Zenék indiánnyárra - albumhallgató

2014.10.11. 14:41, rerecorder

lamb_1.jpg

Adunk hétvégére néhány streamelhető lemezt, hogy még jobban teljen a frissiben kitört indiánnyár. Köztük ott az év egyik legjobb lemeze, a Radiohead dobosának szólóalbuma, Ariel Pink-et idéző műanyag pop, bulis elektronika és egy kis esti zene is.

Az említett év egyik legjobbja cím az angol Adam Bainbridge azaz Kindness új albumának jár, amiről már szóltunk a hét elején, de annyira jó, hogy ide is betesszük. Az elvágyódós, napba merengős hangulatot is árasztó anyagon a nu-disco-tól az old school hiphop hangmintákra épülő bólogatós számokon át egészen a lemez végi meditatív afrikai zenei áthallásokig sok minden megtalálható, de a dalok mindegyike hibátlan. Az NPR-on hallgatható.

Amíg Thom Yorke már teljesen az elektronikus zene bűvöletében készíti új zenéit, Jonny Greenwood pedig leginkább filmzenéket szerez és egyéb izgalmas projektekben vesz részt, Philip Selway a Radiohead háttérben megbújó dobosa elkészítette második szólólemezét. Ugyan a maga elegáns, könnyedén lebegő psych-popos számaival ez sem emlékeztet a klasszikus Radiohead albumokra, de az élő hangzás és az egyértelmű dalszerkezetek miatt mégis a Radiohead-mellékprojektek leghallgatóbarátabb anyaga lett. Spotify-on csekkolható.

Három év után jelentkezik új lemezzel a már majdnem húsz éve aktív Lamb. A brit duó öntörvényű elektronikus popzenéje most is elég lambesre sikerült. A rajongók szeretni fogják. 


A Bloc Party egy ideje megint szüneten van (bár a hírek szerint nemsokára jön egy új album), de addig is itt van a zenekar énekesének újabb szólóanyaga. Kele Okereke az első lemezén is az elektronikus zenében, annak is a könnyedebb, rádióbarát, klubzenés vonalában merült el. Az új album is ugyanezt az a fonalat viszi tovább, korrekt, de nem megrázó módon.
A Guardian-on streamelhető.

Az LCD Soundsystem sajnos nem csak szünetel, de ugye már három éve annak, hogy abbahagyták. Fájdalmas hiányukat a zenekar egykori dobosának Pat Mahoney-nak a Jee Day néven is zenélő Dennis McNany-vel közös Museum Of Love duója sem fogja enyhíteni, de azért a debütalbumon ugyanúgy megtalálhatóak az emelkedett popzenék (néha még az Murphy-nél is lágyabb hangvételben) és a direktebb bulis trekkek egyaránt. A Pitchforkon hallgatható.

Ugyanott a Hot Chip két énekese közül most az a Joe Goddard jelentkezik a The 2 Bears side-projectjének második albumával, aki egyébként szólóban is egész aktív idén. Ellentétben az anyazenekar másik énekesének, Alexis Taylor-nak visszafogott, törékeny albumával, a 2 Bears lemeze főleg a táncparkettre készült (ahogy az persze várható volt az előző album alapján is). Tökéletes szombati esti indító. Ide kattintva streamelhető.

A You + Me elvonatkoztató név mögé bújó projekt egy countryduó, ám persze, hogy két teljes más stílusból érkező dalszerző-énekes próbálta ki magát a stílusban. Egyikük ráadásul pop világsztár és úgy hívják, hogy Pink. Másikuk meg, Dallas Green, egy hardcore-zenekarnak, az Alexisonfire-nek volt a frontembere. A Rose Ave lemezen tehát messze vannak biztonsági zónájuktól, de ettől függetlenül/épp ezért a zongorás Sade-átdolgozással (No Ordinary Love) lezárt, harmóniavokálokra építő album legalábbis meghallgatásra érdemes. A Deezerről streamelhető. 


Thomas Gills 2013-ig az általunk is nagyon szeretett TOPS basszusgitárosa volt, de tavalyi kilépése után is aktív maradt. A Vesuvio Solo nevű projektet Cameron MacLean-nel ketten viszik, a kanadai indie szcéna pedig minden bizonnyal tárt karokkal fogadja majd a bemutatkozást, akárcsak az Ariel Pink/Sean Nicholas Savage fémjelezte nyolcvanas éveket mímelő műanyag popra vevő zenei sajtó. Így mi is. Tök jó lemez, ami az
Exclaim-en streamelhető is.

A végére pedig két esti zene. A szintén kanadai Only Wolf (azaz Sean Parker) új lemezének meghallgatásával remek, szétfolyós pszichedelikus folkélménnyel gazdagodhat mindenki. A néha Panda Bear, néha Devendra Banhart énekére emlékeztető Parker dalai izgalmasan és kellően elkenten szólalnak meg, anélkül, hogy túlságosan is átbillenének a lo-fi irányába. Szép anyag. Ide kattintva streamelhető.

Aki pedig egy igazi filmzeneszerű lemezre vágyik az mindenképpen a Bing & Ruth új albumát indítsa el. A legvadabb pillanataiban is csak lágyan melengető zajszőnyegekkel beterítő folyamatzene ideális álmodozásra, ablakon kibámulásra és hasonló magányos tevékenységhez. Az NPR-on hallgatható.


összeállította: Csada Gergely

 

https://recorder.blog.hu/2014/10/11/zenek_indiannyarra_albumhallgato
Zenék indiánnyárra - albumhallgató
süti beállítások módosítása