Plágiummal vádolják Nick Cave-et

2010.10.06. 12:26, -recorder-

Az ausztrál dalszerző-énekest egy Frankie Duffy nevű ifjú skót zenész tervezi beperelni a Grinderman 2 album egyik száma miatt.
 
Támadás alá került a Grinderman nemrég megjelentetett második lemeze, konkrétan a Palaces Of Montezuma című dal kapcsán. Egy fiatal zenész, Frankie Duffy, aki a Kalel nevű együttesben játszik, azt állítja, hogy a szóban forgó felvétel az ő előző zenekara, a Rising Signs által már 2005-ben megírt, rögzített és publikált Grey Man című számnak a koppintása. Szerinte Nick Cave-ék az elmúlt öt évben simán hallhatták az interneten keringő számot: „Ha meghallgatod a két számot, lehetetlen nem kiszúrni a hasonlóságot. Le is játszottam a gitáromon, ugyanaz az A, B és E akkord van benne, amit persze bárki bármikor felhasználhat egy dal megkomponálásához. De itt az akkordmenet és az, amikor az éneklős rész bejön az ooh felkiáltásokkal, na az is pontosan ugyanaz” – vélekedett Duffy, majd konspirációs teóriákba kezdett: „A Rising Signs feloszlása óta fenn van ez a szám a MySpace-en, és simán el tudom képzelni, hogy Nick Cave egy este ült a házában és szerződés nélküli zenekarok után szörfözött, látta, hogy mi már feloszlottunk, és azt gondolta: Lenyúlom a számukat, úgysem veszi észre senki.” Duffy további nyomokat is talált a Grinderman 2 albumon: „Szerintem hihetetlen, hogy véletlen egybeesésről legyen szó, mert egyértelműen nagyon hasonlít a két dal, ráadásul a lemezükön hallható, amikor a zenészek beszélgetnek, és az egyikük azt mondja: grey man.”
 
A skót zenész még nem döntötte el véglegesen, hogy perel-e, de arra kíváncsi, hogy mi Nick Cave-ék véleménye. Nos, a válasz nem késett sokat, a Grinderman vezére már reagált is a vádakra, és nem is akárhol, hanem a színpadon: a londoni Hammersmith Apollóban adott koncertjükön, a Palaces Of Montezuma előadása előtt azt mondta a közönségnek, hogy „beperelt egy 17 éves csávó Dundee-ból... pedig ezt a dalt a feleségemnek írtam” – és azzal zenekara szakállas dobosára, Jim Sclavunosra mutatott. A Grinderman 2010. október 10-én, vasárnap lép fel Bécsben – remélhetőleg Cave ott is fűz majd valami vicces kommentárt a dalhoz.
 
(nme.com)
 

 

https://recorder.blog.hu/2010/10/06/plagiummal_vadoljak_nick_cave_et
Plágiummal vádolják Nick Cave-et
süti beállítások módosítása