Kultúrák jótékony keveredése - Budapest Ritmo fesztivál a Müpában

2016.10.11. 19:11, rerecorder

szaloki_agi_dina_lakatos_monika_c_hernad_geza_1.jpg

A CAFe Budapest keretein belül, de egyébként önmagában is érvényes fesztiválként következik a hét második felében, október 13-16. között a Budapest Ritmo fesztivál, amely nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy a régió megkerülhetetlen világzenei fesztiváljává váljon. A tavalyi nagysikerű budapesti WOMEX szervezés után a Hangvető igazán ambiciózus és komoly programot rakott össze, amelyben a közép-kelet-európai tradícióktól a Kelet-Ázsián át a Közel-Keletig és Latin-Amerikáig ível a fellépők névsora. Megpróbáljuk kiemelni a szerintünk legizgalmasabbnak, legjobbnak ígérkező koncerteket, de persze a legjobban akkor jár mindenki, ha egyesével végigböngészi a fellépők névsorát.

Az október 13-i nyitóestét követően (amelyen az idén 135 éve született Bartók Béla előtt tisztelegnek majd Bartók-források címen) a pénteki első fesztiválnap programja még visszafogottabb, a Müpa előtt felhúzott sátorban lesznek koncertek, viszont azok mind a bulisabb, táncosabb fajtából. A punkos népzenés vonalon utazó Svjata Vatra, a kifejezetten érdekes acapella beatboxos csajkvartett Tuuletar és egy Japánhoz méltóan fura produkció, Maia Barouh koncertjét követően indul csak be igazán az este. A soha nem hibázó Strut kiadónál idén debütáló, puritán afrikai hagyományokat és Sorie Kondi kalimbra (hüvelykzongora) játékát ötvöző Kondi Band közben elképzelhetetlen, hogy ne ragadja magával a ritmus az embert.


És ha már ott van, akkor az azt követő portugál-angolai kuduro együttes a
Throes+The Shine koncertjén is maradjon ott nyugodtan, főleg ha az önfeledt táncból sem volt elég. A Buraka Som Sistema óta tudjuk, hogy a kuduro a leglanyhább koncertlátogatóból is előhozza az őrült partiarcot. Remek bemelegítés lesz a továbbiakra.


Mert a következőkben azért a program is bővül és a bulizás mellé bekúsznak az elmélyült, odafigyelést igénylő, de nem kevésbé izgalmas produkciók. Rögtön szombat délutáni kezdésnek ott van a fesztivál egyik nagy előzetes rejtélye,
Both Miklós ukrajnai útján gyűjtött vokális népdalok által inspirált Titokzatos Ukrajna című koncertje, amely a gitáros előzetes elmondása szerint megrázó élmény lesz. Mi hiszünk neki. Miközben a Müpa Átriumában a magyar zenekarok lépnek majd fel sorban (Babra, Zűrös Banda, Karavan Familia, Góbé) a többi helyszínen olyan nagyságok, mint a török kaval (parasztfurulya) mestere Omer Faruk Tekbilek, aki az egyik legnagyobb név a fesztivál line-upjában. Spirituális ihletésű harmóniáin keresztül az arab zenei hagyomány legszebb pillanataiba nyerhetünk bepillantást.


Kicsivel később pedig maradva az arab tradícióknál egy fiatal, de már az előtérbe került úd hangszeres
Tarek Abdallah fog egészen különleges, minden bizonnyal megismételhetetlen koncertet adni Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomduójával kiegészülve. A kultúrák keveredését zászlajára tűző Budapest Ritmonak ilyen tekintetben, magyar vonatkozása miatt is, talán a legfontosabb koncertjeként írhatjuk fel magunknak.


Ha valaki az arab világ helyett Kelet-Afrikába vágyna inkább, annak nagyjából ezzel egy időben a
Monoswezi, nem kevésbé multikulti (svéd, norvég, mozambiki, zimbabwei) afro-jazz kvintettjét ajánlanánk, nagyon meleg szívvel.


ÁTTEKINTŐ CIKK: HIBRID - KULTÚRAKERESZTEZÉS A VILÁGZENÉBEN.

Hasonlóan a két kontinenst átívelve folytatódik majd a fesztivál vasárnap is, a norvég-szenegáli Offroad koncertjével, azonban velük kapcsolatban a nyugat-afrikai sivatagi-bluest is meg kell említeni, és így akár előzenekarként is felfoghatóak az időben utánuk következő Noura Mint Seymali előtt. A világzene egyik kurrens sztárjaként, új lemezzel a tarsolyában érkezik hozzánk Mauritániából, hogy bemutassa milyen az, amikor az említett sivatagi blues funkkal, pszichedéliával keveredik, és letarol mindent.


Azonban a mi régiónkról se feledkezzünk meg, mert Közép-Európa is tartogat csodálatos kincseket a hétvégén. A lengyel családi trió
Kapela Maliszów koncertje mindenképpen ez a kategória, az a fajta zsigeri, természetközeli, már-már transzba hajló zene, amit a hangszerkészítéssel is foglalkozó család, az apa Jan Malisz vezetésével, játszik kiemeli őket az egész line-upból.


Maradva a Kárpát-medence körül
Szalóki Ági, Pandzarisz Dina és Lakatos Mónika alkalmi vokális triója is igazi ínyencségnek ígérkezik, amelyben a magyar, szefárd zsidó és oláh cigány világ keveredik majd vélhetően egészen egyedi formában. Ezek után pedig tényleg nincs más hátra, mint a fesztivál zárásaként az elmélyült utazásokat követően újra átadni a főszerepet a bulinak, kezdve a dán Mamesh Babagenush klezmerjével.


És mindenre feltéve a koronát a Budapest Ritmo egyik legizgalmasabb és egyedüli dél-amerikai fellépőjének, a kolumbiai
Meridian Brothers játékos, experimentális dalaival.


Csada Gergely

további részletek a fesztivál oldalán

https://recorder.blog.hu/2016/10/11/kulturak_jotekony_keveredese_budapest_ritmo_fesztival_a_mupaban
Kultúrák jótékony keveredése - Budapest Ritmo fesztivál a Müpában
süti beállítások módosítása