Lemeztáska – Kaszás Péter

2017.05.25. 19:00, rerecorder

kaszas_ny.jpg

Kaszás Péter jazzdobos, zeneszerző hároméves kora óta zenél, és hogy milyen kimagasló tehetség, arra bőven elég egy tényt közölnünk: a világhírű gitáros, Al DiMeola zenekarában 2009 óta ő üti a dobokat, cineket. Tavaly novemberben megjelent első önálló albuma is, az r&b-s, acid jazzes, popos elemeket is tartalmazó remek Infnity Project, amivel lemezen, szerzőként, énekesként is berobbant a hazai jazzéletbe, rögtön meg is nyerte a Fonogram-díjat a kategóriában. Megkérdeztük kedvenc zenéiről, inspirációiról.

Első zenei emlék

kaszas.jpgKét-hároméves lehettem, amikor a tévében épp egy Muppet Show ment, amiben Buddy Rich, a legendás dobos volt a vendég. Játszott egy fantasztikus dobszólót, sose fogom elfelejteni.


Első lemez, amit saját pénzből vettél

Ha jól emlékszem, az egy Chick Corea Elektric Band lemez volt, mégpedig az Inside Out (1990). De mivel édesapám külföldön zenélt hosszú évekig, mindig hozott haza rengeteg olyan zenét, amik itthon akkoriban nem voltak elérhetőek.


Zene, ami zenélésre inspirált

Szintén kiskoromban egy Earth, Wind & Fire-koncert ment nálunk egész nap, még vhs-kazettán. Az ugyanúgy beszippantott, mint a Buddy Rich-videó. Igazából nem értettem, csak éreztem, hogy ez valami nagyon jó dolog.


Meghatározó koncertélmény

1994 körül a PeCsában lépett fel a Brecker Brothers. Attól is egy hétig egy irányba mentem, illetve a '96-os Sting Kisstadion koncert is meghatározó volt. Persze azóta volt szerencsém rengeteg fantasztikus előadó koncertjére elmenni, de abban az időszakban nyílt ki a világ.


Hatások az indulásakor

Miután édesapám is zenész, a zene nagyon fontos volt nálunk. Már említettem, hogy külföldről rengeteg olyan zenét hozott haza, amiről akkoriban nem is hallottunk.


Kedvenc dobos

Jaj. Hát ez nehéz. Ha csak egyet lehet választani, akkor legyen a Vinnie. (Vinnie Colaiuta Frank Zappa, Joni Mitchell és Sting dobosa, ezer másik közreműködése mellett - a szerk.)


Kedvenc klasszikus jazzlemez

Ez is nehéz, mert nyilván az ember folyamatosan változik, ezzel a zenék, lemezek is. Azért persze van olyan, amihez mindig visszatér ez ember, például a 96-os tokiói Keith Jarrett trió koncert. 


Kedvenc 21. századi jazzlemez

Michael Brecker: Pilgrimage (2007).


Kedvenc smooth jazzlemez

Mezzoforte: Playing For Time (1989).


Kedvenc Al DiMeola-lemez

elegant_gypsy.jpgLegyen az Elegant Gypsy. De ebből a korszakból (1977-es LP - a szerk.) minden lemeze erős.


Minden idők legjobb lemeze

Nyilván ezt objektívan nem lehet megítélni, egy lemezre leszűkíteni végképp, de a Return Of The Brecker Brothers lemezt választanám.


Kedvenc magyar dal

Gerendás Péter: Goodbye.


Kedvenc pop/rocklemez

Sting: Ten Summoner’s TalesPeter Gabriel: Us.


Hatások a tavalyi Infinity Project-lemez előtt

Ez is nehéz, mert van olyan szám a lemezen, amit több, mint tíz éve írtam, és volt, amit egy éve. A legnagyobb inspiráció az éneklés megjelenése volt, ami egyben ijesztő lehetőség is, hiszen előtte nem nagyon énekeltem sehol. Majd az interneten belefutottam Brian Blade énekes-gitáros formációjába. Nagyon érdekes volt látni, hogy a világ egyik legjobb dobosának is van egy ilyen oldala is, és be is vállalja. Akkor én miért ne tehetném?


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

quincy_jones_back_on_the_block-front.jpgNincs annyira különleges lemezgyűjteményem, Quincy Jones Back On The Block lemezére viszont nagyon vigyázok, mert bár azt Budapesten vettük, mégis rá van írva, hogy kereskedelmi forgalomba nem kerülhet és egy különleges bőr borítású tokban van. Még boltokban sem láttam sehol, nem is tudom, hogy került Pestre. Persze van egy-két aláírt cd-m, azok nyilván sokat jelentenek.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Nagyon szeretek hallgatni hazai népzenéket vagy népzenével ötvözött más stílusokat. Illetve a country zenét is nagyon szeretem, fantasztikus előadók vannak.


Bűnös zenei örömöd

Nem tudom, ez pontosan mit jelenthet. Ide tartozik talán, hogy én sokkal több pop zenét hallgatok. És a pop zenét úgy értem, hogy a slágerlistákról. Természetesen én is boldogabb lennék, ha Chicago, Phil Collins, Richard Marx lenne a listákon, de a világ változik, és én is azt gondolom, hogy összességében nem jó irányba haladunk, de ezzel együtt rengeteg olyan dolog jelenik meg a mai zenékben, amik nagyon tetszenek, inspirálnak. És ugyanúgy vannak manapság is előadók, akik értéket, dallamokat, ZENÉT közvetítenek.


Dal, amit bárcsak te írtál volna

John Mayer: GravityDavid Foster, Jay Graydon, Bill Champli: After The Love Has Gone.


Zene, amitől boldog leszel

Ez bármilyen tiszta zene lehet, egyáltalán nem kell, hogy bonyolult legyen.


Kedvenc heartbreak lemez

johnmayerbattlestudies.jpgJohn Mayer: Battle Studies.


Zene, ami elgondolkodtat

Ha Kurt Elling vagy Brian McKnight lemezeit hallgatom, azon gondolkodom, hogy lehet ennyire tökéletesen énekelni. Másrészről inkább szövegeken szoktam gondolkodni, vagy tovább gondolni.


Kedvenc zene utazáshoz

Na ez aztán bármi lehet. Ha én vezetek, akkor azért inkább a könnyebben befogadható zenéket szeretem.


Kedvenc friss, idei lemezek

Az új John Mayer, a tavalyi Jacob Collier és Esperanza Spalding lemez.


Kedvenc tavaszi lemez

Herczku Ágnes - Nikola Parov: Volt nékem szeretőm.


a Fonogram-díjas, napfényes album: 


Kaszás Péter Al DiMeola zenekarában: 


Kaszás Péter Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2017/05/25/lemeztaska_kaszas_peter
Lemeztáska – Kaszás Péter
süti beállítások módosítása