Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 2. hét

2011.01.20. 03:26, -recorder-

Mit kell meghallgatni a héten? Például két szarvasos zenekart, kiugrott indie-hiphopper lányokat, már megint indie popot és dupstepet, valamint némi finom elektronikát. Meglepetés: a héten vannak olyan előadók a KHT10 playlisten, akiket nem kell bemutatni! A dalok szokás szerint rögtön meg is hallgathatók (az esetleges letöltési lehetőségeket külön jelezzük a szövegben).

 

 

Beth Ditto: I Wrote The Book
Múlt héten a Gossip énekesnőjének első szólókiadványa tartotta izgalomban a trendi elektronika híveit. A Simian Mobile Disco nyugis house-os alapjaira énekelt fel négy új dalt, és De Consruction EP néven jelent meg az anyag. Nem először dolgoznak együtt, a hangzás hasonló a tavalyelőtti SMD-albumon található – kislemezen is kiadott – Cruel Intentions című közös dalukhoz.
http://www.audiodrums.com/2011/01/10/beth-ditto-i-wrote-the-book/
 
Le Corps Mince de Françoise: Future Me

A finn lányok két év után jutottak el az első albumig (Love & Nature), februárban jelenik meg az angol Heavenly Recordsnál. 2008 óta különböző független cégeknél (pl. a Kitsunénél) adtak ki félévente egy-egy kislemezt a Chicks On Speed, NYPC és CSS fémjelezte kiabálós elektro-indie-hiphop vonalon, rengeteg remixszel egyetemben. Ebben az új kislemezes számban visszavettek a kiabálásból, napfényes csajos popzene oldschool rap ritmusra. Valószínűleg kevesen emlékeznek arra, hogy tavaly felléptek Pécsett a Europe Mania fesztiválon.
http://rcrdlbl.com/2010/10/26/premiere_le_corps_mince_de_fran_oise_gandhi_andy_weatherall_remix_
 
Hesta Prynn: Turn It Gold
Nemrég MNDR kapcsán írtam, hogy ő lesz 2011 Santogoldja – talán tévedtem. Az előző évtized első felében javában dúlt az eletroclash láz, amikor Hesta Prynn a Northern State nevű New York-i electro-indie-hiphop lányzenekarban énekelt – a kereskedelmi sikerek elkerülték, de New Yorkban kultikus figura lett belőle piros rave-punkos hajával. Tavaly rögzített egy duettet Tim Harringtonnal a Les Savy Favból – rajta kivül többek között Tegan és Sara segít be első szólólemezének elkészítésében. A debütáló Can We Go Wrong látványos videója révén sok blogra eljutott. A Turn It Gold a második kislemeze, amit a Too Pure Records ad ki a briteknél, a legendás Singles Club sorozatukban. Elszomorító, hogy a művésznő miniturnéja két hét múlva bejárja Közép-Európát, érintve Bécset és Prágát, de hozzánk nem jut el. Tumblr-oldala tele van olvasni- és hallgatnivalóval – itt a link:
http://hestaprynn.tumblr.com/
 
Peter Bjorn And John: Breaker Breaker
A svéd one hit wonder trió március végén megjelenő hatodik nagylemezének a Gimme Some címet adta. A zenekar ugye középtempós dalairól ismert, ezért szokatlan a gyors tempó – másfél perc indie pop mennyország. Nekem a kilencvenes évek britpop korszakának második számú svéd zenekara, a Wannadies ugrott be róla. Videó és ingyenes letöltés az alábbi linkről:
http://www.weallwantsomeone.org/2011/01/18/new-peter-bjorn-john-%E2%80%93-breaker-breaker/
 
