Kedvenc vízparti slágerem – Magyar előadók a beach-zenéről

2017.07.06. 12:53, rerecorder

schoblocher_barbi_img_1409.jpg

Nyár, vízpart, csobbanás – mellé nyári slágerek, beach pop. Hazai popsztárokat kérdeztünk kedvenc vízparti dalaikról. Csípőtekergetés tengerparton, tökegyedül sörözgetés egy két kilométeres tiszai homokpadon, félelem és reszketés a Dunán, a legfehérebb srác a parton,  vagy épp beszívva strandolás. A még mindig friss, 53. Recorder magazin fókusztémája a Víz és zene. A zenészektől vízparti képeket is kértünk, ezek szintén szerepelnek a cikkben, a nyitó Schoblocher Barbara fotója.

Az énekesek, zenészek a következő kérdésre válaszoltak: - Mi a kedvenc vízparti slágered?


# Babé Sila

Jorja Smith feat Kali Uchis: Tyrant
Tengerparton csípőtekergetős, flörtölős, lubickolós.

Miley Cyrus: Malibu
Kocsiban, szerelmesen vízpart mellett, napsütésben, lehúzott ablakkal suhanós.

Borns: 10000 Emerald Pools
Házibuli utáni reggel medencében lebegős, álmodozós. (A fotó nem strandolós, de elég balcsis.)

babe_sila_img_0353.jpg


# Bérczesi Róbert (hiperkarma)

Crowded House: Weather With You
Az indokom egyszerű: ez volt az első dal, aminek a videója a kérdés elolvasása után az agyamba poppant. :)

és

The Beach Boys: Wouldn't It Be Nice


# Csorba Lóci (Lóci játszik)

Mungo Jerry: In The Summertime

Gyerekkoromban is imádtam, tinédzserként is odavoltam érte, és felnőtt fejjel is rajongok ezért a dalért. Szuperbugyuta szerzemény, üdítő ökörködés az egész dal, és az énekes barkója csak kiemeli a foga között a rést, ami nekem is és neki is van. Tehát fogréstesók vagyunk... Bár nézhetne ki akárhogy, ha egyszer a szám minden basszuslépésére a medencébe akarok ugrani!


# Egyedi Péter (Óriás)

Ricsárdgír: Szörf (Fishing On Orfű, Víziszínpad, 2015)

Nyilván picit önző okból, hiszen 2015-ben indult a Fishingen a Víziszínpad, ami az én gyerekem, és nagyon büszke voltam, hogy ilyen csodálatosan és egyben szürreálisan működik. KENÓ! (A főszereplő jobbra.)

egyedi_viz.jpg


# iamyank

Chet Faker: No Diggity (Live Session)

A nyárban azokat a ritka pillanatokat szeretem amikor csill van és egy pillanatra megéled a pillanatot, hogy „na most ez így ahogy van, jó”. Ehhez nekem Chet Faker dala a tökéletes háttérzene.


# Kamau Makumi (Mary PopKids)

The Beach Boys: Kokomo


# Kiss Tibor (Quimby)

Quimby: Sail Away

A Sail Away! Azért, mert a sajátom, sokat jelent.


# Kelemen László (Dope Calypso)

Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody
Az van, hogy én ugye keletről származom és nekem ez a balatonozás tökre kimaradt gyerekkoromban. Helyette állandóan a Tisza partján nyomultunk, és bár nyilván nem hallgattam ezt a számot akkor, de idén nyáron tuti berakom majd, ha eljutok újra a Tiszához, mert hangulatilag csodásan összefoglalja ez a dal, hogy milyen egy két kilométer hosszú homokpadon tökegyedül sörözgetni.

Best Coast: Feeling OK
Mondjuk ennél a dalszövegnél kevés nyálasabb dolgot tudok elképzelni, de szerintem amúgy pont ilyen strandra menő feeling ez a dal. Pakolod a naptejet, nyugágyat, napernyőt, bedurrantod a mellizmokat és lezúzol a stégre. Majd konstatálod, hogy hát idén sem jött még mindig divatba a tyúkmell :((((

Surfer Blood: Floating Vibes
Ha szörföznék, tuti erre a dalra melegítenék be mindig.

Skeggs: L.S.D.
Ezt meg akkor hallgatnám, ha szörfözés közben lehetne zenét hallgatni. De biztos nem lehet.


# Likó Marcell (Vad Fruttik)

Ambrus Kyri: Sétahajó

Kedvencem Ambrus Kyri előadásában a Sétahajó című opusz. Ott van az elején az az egész valószerűtlen billentyűhang, illetve a szólórészben is előkúszik egy LSD-látomásszerű szintidallam. Annak idején, amikor nagyon benne voltam a pszichedelikus önmegvalósításban, haverjaimmal kitaláltuk, hogy szárnyashajóval csapatunk Bécsig – az lett volna a Félelem és reszketés a Dunán – persze, hogy csak ifjúkori ábránd maradt, de a zenei alap megvan hozzá, tulajdonképpen megvalósíthatjuk nyolcvanéves korunkban is, ha már unjuk a heroint. (A képeslapon az ülő alak én vagyok.)

liko_badacsony014.jpg


# Lovasi András (Kiscsillag)

Cseh Tamás-Másik János: A hatvanas évek

lovasi_andras_1.jpg


# Marge

Young Mister: Anybody Out There

Kedvenc felhőnézegetős rewind instasztorizgatós, rozéfröccsös balatoni dal. Nem túl mély, de az énekes hangjában van valami viharvert, mint aki kiúszott az óceánból, hogy feltegye nekem a kérdést és válaszolhassak rá megérkezve a nyárba: nem, nem vagyok egyedül. (Fotó: Marge.)

