Képzeletbeli Heti Top 10 – 2010 / 48. hét

2010.12.08. 15:23, -recorder-

A KHT10 mindig a legújabb popdalokról szól, amiket a Gumipop-csoporthoz tartozó szerző jónak tart és szeret, többnyire a Recorderen kedvelt zenei irányzatokból válogatva. A számokról csak pár mondatos rövid leírás engedélyezett. A tíz dal rögtön meg is hallgatható (az esetleges letöltési lehetőségeket külön jelezzük a szövegben).
 
Az ember azt hinné, hogy Karácsony közeledtével pang az újdonságpiac, de valójában persze soha nem áll le a popipar. Az ilyenkor kötelező csilingelős dalok mellett tele a háló 2011-es megjelenések beharangozóival – a Streets vagy a Ladytron újdonságai bele sem fértek az eheti Top 10-be!
 

 
MNDR: Fade To Black
Ami két éve Santogold volt, az 2011-ben MNDR (minder) lesz. Amanda Warner, az NME-kúllistás művésznő mindenhez ért, DJ, zenész, producer, és énekelt Mark Ronson idei legnagyobb slágerében is (Bang Bang Bang). A Fade To Black eredeti verziója 2009 óta kering blogokon, január elején ez lesz első hivatalos kislemezes kiadványa a független Troube kiadónál.
http://pitchfork.com/forkcast/13615-fade-to-black/
 
Heavy Cream: Watusi
A legkúlabb amerikai zeneblogok már augusztusban lecsaptak erre a lo-fi csajpop gyöngyszemre, amikor megjelent a nashville-i zenekar bemutatkozó lemeze (Danny). Nekem csak most esett le, mert a héten feltűnt a RCRDLBL oldalán.
http://www.culturebully.com/heavy-cream-watusi-mp3
 
Part Chimp: You Decide
A Part Chimp egy tíz éve létező, zajos alterockban utazó brit trió. Zenéjüket és showman képességüket a Future Of The Lefthez tudnám leginkább hasonlítani. Új kislemezüket augusztustól lehetett letölteni, ezen a héten bakeliten is kijött.
http://www.myspace.com/partchimp
 
RESET!: Prepare To Fight
Nem múlhat el hét kúl elektronika nélkül a KHT10-en. A RESET! egy ötfős olasz kollektíva, jelenleg erre a zeneszámra pörög fél Európa, rajongóik között tudhatják a Justice-t, Kissy Sell Outot, Foamot és talán már Pete Tongot is. Második EP-jüket Hervé kiadója, a Cheap Thrills adja ki az Egyesült Királyságban.
http://hangout.altsounds.com/news/123339-reset-prepare-to-fight-with-new-single-and-uk-tour.html
 
Turzi: Baltimore (feat. Bobby Gillespie)

Vajon hogyan került a Primal Scream énekese egy ismeretlen francia zenekar lemezére? Sufjan Stevens után szabadon ez a párizsi együttes B betűs városokról nevezte el dalait, albumuk címe is csak ennyi: B. Azt még nem sikerült kiderítenem, hogy Budapest című szerepel-e köztük (sajnos nem – a szerk.). Akinek hiányzik a kilencvenes évek végi Primal Scream, gyorsan töltse le ezt az alábbi linkről.
http://rcrdlbl.com/2010/12/02/premiere_turzi_baltimore_feat_bobby_gillespie_
 
Telephoned: Hold Me
Sammy Bananas (Fool's Gold) és Maggie Horn (Good Peoples) tavaly pusztán szórakozásból feldolgozott egy T-Pain-számot, ami hamar DJ-k kedvence lett. A New York-i páros idén úgy döntött folytatja az együttműködést. A RCRDLBL-nél különösen jól sikerült a múlt hét, vasárnap a Telephoned újdonságát tették meg a hét dalának.
http://rcrdlbl.com/artists/Telephoned/track/Hold_Me_7_Mix
 
The Futureheads: Christmas Was Better In The 80s

Az eheti playlist első karácsonyi száma a Futureheads ironikus alkalmi kislemeze. Négyénekes harmónia, halk/hangos váltások, elsöprő lendület, szóval benne van minden ismérv, amiért szeretni lehet őket.
http://www.thefutureheads.com/news/entry/christmas_was_better_in_the_80s_video/
 
Edwyn Collins: Do It Again
Most, hogy a héten kislemezen is megjelenik a Losing Sleep album legslágeresebb száma végre belinkelhetem, ha már a szeptemberben elblicceltem. Ebben a dalban működnek közre a Franz Ferdinand-tagok: Alex és Nick ketten éneklik a refrént, amitől totál Franz Ferdinand-os lesz az összhatás a szám végére.
https://www.youtube.com/watch?v=gY2OmGjRHRk
 
The Loves: December Boy
A héten jött ki a Fortuna Popnál ez a Phil Spector karácsonyi albumát megidéző dal – a csengettyűk miatt duplán aktuális. A ritkán jelentkező és folyton változó felállású zenekar az új album és egy februári miniturné után hosszabb időre visszavonul, simán lehet, hogy örökre. Twee pop rajongóknak az első és harmadik album beszerzése kötelező!
http://thefourohfive.com/articles/4472
 
PJ Harvey: Written On The Forehead
Valószínűleg húszból sem találnám ki az előadót, ha vakon hallgattatnák velem PJ Harvey új dalát. Az előző lemeze (a John Parish-sel készített A Woman A Man Walked By) blues dominanciája úgy látszik a múlté. Kísérteties hangfüggöny és gospel hangminta a bizonyíték, hogy egy régi Dorset megyei templomban vette fel az új albumot (Let England Shake).
 
összeállította: Lévai János

 

https://recorder.blog.hu/2010/12/08/kepzeletbeli_heti_top_10_2010_48_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2010 / 48. hét
süti beállítások módosítása