Lemez gyorstár - 47. hét

2012.11.25. 20:38, rerecorder

legowelt_1.jpg

Négy lemezt ajánlunk lényegre törően a zenei gyorsfogyasztóknak, abból három - oneone, Legowelt, Bambounou - az elektronikus tánczene futurisztikus illetve tudományos-fantasztikus irányvonalát követi, az egy szem gitározós pedig olyan, mintha lecsupaszított Fugazi lenne - mivel Ian MacKay, a legendás zenekar frontembere áll mögötte The Evens nevű formációjával.

oneone: A Short Story

oneonecover.jpgKiadó: Saturate Records

Megjelenés: 2012. november 16.

Stílus: 8bit bass music / future trap

Kulcsdal: My Soul Is Your Thought

Amikor épp nem "stadiontrance-szinti van nálunk, és nem félünk használni!” felkiáltással sóz oda világraszóló harsány trap-trekkeket a Pigeonfox duó tagjaként, a bajai Galambos Gergő oneone néven készíti az inkább a fejnek szánt, agyas basszuszenéit. A soundcloudra kipakolásai mellett most végre megjelent az első hivatalos EP-je is a hamburgi Saturate labelnél, amely a borítótól a remixerek kiválasztásán át nyilvánvalóan nagy gondot fordított a csomag tartalmára-formájára. Meg is érdemli a minőségi tálalást a zene, mert - bár nem lenne muszáj 2012-ben ezzel az összevetéssel előhozakodni, de jól esik hangoztatni - minden hangjában a nemzetközi szintnek megfelelő az anyag - sőt, első osztályú. Gergő már kamaszként beateket fabrikált és a sokéves gyakorlat, a közben megszerzett tudás, a jó ízlés (és persze a tehetsége) hallatszik is: minden - hiphopos, glitch-hopos - ütem a helyén, a lepitchelt féri-női vokáltöredékek hátborzongatóan eltaláltak, a pattogó-pukkanó-prüntyögő hangok üdítő játékosságot, a ködös-melankolikus-merengős atmoszféra pedig egységes hangulati keretet ad a hat szellősen hangszerelt számnak, amelyekbe Gergő ráadásul kiváló érzékkel és módon dolgozza bele különféle stílusok - oldschool rave, uk funky, juke - jellegzetes motívumait. Az originalok mellé pakolt 10 remix azért már sok a jóból, de egy szavunk sem lehet: az egész kiadvány ingyen letölhető.

9/10

Forrai Krisztián

 

Legowelt: The Paranormal Soul

legowelt.jpgKiadó: Clone

Megjelenés: 2012. november 20.

Stílus: sci-fi techno

Kulcsdal: Transformation Of The Universe

Közel húszéves múlt és több tucat vaskos megjelenés után is lehet még kiemelkedő techno lemezt írni! Danny Wolfers, avagy Legowelt egy ideje nagyon érzi a klasszikus vonulatot, az új, The Paranormal Soul című lemeze is igazi tudományos-fantasztikus utazás sugárhajtású ritmusokkal, markáns szintitémákkal és neonoir melódiákkal. Mintha kisujjból menne neki ez mostanában: már a tavalyi, The Teac Life című albumával elképesztő magasságokba emelkedett, most pedig úgy tűnik, hogy nem szédült bele, sőt, egyenesen jól érzi magát odafent.

9/10

Velkei Zoltán

 

The Evens: The Odds

the-evens-the-odds.jpgKiadó: Dischord

Megjelenés: 2012. november 20.

Stílus: minimalista indie rock, akusztikus punk

Kulcsdal: King Of Kings

Ian MacKaye a straight edge hardcore és a poszt-hardcore színtér – oké itt elhagyhatjuk az egyik jelzőt – kulcsfigurája. Amikor a Minor Threat és az Embrace után alapított Fugazit is pihenőre vonultatta, akkor jelentkezett The Evens nevű dob-gitár duójával, az ütősök mögött későbbi gyermekének anyjával, Amy Farinával (ő a Warmers-ben zenélt korábban). Ez a MacKaye-formáció távolodott a legmesszebb a hardcore világától, már-már akusztikus punknak nevezhető a zenekar megszólalása. A kétezres évek közepén gyors egymásutánban megjelent két lemez után most készült el a családi zenekar legfrissebb anyaga, és talán ez az eddigi legsikerültebb. Olyan mintha lecsupaszítva hallgatnánk a Fugazit, a dalok ettől viszont még összetettek, a zene izgalmas ötletekkel teli – valahonnan ismerős, mégis új.

8/10

Dömötör Endre

 

Bambounou: Orbiting

bambounouorbiting.jpgKiadó: 50 Weapons

Megjelenés: 2012. november 23.

Stílus: bass music, techno

Kulcsdal: Let Me Get

Zsigeri tánczenei albumra vágyik Ön? Fogyassza ezt a francia fogást, amely jobb pillanataiban még a brit élvonalnak is odaver, de legalábbis felpolcolja a szemöldökét! Tulajdonképpen elég lenne ennyivel eladni a 22 éves Jeremy Guindo albumát, hiszen ő is szeret a lényegre törni: kevés sáv, döngölő ütősök, köztük viszont okosan ott felejtett funk-szellősség, illetőleg olyan célzott eszközök, mint a maszkulin megmondás (lásd a fenti link mögött), üstökösként betaláló, el-elejtett szintihangok (Challenger) és kőtechnós cinek (Data). A Modeselektor-kiadó leányvállalatánál kijött 12 számos pakett ellentmondást nem tűrően utasítja el a fölös sallangokat, egyes darabjai pedig bármikor elhangozhatnak egy Boddika vagy egy Addison Groove között. A lemez egyetlen hátránya talán csak annyi, hogy a szűkre kompresszált keresztmetszet miatt a zenék túlzottan is követelik, hogy egy dj-szettben hangozzanak el - ha viszont ez megtörténik, orbitális érzés ott lenni.

7/10

Unger András

https://recorder.blog.hu/2012/11/25/lemez_gyorstar_47_het
Lemez gyorstár - 47. hét
süti beállítások módosítása