"Hogy teljesen átadhasd magad a zenének" - Dada Selectah, a Jack Daniel's utazó fesztiválriportere

2014.08.08. 14:05, Recorder.hu

CI4A1822.JPG

Egy szerb lány fogja magát és egyetlen nyár alatt végigcikázza Európát, hogy tudósítsa a világot a kontinens legnagyobb zenei fesztiváljain szerzett élményeiről. Három hónap szponzorált szórakozás – menő meló, nem? Barcelona és Budapest között Belgiumban csaptunk le Dadára néhány kérdéssel.

- Mesélj egy kicsit magadról!  

in music jack (7 of 10).jpg- 2008 óta DJ-zem, főleg Belgrád környékén tevékenykedem, house, breakbeat, R&B, hiphop, dancehall – ilyeneket játszom. Eddig főleg csak Szerbiában zenéltem, de a Jack Daniel's miatt most már szerte Európában nyomom.

- Sokan csak felkapnak egy hátizsákot és nekiindulnak a világnak. Veled valami hasonló, de mégis egyedi történt. Hogyan jöttek a fesztiválok?  

- Mindig is világot akartam látni, de úgy éreztem, ez csak a zenén keresztül történhet meg, nem szimplán csak egy hátizsákkal. A fesztiválok atmoszférája nagyon különleges, az ottani tapasztalatok nem hasonlíthatók semmilyen más bulin átélt élményekhez. Az, hogy ezzel a turnéval ennyire a fesztiválok részévé váltam, gyakorlatilag maga az álommunka. Mintha a Jack Daniel's meghallotta volna a gondolataimat... 

- Hogyan találtatok egymásra Jackkel?  

- Szeretem a márkát, így eddig is elég gyakran viseltem a Jack Daniel's cuccait fellépéseken, ahol amúgy egy-egy ital sosem jön rosszul. Tetszik, hogy ennyire közel van a zenéhez. Amikor elkezdtek fesztiválriportert keresni, én magam nem is láttam a felhívást, csak a barátaim szóltak, hogy: „Hé, ez pont neked való, jelentkezz csak gyorsan!” Nem is vettem igazán komolyan az egészet, amíg meg nem kaptam az értesítést, hogy bekerültem a legesélyesebbek közé. Aztán persze már jobban odatettem magam, és végül sikerült is nyernem.  

- Májusban startoltál a Primaverán, augusztusban pedig a Szigeten is találkozhatunk veled. Hány fesztiválból is áll a nyarad, és hány koncertet is láttál eddig idén?  

DADA.jpg- Tizenegyből. És hogy mennyi koncertet láttam? Fú, nem tudom összeszámolni, olyan sokat. Az igazság az, hogy erre a kérdésre már a második nap végén sem tudtam volna válaszolni...  

- Na és hány Jacket ittál meg?

- Á, csak egyet vagy kettőt szoktam - már amikor dolgozom.

- Mi a legjobb sztorid eddig az útról?  

- Nagyon sok országban jártunk, és nagyon sok fesztivált láttunk, de egy emlék igazán belém égett: a Pinkpopon voltunk Hollandiában, láttam a Rolling Stones-t, Robert Plantet, és éppen a Metallica készülődött, amikor hatalmas vihar tört ki. Én és a csapat gyorsan bemásztunk a turnébuszunk alá (nem úgy kell elképzelni, hogy hason, akkora volt a hely, hogy simán elfértek székek, meg egy hűtő is) és onnan néztük, ahogy mindenki megbolondul. Cuccok repültek mindenfelé, a biztonságiak rohangáltak, de az emberek a színpad előtt minden egyes villámcsapásnál csak egyre jobban ordítottak. Azt hitték, hogy kezd a Metallica, és hogy ez már a show része. Aztán a vihar egyszer csak lecsillapodott, és bár a sár óriási volt, amikor Hetfieldék a színpadra léptek, mindenki megfeledkezett mindenről, ami addig történt.  

- Melyik nagy fesztiválra vagy kíváncsi, ahol nem voltál még? És melyik volt a legjobb, ahol már jártál?  

- A világ összes fesztiváljára el akarok menni! De főleg a Tomorrowlandre, a Coachellára, a Rock In Rióra, és ha lenne egy időgépem, tuti elnéznék a Woodstockra is. Ahol idén jártam, az mind nagyon jó volt, de ha kell, akkor a Pinkpopot és a római Sonisphere-t emelném ki. Most éppen a Douron vagyok Belgiumban, de a Szigetet is nagyon várom már. Az Exit is mindig különleges, de az főleg a hazai pálya miatt, ott mindig rengeteg ismerőssel és baráttal találkozik az ember és persze ott kapja a legnagyobb ovációt is.  

- Melyik zenekart láttad olyan sokszor, hogy már nem is emlékszel, hányszor?  

PS_20140613_NovaRock_JDX_0020.jpg- A Black Keys, a Pixies, a Rudimental és a Limp Bizkit gyakorlatilag velünk együtt utazik fesztiválról fesztiválra, így őket már megszámlálhatatlanul sokszor láttam.  

- Van olyan, akit sosem unsz meg?  

- A Metallicát, a Prodigyt és Snoop Doggot bármennyiszer megnézném, de rengeteg ilyen DJ és előadó van még. Mindig nehéz dolgom van, amikor egyetlen leglegleg előadót kellene kiválasztanom. Egy ekkora zenerajongónak, mint én, rengeteg kedvence van, akiket nem tud igazán rangsorolni.  

- Szerinted az erős fellépőgárda a legfontosabb egy fesztiválon?  

- Mindenki mindig a fesztivál line-upját nézi meg először, ez igaz, de ahhoz, hogy az egész igazán jól működjön, nagyon fontos az esemény többi olyan részlete is, mint a helyszín, a szállás, a kaja, a pia és a többi. Minden összetevőnek passzolnia kell, hogy tényleg teljesen átadhasd magad a zenének.

(X) Interjúnk a Jack Daniel's támogatásával készült. Látogasd meg Jacket a Szigeten és a Facebookon is!

https://recorder.blog.hu/2014/08/08/_hogy_teljesen_atadhasd_magad_a_zenenek_dada_selectah_a_jack_daniel_s_utazo_fesztivalriportere
"Hogy teljesen átadhasd magad a zenének" - Dada Selectah, a Jack Daniel's utazó fesztiválriportere
süti beállítások módosítása