Olimpikonpop – Nagy Péter és Ganxsta Zolee

2012.08.07. 09:24, rerecorder

london 11.jpgAmint elindult az olimpia (lásd a megnyitó ünnepségről és az olimpia hivatalos dalairól szóló cikkeinket, illetve a sportos lemezborítókból válogató kétrészes összeállításunkat), mi is elindítottuk sport és zene tematikánkban a sportolók kedvenc zenészeiről, zenészek kedvenc sportolóiról szóló sorozatunkat. Vajon melyik sportolónk sasszézik az INXS ritmusára? Kinek a fejében szól Nelly Furtado legújabb dala a londoni olimpián két tempó között? Ki az, aki Coldplay zenéjével motiválja magát meccs előtt? Dopeman feat. Káté? Pakként repülő korsók, 'kis McEnroe' és a többiek. Minden kiderül a következő két hétben. A Jakabos Zsuzsanna/Geszti Péter, Póta Georgina/Ligeti György, Tóth Krisztina/Richie P, Káté Gyula/Dopeman, Imre Géza/Takáts Eszter, Lékó Péter/Szarvas Árpád, Szamoránsky Piroska/Fejes Tamás, Hoffmann Nóra/Minda Endre, Dudás Ádám/Lukács László és Erdei Zsolt/Sub Bass Monster párosok után sorozatunk utolsó részében az olimpián ma bemutatkozó Nagy Péter súlyemelőt és Ganxsta Zolee-t, a Ganxsta Zolee és a Kartel vezetőjét kérdeztük hazai és külföldi sztárokról, ma is aktív és legendás példaképeikről.

Sportolók kedvenc zenéi

Bár egy átfogó felmérés bizonyára (sz)élesebb képet mutatna a magyar sportolók kedvenceiről, azért az általunk megkérdezett olimpikonok és élversenyzők zenehallgatási szokásiból így is kiderül néhány dolog. Leginkább az, ebből a szempontból semmi kirívó nincs bennük. Van, aki metálos, van aki hiphopos, van, aki nagyon szereti zenét és sokfélét hallgat, van, akinek akad egy (két) nagy kedvence és azon felül megelégszik a rádiók nyújtotta felhozatallal. A hagyományosan rockosabb vonal gyakrabban kerül megemlítésre, a Republic a legnagyobb közös osztó, de a Tankcsapda, a Bikini, az Edda és Ákos, a nagy öregek közül pedig az Omega és az LGT is többször visszaköszönő név. Az újabb zenekarok közül viszont a Compact Disco. Külföldi zenében nagyobb a szórás, de a Queen nem véletlenül írt annyi sporthimnusszá lett szerzeményt, a magyar sportolók is legszívesebben a We Will Rock You-ra rohanják le ellenfeleiket.

nagypeter_szakitas.jpgNagy Péter (olimpikon súlyemelő) favoritjai:

Kedvenc aktív magyar zenék: Főleg rockos számok, de jöhet bármi, még mulatós is, az Edda és a Bikini, amiket kiemelnék.

Kedvenc aktív külföldi előadó: Red Hot Chili Peppers

Verseny előtt: AC/DC: Thunderstruck


Zenészek kedvenc sportolói

Igyekeztünk olyan zenészeket megszólaltatni, akik maguk is sportolnak, vagy sportoltak – közülük többen is profi szinten. Kedvenc sportolóik tekintetében nagy a szórás, de abban egyetértenek, hogy a zene mellé kell a kondíciót biztosító mozgás is.

ganxsta_zolee.jpgGansxta Zolee kedvencei:


Kedvenc aktív magyar sportolók
: Jégkorongozók: Ladányi Balázs fehérvári csatár és Gergely Csaba az UTE-ből.

Kedvenc már nem aktív magyar sportoló: Törő volt a legnagyobb, ez nem kérdés (Törőcsik András, az újpestiek legendás focistája – a szerk.) és Kangyal Balázs a jégkorongozók közül a kedvencem.

Kedvenc aktív külföldi sportoló: Lionel Messi és Jere Karalahti finn jégkorongozó.

Kedvenc már nem aktív külföldi sportolók: Ez mindennél egyértelműbb: Maradona, az utána következő pedig Martin Palermo, szintén argentin focista.

- Sportszenvedélyednek a dalaidban is hangot adsz, de mennyire vagy aktív a testmozgás terén?

- Régen hivatásosan jégkorongoztam az amatőrök között, ez lényegében a harmadik osztályú ligának felel meg, ez tíz éven keresztül ment. De gyerekkoromban a focival kezdtem, eljártam edzésekre, viszont hamar rájöttem, hogy ez nem fog menni, keményebb, mint gondoltam, én csak csajozni akartam, a sport sztárkultusz oldalát akartam kidomborítani. Aztán a zenében ezt gyorsan meg is találtam. Ebben a szakmában viszont arra jöttem rá, hogy az edzettségre nagyon nagy szükség van. Negyven felett vagyok, a színpad nagyon kegyetlen tud lenni, úgyhogy ki kellett találni valamit. Most hetente négyszer eljárok gyúrni, és érzem a hatását, sokkal könnyebb a munka a színpadon. Meg persze jobban is nézek ki, ami szintén fontos. Szezonban eljárok hokiedzésre is, az heti kettő, ez a gyúrással együtt már heti hat edzés. Meg persze odafigyelek, hogy mit eszem. A piára nem, de arra ebben a közegben nem is lehet.


összeállította: Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2012/08/07/olimpikonpop_nagy_peter_es_ganxsta_zolee
Olimpikonpop – Nagy Péter és Ganxsta Zolee
süti beállítások módosítása