnan ez jött. Addig is, amint elmúlik ez a világvége-időjárás, és megjelennek az első napsugarak, nálam az utcán újra ez fog szólni.

Moonlight Matters feat. Gustaph: Come For Me

Lássuk be, tavaly igencsak el voltunk kényeztetve melegdiszkó-ügyileg: a Hercules and Love Affair és az Azari & III is megajándékozott minket egy-egy albummal. Idén pedig a Moonlight Matters név mögé bújó Sebastiaan Vandevoorde EP-je, a Come For Me igazi hiánypótlóként szolgált, ráadásul az ebben a dalban éneklő Gustaph jelenleg is az énekeseit állandóan rotáló Hercules and Love Affair tagja. Mi több, Sebastiaan a Kitsuné kiadó gondozásában kiadott EP egy másik számához az Azari & III szuperbolond nőies frontemberét, Starving Yet Fullt nyerte meg!

Niki and the Dove: DJ Ease My Mind (Twin Shadow remix)

NikiAndTheDove.jpgBár a dal önmagában is megállná a helyét, ez a lecsupaszított változat egyszerűen könnyfakasztó. Hátborzongató, kísérteties és romantikus egyszerre. Ráadásul így két legyet ütök egy csapásra, hiszen megemlíthetem, hogy mind a Niki and the Dove svéd duó első, eléggé eklektikusra sikerült lemeze, mind Twin Shadow második albuma nagyon közel áll a szívemhez. Ez a remix pedig a legjobb dolog, ami ezzel a számmal történhetett.

A NIKI AND THE DOVE TELJES IDEI ALBUMA TOVÁBBRA IS MEGHALLGATHATÓ NÁLUNK!

Purity Ring: Belispeak

Tavaly ilyenkor nagy valószínűséggel a Purity Ringről (a zenebloggerek egyik legnagyobb idei kedvencéről - a szerk.) gondoltam azt, amit most az AlunaGeorge-ról, hiszen ha nagyon szigorúan vesszük, akkor a Belispeak 2011-es dal. De ne vegyük szigorúan! A Megan James és Corin Roddick alkotta "future pop” duó első albuma ugyan sajnos nem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeimet, de így is akad pár olyan szerzeményük, amelyek toronymagasan kiemelkednek az idei daltermésből.

A PURITY RINGET BÍRJA POLAR DEAR MÁRK IS, AKI A NOUVELLE PHÉNOMÈNE ÉS A DR. BEAT TAGJAINAK TÁRSASÁGÁBAN RÉSZT VETT SZINTIPOP-KEREKASZTALUNKON.

Sky Ferreira: Everything Is Embarassing

Idén októberben érkezett el a Blood Orange nagy pillanata, ugyanis egyazon napon jelent meg két olyan videoklip is, amely az ő dalszerzői/produceri munkáját dicséri. Persze mindenki rögtön kedvencet választott magának, nálam pedig Beyoncé húgát, Solange-ot egyértelműen legyőzte a gusztustalanul fiatal, korábban modellkedéssel foglalatoskodó Sky Ferreira. Az idei év egyik legklasszabb popdalát jegyző énekesnő jövő januárra tervezett I’m Not Alright című albumát nem is győzöm kivárni!

Tame Impala: Feels Like We Only Go Backwards

TameImpala.jpgNincs ezen nagyon mit ragozni: az ausztrál Tame Impala második lemeze a Recorder 2012-es összesített albumlistáján is toronymagasan győzedelmeskedett (ahogyan több szerzőnk éves listáján is az élen végzett - a szerk.). Bár személy szerint én az Innerspeakert jobban szerettem, ez egyszerűen egy jó album, amiről a Feels Like We Only Go Backwards egyértelműen a legjobb szám.

The 2 Bears: Time In Mind

Szerencsénkre Joe Goddard nem ölte bele minden kreatív energiáját az új Hot Chip-albumba, így egy éven belül két remek lemez is köthető nevéhez. A londoni maciduó - melynek másik szőrös tagja Raf Rundell - idén januárban megjelentetett Be Strong lemezét én csak "kedves elektronikaként" emlegetem. A house- és dance-dalok közül pedig egyértelműen kiemelkedik a hawaii-hangulatú, naplementében tábortüzet körbetáncoló hulaszoknyás lányokat megidéző Time In Mind.

The Faint: Evil Voices

Az igen hosszú múltra visszatekintő amerikai dance-punk formáció idei dala - amelyhez még hozzácsaptak hármat, és limitált EP-ként turnéjukon volt beszerezhető - a maga gépi vokáljával és sokrétű szinti-dallamával remekül prezentálja mindazt, amiért a Faintet szeretjük. Emellett viszont kicsit új, veszélyesebb vizekre evez, plusz ez az első kiadványuk, ami kiadótól függetlenül jelent meg. Utoljára 2008-ban jelentkeztek nagylemezzel, és ha végignézzük az albumok közt eltelt időt, akkor jövőre bizony kezünkben kellene tartanunk a következő Faint-nagylemezt - így legyen!

The Presets: Ghosts

Már megint az ausztrálok! A szintipop-duó harmadik, Pacifica című lemeze kapott hideget-meleget; kis kalandozás a mainstreambe - én azt mondanám, nem jó vagy rossz, inkább csak más. Viszont a második beharangozó kislemezdal, a Ghosts a maga lüktető ritmusával és oroszlánkirályos vokáljával - mert hogy ilyet nemcsak az M83 tud! - igazi ínyencség. Emellett pedig mindenképp említésre méltó a fekete-fehér képkockákból álló videó, amit Abteen Bagheri (Blood Orange, A$AP  Rocky) rendező jegyez.

Totally Enormous Extinct Dinosaurs: Your Love

TotallyEnormousExtinctDinosaurs.jpgOrlando Higginbottom egyszemélyes elektronikus projektje számtalan remix után idén végre előállt első önálló, Trouble című, a kritikusok által is üdvözölt nagylemezével. A Polydor gondozásában megjelentetett anyag slágerdalát, a Gardent még az is ismeri, aki sosem hallott a TEED-ről (vagy ahogy mi hívjuk, a Totál Dínóról), köszönhetően egy okostelefon-reklámnak. Az albumról kimásolt legutóbbi single, a Your Love pedig remekül bizonyítja azt, hogy a híres-hírhedt track után is van élet, és érdemes utánanézni ennek a furcsa dínó-jelmezes krapeknak. Ráadásul hirtelen egy olyan dj/producer sem jut eszembe, akinek ilyen természetesen állna a fehér szőrmés kabát, mint neki ebben a videóban.

Woodkid: Run Boy Run

A francia Yoann Lemoine, azaz Woodkid nem tétlenkedett 2012-ben: számtalan videoklipet rendezett - köztük Lana Del Rey legjobbját a Blue Jeans-hez -, fellépett az Eiffel-toronyban, monumentális koncertet adott egy szimfonikus nagyzenekarral, és persze elkészítette az év egyik legjobb dalát, ami előFUTára az immár bizonyosan március 18-án megjelenő, The Golden Age névre keresztelt első albumának. Azt hiszem, Woodkidre még a multitálentum kifejezést aggatni is kevés.

https://recorder.blog.hu/2012/12/27/biczo_andrea_kedvenc_2012-es_dalok
Biczó Andrea - kedvenc 2012-es dalok
süti beállítások módosítása