Képzeletbeli Heti Top 10 – 2010 / 45. hét

2010.11.18. 07:03, -recorder-

A KHT10 mindig a legújabb popdalokról szól, amiket a Gumipop-csoporthoz tartozó szerző jónak tart és szeret, többnyire a Recorderen kedvelt zenei irányzatokból válogatva. A számokról csak pár mondatos rövid leírás engedélyezett. A tíz dal rögtön meg is hallgatható (az esetleges letöltési lehetőségeket külön jelezzük a szövegben).
 
Múlt héten nem történt semmi izgalmas a popban, mégis 15 számból kellett most kiválasztanom a tízes playlistet – amin először a KHT10 történetében két feldolgozás és két duett is szerepel. A gitárok túlsúlyát úgy próbáltam enyhíteni, hogy az elektronikusabb számokat raktam előre, bár azok is csak sima dalok, döngölés ezúttal sincs.
 

 
Primary 1: Never Know
Joe Flory, azaz Primary 1 annyi számot vett fel 2008-as feltűnése óta, hogy rég kiadhatott volna egy teljes albumot. Ez az esemény jövő februárban fog végre bekövetkezni egy multinacionális lemezcég és két sztárproducer jóvoltából. Remélem, Joe ráteszi az albumra az eddigi kollaborációit a Shoes duóval, Ritonnal, Wiley-val és Nina Perssonnal a Cardigansból. A hónap végén megjelenő kislemezen a számomra ismeretlen Harry Tuttle-lal énekel duettet: franciásan elektronikus slágeres popzene, Calvin Harris első lemezére is felfért volna. Korábbi Primary 1-dolgokat a SoundCloud oldalán be lehet pótolni, ahonnan az új száma remixeit ingyenesen le is lehet tölteni.
http://soundcloud.com/primary1
 
Jagga: Modern Day Romance
Nehezen lehet besorolni ezt a számot, annyi mindent kihallani belőle, és van benne valami szokatlanul izgalmas. Jagga énekesként a drum’n’bass legnagyobb sztárjaival dolgozott együtt. Első saját kislemezét decemberben adja ki a Pure Groove.
http://www.puregroove.co.uk/products/Jagga-%252d-Modern-Day-Romance-%7B47%7D-Keep-On-The-Light.html
 
Philadelphia Grand Jury: I Got You
A He Will Have His Way – The Songs of Tim & Neil Finn frissen megjelent válogatásalbum címe mindent elárul. Fiatal ausztrál (és talán új-zélandi) előadók tisztelegnek a testvérpár előtt legismertebb dalaik feldolgozásaival. Szubjektíven kedvenc Split Enz-slágeremet választottam róla a korábban már bemutatott Philadelphia Grand Jury előadásában, pedig a Sleepy Jackson formabontó Crowded House-átirata is megérdemelné a listán szereplést, hiszen Luke Steele-ék régen hallattak magukról.
http://www.theinsoundfromwayout.com/category/artists/the-sleepy-jackson/
 
Brendan Benson: Spray Tan
Brendan Benson új száma (a Well & Goode EP-ről) nem magaslik ki az életműből, viszont  most vasárnap töltötte be a 40-et, szóval boldog szülinapot neki!
http://brendanbenson.wordpress.com/2010/11/14/happy-birthday-to-brendan-benson/
 
The Violet May: Jennifer Lies
Emlékeztek az első Arctic Monkeys-album borítójára? Chris McClure, a sheffieldi Violet May énekese (a Reverend And The Maker vezérének, Jon McClure-nak az öccse) dohányzott rajta ikonikusan. A Violet May második kislemeze brit rádiós legendák aktuális kedvence: kicsit Queens Of The Stone Age, még inkább Eighties Matchbox B-Line Disaster – tehát rendes indie rock’n’roll.
http://entertainment-focus.com/news/the-violet-may-to-release-jennifer-lies
http://www.myspace.com/thevioletmay
 
Born Ruffians: First Date Kid (with Dave Monks from Tokyo Police Club)
A vicces című Plinky Plonk EP-n Luke LaLonde az egyik számban David Monksszal duettezik a Tokyo Police Clubból, hétfőn jelent meg hivatalosan a Warpnál. Jót tett ez párosítás a kanadaiaknak, mostanában ennyire jó szám külön-külön egyik zenekarnak sem jött össze.
http://stereogum.com/535312/born-ruffians-first-date-kid-feat-david-monks/mp3s/
 
Chad Valley: Up And Down
Az oxfordi Hugo Manuel projektjét nyár óta kaserolja a fél blogvilág (nálunk is volt koncertje), de első hivatalos kiadványa csak novemberben látott napvilágot négyszámos bakeliten. Ajánlom azoknak, akiknek még nincs tele a tökük a pszichedelikus középtempós elektronikus popzenével.
http://pitchfork.com/reviews/tracks/11929-up-and-down/
http://www.myspace.com/hugomanuel
 
Warpaint: Shadows (The Neon Lights Remix)
A fenti ajánlás erre is igaz, azzal a különbséggel, hogy az amerikai Warpaint-lányok már nagyban nyomják, hiszen két hete címlapra tette őket az NME. Lemezkiadójuk alábbi linkén – e-mail címért cserébe – ingyenesen letölthetitek az új kislemezdal fent hallható remixét.
http://www.roughtraderecords.com/warpaint/3538/warpaint-shadows-neon-lights-remix-web-exclusive
 
Poly Styrene: Black Christmas
Kedvenc punkkorszaki lemezem, az X-Ray Spex egyetlen albuma 1978-ban jelent meg, utána énekesnőjük látványosan meghibbant: szektázás, krishnázás, dzsessz és még sorolhatnám a tüneteket. Márciusra várt új lemezéről ez az előzetes dal sem hozza régi zenekara hangzásvilágát, szarkasztikus karácsonyi reggae-t hallhatunk. Ingyenesen letölthető az énekesnő saját honlapjáról és minden fontosabb zeneblogról.
http://www.poly-styrene.com/
 
Laura Marling: Blues Run The Game
Az év legkúlabb emberének kikiáltott húszéves brit gitáros-énekesnő az új kislemezét Jack White nashville-i stúdiójában rögzítette, és az ő Third Man nevű kiadójánál is jelent meg 500 példányban. Két klasszikus amerikai folkdalt dolgozott fel, az A oldalra ez a Jackson C. Frank-szerzemény került 1965-ből (a másik oldalon a világon mindenki által feldolgozott Neil Young-szám, a Needle And The Damage Done szerepel).
http://www.twentyfourbit.com/post/1526524982/hear-laura-marling-cover-neil-young-jackson-c-frank
 
 
összeállította: Lévai János
 

 

https://recorder.blog.hu/2010/11/18/kepzeletbeli_heti_top_10_2010_45_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2010 / 45. hét
süti beállítások módosítása