Minek pihenni? - Novemberben Neil Young új albumot jelentet meg

2014.09.29. 09:49, subrecorder

neil-young-heart-of-gold-2006-01-g.jpg

Hiába tart Neil Young szólókarrierjének 46. (zenei karrierjének 54.) évében, 2014 már eddig is az egyik legsűrűbb éve. Feldolgozáslemez Jack White-nál, box set kiadása, a PonoMusic megjelenése, sci-fi regény írása - csak, hogy címszavakban jelezzük a főbb történéseket. Nemrég kiadott egy természetvédelmi témájú dalt is, amelyet egy 92 fős zenekarral és kórussal rögzített, most pedig bejelentette, hogy ha már ott voltak, egy teljes albumot is felvettek a zenészekkel.

Az év első felében kijött A Letter Home azért volt érdekes, mert az egészet egy 1940-es évekbeli Voice-o-Graph nevű zenedobozban vették fel, Jack White Third Man Records stúdiójában, így aztán egy klasszikus, lo-fi albumot (Young hosszú karrierjének leginkább lo-fi anyagát) kaptunk. Ezen csak feldolgozások szerepeltek, többek közt Bob Dylantől és az Everly Brotherstől. A most bejelentett Storytone pedig még különlegesebbnek ígérkezik, ugyanis hiába a 92 zenész és énekes, mindössze egy darab mikrofont használtak a felvételhez. Young korábban így nyilatkozott a lemezről: "Mindig is szerettem volna egy albumot, teljes zenekarral, élőben elkészíteni - egy mono felvétel, egy mikrofon...Tényleg azt akarom, hogy úgy hangozzon, ahogy mi ott hallottuk az előadásunkat. Egy nézőpontból megmutatni az egészet, a zenészek ehhez a nézőponthoz képest mozognak előre és hátra, ahogy régen. Számomra ez a kihívás, de megéri, mert a hangzás, amit ezzel a módszerrel el tudunk érni hihetetlen, sehogy máshogy nem reprodukálható. Szóval igencsak ráindultam."

Ha érdekel, hogyan is szól pontosan ez az egy mikrofonos módszer, érdemes meghallgatni a Who's Gonna Stand Upot, amelyet Young még a hónap elején adott ki, erős természetvédelmi üzenettel. Most már három verzióban is hallható a dal, a nagyzenekaroson kívül játszotta még a Crazy Horse-zal is, illetve egy Farm Aid rendezvényen egyedül, akusztikusan is. Minden Neil Young rajongó kap tehát valamit, bármelyik oldalát is szereted a legendának. A Storytone novemberben fog megjelenni, a Reprise kiadónál. 


A Who's Gonna Stand Up nagyzenekari kísérettel:


élőben a Crazy Horse-zal:


és végül akusztikus gitáron:


a kislemez borítója:

2b02995f.jpg

Címkék: neil young
https://recorder.blog.hu/2014/09/29/minek_pihenni_novemberben_neil_young_uj_albumot_jelentet_meg
Minek pihenni? - Novemberben Neil Young új albumot jelentet meg
süti beállítások módosítása