„Visszaadja a zenéjük kirobbanó hangulatát” – Zash Ore-interjú

2015.03.21. 19:14, rerecorder

bundlebag.jpg

A nálunk is népszerű - a 2015-ös Szigeten is fellépő - indierockos The Subways most februárban megjelent negyedik lemezén nagyon menő az album design és a triónak van egy szuper új logója is. Klassz. De még klasszabb, ha tudjuk, hogy mindezt egy honfitársunk, Óré Krisztina, azaz Zash Ore készítette. Utánajártunk, hogyan.

- Milyen munkáid voltak ezelőtt?

- A régi amerikai filmplakátok világa érdekelt, ennek kapcsán jutottam olyan munkákhoz, mint egy Hotrod kávézó itallapja, plakát és póló a Mystery Gangnek, illetve több munka Vágvölgyi B. Andrásnak, mint például a Kolorádó Kid című filmjének a plakátja. Ezen túl kezdtem el fiktív plakátokat is készíteni az általam kedvelt zenekaroknak.

mg_poster02.jpg

kk_02.jpg
- Hogyan kerültél kapcsolatba a Subways-zel?

- Mióta megismertem őket, szerettem volna készíteni egy olyan grafikai anyagot, ami igazán visszaadja a zenéjük kirobbanó hangulatát. Először egy plakátot rajzoltam, egy kitalált A38-as koncerthez, enyhén basement/romkocsma-érzetű háttérrel és színekkel. Ezt raktam ki a Facebook-oldalukra, amire aztán a „Wow! :D” komment érkezett. Úgy egy hónappal később keresett fel a menedzserük titkárnője, hogy lenne-e kedvem az új album illusztrációinak elkészítéséhez.


- Miről szólt a felkérés?

orekrisz2.jpg- Már az elején látszódott, hogy ez egy óriási munka lesz. Bakelit tokok és matricák az albumhoz és a három single-höz, pólóminták, óriásplakátok, ajándéktárgyak, és maga az új logo. Ráadásul, ahogy elkezdtünk egyeztetni, kíváncsian érdeklődni kezdtek afelől, hogy rajzoltam-e már valaha képregényt? Ekkor derült ki, hogy a dupla bakelit tok belsejébe egy komplett történetet szeretnének megjeleníteni. Pár közös brainstorming során kitaláltuk a sztorit, a stílusban pedig kérték, hogy maradjak a plakát rajzfilmesen letisztult világánál.


- Hogyan zajlott a kreatív munka, mennyire kaptál szabad kezet?

- A munka egy közös egyeztetéssel kezdődött még tavaly tavasszal, Londonban. Ekkor találkoztam a bandával személyesen, és még az új számokból is hallhattam néhányat élőben. A későbbiek során főleg a menedzserrel, Bennel tartottam a kapcsolatot. Akármelyik feladatról is volt szó, több változatot készítettem, amit aztán ő mindig körbeküldött a tagok közt. Néha a srácok szó szerinti üzeneteit és ujjongásait kaptam meg egy emailbe tömörítve, eszméletlen poén volt. Külön említést érdemelnek azok az esetek, mikor Billy (Billy Lunn gitáros-énekes – a szerk.) választani sem tudott, mert minden verzió ugyanannyira tetszett neki. A munkában teljesen szabad kezet kaptam, és örömmel vették minden ötletemet. A vászontáska tervezésekor például kiderült, hogy semelyik már meglévő mintánk nem alkalmas ehhez a médiumhoz, így nekem kellett valami újjal előállnom. Így történt, hogy pár nap múlva már az általam kiválasztott dalszöveg-feliratok ötletével jelentkeztem. Nagyon örültem, mert végig elégedettek voltak velem, sőt, egy szép sort is kaptam tőlük az album hátulján, a „köszönjük” rész alatt. „A Subways szeretne köszöntet mondani Zash-nak, a mi szupersztár magyar rajongónknak az albumtok megtervezéséért és elkészítéséért. Egy olyan kreatív munkáért, amely jóval túlmutat azon, amit a közös képzeletünk valaha elérni remélt!” (A zenekar a Facebookon is megosztotta elégedettségét a lemezborító bemutatásakor : "Úgy érezzük, hogy ez az eddigi legjobb borítónk!" - írták - a szerk.)

singles.jpg


- Mennyire szereted amúgy a Subways zenéjét? Miket hallgatsz?

- A Subwayst a RocknRolla című filmen keresztül ismertem meg. Az első pillanattól kezdve megfogott, és a pörgéssel és jókedvvel azóta is mindig megtalálják hozzám az utat. Amúgy főleg punkrockos, indie-s, pszichedelikus zenéket szeretek. Számomra fontos, hogy izgalmas ötletekkel és kézzelfogható érzésekkel legyen tele. Pár banda, akit sokat hallgattam: Modest Mouse, QOTSA, Franz Ferdinand, The Black Keys, Metric, Infected Mushroom, Asteroids Galaxy Tour, Yeah Yeah Yeahs, The Hives.


- Kiknek terveznél még szíved szerint?

album_03.jpg- Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, The Dead Weather, Fitz And The Tantrums.


- Kik a példaképeid album design terén?

- Most például nagyon szeretem a Boneface által illusztrált Queens Of The Stone Age-albumot, vagy John Baizley borítóit. Viszont engem elsősorban a plakátok inspirálnak, akár régiekről – Victor Moscoso, Drew Struzan –, akár újabbakról, mint Ken Taylor munkái legyen szó.


- Milyen folytatása lesz ennek a munkának?

- Remélem, hogy mások is kedvet kapnak, hogy velem együttműködve alakítsák ki a zenéjükhöz passzoló képi világot.

lejegyezte: Dömötör Endre
illusztrációk: Zash Ore


az alábbi galériában további képeken a Zash Ore által tervezett The Subways-anyagok (turnéplakát, koncertlogó, pólók, kislemez-címkék, képeslap, jelvények, totebag, a nagylemez képregényes belső tasakja - na és a zenekar öröme): 


Zash Ore Facebook-oldala


és Subways címnélküli 2015-ös friss albuma, amelyet az idei Szigeten is bemutat majd: 


a Taking All The Blame klipje: 


az I'm In Love And It's Burning My Soul videója: 


és a My Heart Is Pumping To A Brand New Beat

https://recorder.blog.hu/2015/03/21/_visszaadja_a_zenejuk_kirobbano_hangulatat_zash_ore-interju
„Visszaadja a zenéjük kirobbanó hangulatát” – Zash Ore-interjú
süti beállítások módosítása