marge_img_3272.jpg


# MC Columbo (Brains, Irie Maffia)

Inner Circle: Sweat

Az igazat megvallva nem tudom, honnantól számít egy dal „vízparti slágernek”, de legyen mondjuk ez. Tinédzserkoromban – nagyon helyesen – minden strandon ez a dal üvöltött a rádiókból és számomra egy életre összeolvadt a balatonalmádi stranddal. :)

colombo_11717452_10153133727899983_4682732642170618469_o.jpg


# Odett

Odett: HoldfényXpressz

... mert örök szerelem a Balaton déli partja.

odett_img_0185.jpg


# Pátkai Rozina

Soley: Smashed Birds

Soley zenéjét Reykjavík egyik lemezboltjában ismertem meg tavaly ősszel, azóta sokat hallgattam a lemezeit és még rengeteg másik szuper izlandi zenekar albumát is. Ez a dal számomra igazi utazós kalandzene, arra emlékeztet, ahogyan Izland útjain autózunk, gyönyörű tavak és vízpartok, hegyek és szebbnél szebb tájak mellett.


# Sallai László (Felső Tízezer)

OMC: How Bizarre

Az én kedvenc vízparti számom az OMC-től a How Bizarre, bár a dalszövegnek nem sok köze van a vízparthoz, de a hangszerelés és a hangulat nekem egy az egyben az. A mai napig megdöbbenek rajta, hogy az OMC egyetlen lemeze mennyire tök jó, ami nem csak nyáron működik remekül, pedig annak idején alig mertem megvenni a lemezboltban, ahol ráakadtam, mert attól féltem, hogy kiröhög az eladó. (A mellékelt kép 2011-ben készült a horvát tengerparton, ahogyan éppen DrMáriás Nem élhetek Milosevic nélkül című könyvét olvasom.)

sallai_strand2011.jpg


# Sarkadi Balázs (Bankrupt)

Ramones: Rockaway Beach
Ez Dee Dee-ről szól, aki általában stopposként jutott ki a betondzsungelből a strandra, de néha muszáj volt a rádióból szóló diszkózenével súlyosbított egyórás buszutat végigülnie.

Stranglers: Peaches
Rosszarcú brit punkok méregetik a csajokat a strandon. ’77 egyik nagy slágere, ami egy felejthetetlen basszustéma köré épül.

Die Ärzte: Paul
A világ legjobb német zenekarának Debil című bemutatkozó lemezén található ez a sláger a tökéletes úszómesterről, a strand királyáról.

Wavves: King Of The Beach
De hogy legyen valami újabb is, ez egy nagyon jól eltalált sláger a beszívva strandolásról.

The Bambi Molesters: The Wedge
Nyilván kell ide valami surfrock is, akkor legyen ez a Dick Dale-feldolgozás a legmenőbb horvát zenekartól, akik játszottak a Szigeten is.


# Schoblocher Barbara (Blahalouisiana

Mac DeMarco: Let Her Go

Ez a kedvenc vízparti dalom, de igazából DeMarco egész albumát is mondhatnám. Akkor is egy meleg, homokos parton érzem magam tőle, ha csak otthon vagyok. A nyitófotón látható strandon kifejezetten sokat hallgattam. (A nyitóképet két éve készítettem Fire Islanden.)


# Sena (Irie Maffia)

Tekno: Pana

Azért mert nyugodt, tökéletesen el lehet hozzá képzelni a pálmafaágakon átszűrődő napfényt, a hullámok hangját, ringatózó hatását, imádom. Nagyon higgadt, mégis kicsit megmozgatja a popsit… summertime!


# Szabó Benedek (Szabó Benedek és a Galaxisok)

Fat White Family: Whitest Boy On The Beach

Nincs műfaji kedvenc, de ehhez a számhoz erősen tudok viszonyulni, mert általában én vagyok a legfehérebb srác a parton.

szabo_b1069851949775337_2558687134570724696_n.jpg


# Szeder

Cseh Tamás-Másik János: A hatvanas évek

Először a Sóharóza kórus előadásában hallottam, és egyből megfogott, bemászott a fülembe, abban az előadásban volt valami földöntúli is a nosztalgikus hangnem mellett. Természetesen az eredeti verzió is nagyon tetszett, ahogy rákerestem ezek után.


# Varga Livius 
(ő képet küldött, kifejezőt, nyári slágerest)

Ráckeve, Fater, asszony, kislányom, Abigél.

varga_livius_image1.jpg



# Vitáris Iván (Ivan & The Parazol)

The Beatles: Back In The USSR

Ha vízparti sláger, akkor a White Album nyitódala a befutóm. Egyszerre szörf és egyszerre rock’n’roll. Imádom ezt a számot főleg nyáron, vízparton ülve vagy fölötte elrepülve! (Kép pedig mondjuk legyen ez a szenvedős Oostendéből /Belgiumból nem régről.)

vitaris_ivan_oostende.jpg


összeállította:
Dömötör Endre


a magyar zenészek kedvenc vízparti slágerei egy nagy playlistben – jó csobbanás mellé szólnak a nóták: 

https://recorder.blog.hu/2017/07/06/kedvenc_vizparti_slagerem_magyar_eloadok_a_beach-zenerol
Kedvenc vízparti slágerem – Magyar előadók a beach-zenéről
süti beállítások módosítása