Olimpikonpop – Lékó Péter és Szarvas Árpád (EZ Basic, Evil Men Have No Songs)

2012.08.02. 10:50, rerecorder

london6.jpgElindult az olimpia (lásd a megnyitó ünnepségről és az olimpia hivatalos dalairól szóló cikkeinket, illetve a sportos lemezborítókból válogató kétrészes összeállításunkat), mi is elindítottuk sport és zene tematikánkban a sportolók kedvenc zenészeiről, zenészek kedvenc sportolóiról szóló sorozatunkat. Vajon melyik sportolónk sasszézik az INXS ritmusára? Kinek a fejében szól Nelly Furtado legújabb dala a londoni olimpián két tempó között? Ki az, aki Coldplay zenéjével motiválja magát meccs előtt? Dopeman feat. Káté? Pakként repülő korsók, 'kis McEnroe' és a többiek. Minden kiderül a következő két hétben. A Jakabos Zsuzsanna/Geszti Péter, Póta Georgina/Ligeti György, Tóth Krisztina/Richie P, Káté Gyula/Dopeman és Imre Géza/Takáts Eszter párosok után a nemzetközi nagymester sakkozót, Lékó Pétert és a dalszerző-gitáros-énekes Szarvas Árpádot (az EZ Basic, az Evil Men Have No Songs, a Golden Sundays és a Models Can't Fuck frontemberét, Baricz Gergő felvételeinek producerét) kérdeztük hazai és külföldi sztárokról, ma is aktív és legendás példaképeikről.

Sportolók kedvenc zenéi

Bár egy átfogó felmérés bizonyára (sz)élesebb képet mutatna a magyar sportolók kedvenceiről, azért az általunk megkérdezett olimpikonok és élversenyzők zenehallgatási szokásiból így is kiderül néhány dolog. Leginkább az, ebből a szempontból semmi kirívó nincs bennük. Van, aki metálos, van aki hiphopos, van, aki nagyon szereti zenét és sokfélét hallgat, van, akinek akad egy (két) nagy kedvence és azon felül megelégszik a rádiók nyújtotta felhozatallal. A hagyományosan rockosabb vonal gyakrabban kerül megemlítésre, a Republic a legnagyobb közös osztó, de a Tankcsapda, a Bikini, az Edda és Ákos, a nagy öregek közül pedig az Omega és az LGT is többször visszaköszönő név. Az újabb zenekarok közül viszont a Compact Disco. Külföldi zenében nagyobb a szórás, de a Queen nem véletlenül írt annyi sporthimnusszá lett szerzeményt, a magyar sportolók is legszívesebben a We Will Rock You-ra rohanják le ellenfeleiket.

Lékó Péter (nemzetközi nagymester sakkozó) favoritjai:

lékószebb.jpgKedvenc aktív magyar előadók: Republic, Compact Disco

Kedvenc régi magyar zenekarok: Neoton Família, Napoleon Boulevard, Első Emelet, R-Go

Kedvenc aktív külföldi előadók: Sting, Pet Shop Boys, Alphaville, Bryan Adams, Madonna, Depeche Mode

Kedvenc már nem aktív külföldi előadók: Falco, Bad Boys Blue, The Beatles, Queen


Zenészek kedvenc sportolói

Igyekeztünk olyan zenészeket megszólaltatni, akik maguk is sportolnak, vagy sportoltak – közülük többen is profi szinten. Kedvenc sportolóik tekintetében nagy a szórás, de abban egyetértenek, hogy a zene mellé kell a kondíciót biztosító mozgás is.

ezarpi.jpgSzarvas Árpád zenész-producer-dalszerző-énekes kedvencei:

Kedvenc aktív magyar sportolókRátgéber László (edző) + a komplett magyar jégkorong válogatott

Kedvenc már nem aktív magyar sportolók: Sárosi György, Puskás Ferenc

Kedvenc aktív külföldi sportoló: Joey Barton (foci)

Kedvenc már nem aktív külföldi sportolók: Mario Lemieux (jégkorong), Claudio Caniggia (foci)

- Aktívan sportolsz. Mi szabadít fel több adrenalint, amikor jégkorongozol, vagy amikor színpadon állsz?

- Nehéz megmondani, de valószínűleg ugyanannyi adrenalin szabadul fel, csak egy EZ Basic-koncert esetében más a kiváltó ok, másfajta az izgalom. A jégkorong egy nagyon gyors és veszélyes játék, hét évig versenyszerűen űztem – most már csak amatőr szinten – bal szélső csatárként néhányszor komolyabb sérülésekbe is sikerült belefutnom (agyrázkódás, bordarepedés stb.). Ha párhuzamot kellene vonnom a zenével, akkor körülbelül olyan, mintha egy végig gyors tempójú, kétperces számokat daráló punkzenekarban reszelnék egy baljóslatú helyen, ahol, bár imádom azt, amit csinálok, de a gitár-ének mellett időnként arra is kell figyelnem, hogy időben elkapjam a fejem a felénk röpködő korsók elöl.

összeállította: Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2012/08/02/olimpikonpop_leko_peter_es_szarvas_arpad_ez_basic_evil_men_have_no_songs
Olimpikonpop – Lékó Péter és Szarvas Árpád (EZ Basic, Evil Men Have No Songs)
süti beállítások módosítása