Gruff Rhys: Sensations In The Dark
Ha megkérdeznék a brit zenekritikusokat, kit tartanak az évezredforduló legnagyobb zsenijének, valószínűleg a Super Furry Animals szuperszerény énekese kapná a legtöbb szavazatot. Gruff Rhys közelgő új szólóalbumáról, a Hotel Shampoo-ról korábban már szerepelt a Recorderen egy ingyenesen letölthető dal (és annak klipje), viszont a zongorás-mariachis Sensations In The Dark a hivatalos kislemezdal, hétfőn jelent meg iTunes-on. Videoklip is készül hozzá, február 7-re ígérik a bemutatót. Gruff első két szólólemezén a pszichedelikus kísérletezésnek és a walesi nyelvnek adott teret. Ezért örvendetes, hogy az eddig megismert két dal az SFA könnyed popzenés keretein belül marad. A lenti linken fény derül két további érdekességre az új lemezzel és brit turnéval kapcsolatosan.
http://www.ilikemusic.com/music_news/Gruff_Rhys_Sensations_In_The_Dark-11918
 
Young Wrists: I Want You To Disappear
Ilyen, amikor olasz fiatalok amerikás lo-fi noise popot csinálnak! Tulajdonképpen nem lehet rá egy szavunk sem, simán oda lehet tenni a manapság szuperdivatos Dum Dum Girls- és Pains Of Being Pure At Heart-lemezek mellé a polcra, vagy a C86 alkönytárba. A legrosszabb Pet Shop Boys-slágerről elnevezett We Were Never Being Boring olasz netes lemezcég decemberben jelentette meg első kislemezüket (Wasted Years), a playlisten hallható bónuszdalt rengeteg zenével foglalkozó blog kiposztolta. Ingyenesen letölthető például innen:
http://www.wwnbb.net/2010/12/554/
 
Deerhunter: Desire Lines
Tavaly kritikusok kedvence volt a Deerhunter Halcyon Digest című lemeze, melyen a zenekart régen jellemző ködös elszállásokat rendes popdalok váltották fel. Februárban az album legjobb dala kislemezen is megjelenik: két perccel hamarabb lekevert verziót tesznek a bakelitre.
http://www.alternapop.com/2010/11/08/deerhunter-performing-desire-lines-live-video/
 
Deerhoof: Super Duper Rescue Heads
Erőltetett, de kihagyhatatlan poén két Deer... nevű zenekart egymás mellé tenni. A Deerhoof kiváló új dala annyira nem is új: október óta hallható a világhálón. Aktualitása abban rejlik, hogy a nagylemez (Deerhoof vs. Evil) jövő heti megjelenéséhez igazodva elkészült a videoklipje, ez elég indok a playlistre kerüléshez.
http://pitchfork.com/news/41143-video-deerhoof-super-duper-rescue-heads/
 
Skream & Example: Shot Yourself In The Foot Again (Radio Edit)
Tavaly Skream a Magnetic Mannel készített egy közepes kritikákat kapó lemezt, amit egy belassult popsláger (I Need Air) emelt az átlagos szint fölé. Idén biztosra ment, meghívta az időközben grime rapperből popsztárrá avanzsált Example-t és igazi lakossági dubstep rezegtetést rakott közös kislemezükre – garantált a siker a táncparketten. Nem is értem, miért tették egyből ingyenesen letölthetővé, ezzel a számmal kaszálni lehetne. Letöltés és videoklip az alábbi linken:
http://www.firstup.se/2011/01/skream-example-shot-yourself-in-foot.html
 
James Blake: I Never Learnt To Share

Bevallom nem tett rám mély benyomást a BBC által 2011 egyik legnagyobb befutójának tippelt James Blake. Az őrületes hype miatt kötelező vele foglalkozni, ezért meghallgattam a rádióknak elküldött hatszámos albumelőzetest. Ez a dal fogott meg legjobban, amiben tördelt orgonás downtempóra Antony stílusában énekel. Tehát benne van minden, amit egy rendes magyar ember szerethet.
http://www.thefader.com/2010/10/19/stream-james-blake-i-never-learnt-to-share/
 
 
+1
Broadcast: Come On Let's Go (2000)
Küldöm mindenkinek, akit elszomorított Trish halála.
 
 
összeállította: Lévai János

https://recorder.blog.hu/2011/01/20/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_2_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 2. hét
süti beállítások módosítása