Judák Bence – kedvenc 2011-es dalok

2012.01.07. 14:00, rerecorder

Az év végi listadömping keretében közreadtuk a nemzetközi szaksajtó évösszegzéseit, összeírtuk, hogy szerintünk melyek voltak 2011 legjobb albumai, sőt személyenkénti listákkal is bemutattuk a Recorder szerzőinek kedvenc lemezeit. Aztán rátértünk az év dalaira – szerkesztőségi összegzést ugyan nem készítettünk, inkább csak szerzőink egy-egy saját összeállításával csemegézünk 2011 legjobb számaiból. Klág Dávid mixe után Soós Csaba kedvenceiből kaptunk ízelítőt (ami egyben Képzeletbeli Heti Top 10 különkiadásnak is számított), majd Szabó Benedek és a nyomtatott Recorder magazin felelős szerkesztője, Dömötör Endre következett, Csada Gergely és Forrai Krisztián után pedig most Judák Bence tíz (plusz egy) számos összeállítását hallhatjuk.

 

 


 

Mi sem bizonyítja jobban, hogy idén inkább a nagylemezekre koncentráltam, mint hogy valósággal vadásznom kellett a 2011-es számok közül a kedvenceimre, így a lenti csokor nem is egy vérbeli best of lista, hanem sokkal inkább 10 + 1 dal, ami valamiért a fejemben ragadt az esztendő során.

 

Iceage: Broken Bone
Két és félpercnyi gyötrelem, önkívületi állapotban üvöltöző dánokkal, fogcsikorgató húrnyúzás, betört koponyák és jó néhány fájdalmas, feketéllő zúzódás kíséretében. És hogy mindezt miért? Naná, hogy az év gitárriffjéért!

Boris: Spoon
Általában nem kenyerem a japán extrém metál, ebben a számában a zenekar azonban olyan jóízűen idézi meg a My Bloody Valentine-t, hogy amellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Cut Copy: Corner Of The Sky
Az ausztrálok idei lemeze messze elmarad a frenetikus előző albumuktól, igaz, a Zonoscope harmadik negyedében található szerzemények (melyek közül a klubhimnusz Corner Of The Sky viszi a pálmát) egy kis időre eszünkbe juttatták, miért is szeretjük annyira ezt a zenekart.

Arctic Monkeys: Don't Sit Down Cause I Moved Your Chair
Érdemes figyelni a rendkívüli költői képekkel telepakolt szöveget, valamint a totális józanságról árulkodó megszólalást! A Suck It And See album alapján azt gondoltuk, a Josh Homme-val töltött időszak már a múlté, ez a szám viszont azt sugallja: a drogok csak most ütöttek be igazán.

Girls: Honey Bunny
A nyitóképünkön látható Girls második albuma, a Father, Son, Holy Ghost az idei év dobogósai közé tartozik, ez tény, akárcsak az, hogy Christopher Owens az utóbbi idők egyik legjobb dalszerzője. Nem csupán hisztis tini-nyafogások, elsöprő zajorkánok vagy sokperces, mély kompozíciók, de azonnal ütő popdalok megírásában is hibátlan teljesítményt nyújt – ez utóbbi csoportba tartozik az ártalmatlan Honey Bunny is.

Panda Bear: Afterburner
Negyedik nagylemezén Noah Lennox az eddigieknél dalszerűbb formákba passzírozta önnön kontúrtalan, szellemszerű zenei világát, s a Tomboy néhány szerzeményéhez furcsa dzsungelhangulatot is kölcsönzött. Mindez talán a nagyszerű Afterburnerben a leginkább szembetűnő, illetve fülbeszökő

Smith Westerns: Smile
A Smith Westerns Smile című száma – meg úgy általában az egész Dye It Blonde lemez – az év legjobb zenéi közé tartozik: e dal a vakítóan kék ég és szikrázó napsütés tökéletes könnyűzenei megfelelője, feminin vokálokkal, fiatalos pszichedéliával, na meg egy elképesztő, lélekemelő refrénnel.

The Vaccines: Post Break-up Sex
Nekem is sok már egy kicsit a brit média újabbnál újabb felfedezettjeiből, ám ez a szürke hangulatával és kecskehangú vokáljaival mindig az Interpolra emlékeztető, egyébként tökéletesen átlagos szerzemény valamiért sokszor forgott nálam az év elején.

Neon Indian: The Blindside Kiss
Alan Palomo második albuma már nem szól úgy, mintha a szomszéd szobából szűrődne át, ráadásul a fiatalember dalszerzői képességei is sokat javultak: az idei Era Extraña szintiprüntyögései és elmosódott énektémái között néhány valódi, kerek popszerzemény is helyet kapott, mint például az erőteljes shoegaze hatást felvillantó éteri The Blindside Kiss.

Flaming Lips feat. Lightning Bolt: I Wanna Get High But I Don’t Want Brain Damage
Elmebetegség. Az első pillanattól az utolsóig.

+1

Selena Gomez & The Scene: Love You Like A Love Song
♪♫ …and I keep hitting re-peat-peat-peat-peat-peat-peat ♫♪
Menekültem előle, de csak nem akart békén hagyni.

https://recorder.blog.hu/2012/01/07/judak_bence_kedvenc_2011_es_dalok
Judák Bence – kedvenc 2011-es dalok
süti beállítások módosítása