„Igyekszem példát mutatni” – Inna-interjú

2014.06.13. 17:29, rerecorder

Inna_Press_Picture_1.jpg

(X) A szerda esti VIVA Comet külföldi sztárvendége a román Inna (született Elena Alexandra Apostoleanu) volt. Ő az első európai énekesnő, akinek YouTube-nézettsége elérte az 1 milliárdot. A nemrégiben az Atlantic Recordshoz igazoló előadó épp negyedik stúdióalbumán dolgozik, így ennek kapcsán beszélgettünk új videójáról, az Eurovízióról, illetve Románia hiányosságairól is.

- Romániából indult a karriered, ez szerinted jelent bármiféle hátrányt? Több akadályt kellett leküzdened, mint egy brit vagy amerikai előadónak?

Inna_Press_Picture_5.jpg- Igen, én úgy érzem, hogy több nehézséggel kellett megbirkóznom emiatt. De ha van egy kis szerencséd, és egy kicsivel több tehetséged, működhet a dolog. Én egy jó példa vagyok erre. Igazán boldog vagyok, és igazából büszke is arra, hogy Romániából jöttem, és ilyen jól teljesítettem Európában, Amerikában, Mexikóban vagy akár Japánban. Még ha egy kicsit nehezebb is volt számomra, büszke vagyok, és nagyszerűen érzem magam attól, hogy itt lehetek, hogy az emberek szeretnek engem és a zenémet. Ezért már megérte!


- Eleinte, ha jól tudom, inkább pop-rock balladákat írtál, de végül a klubzene lett az, amivel sikerült betörnöd. Nem hiányzik néha azért ez a stílus? El tudod képzelni, hogy visszatérsz egyszer a gyökerekhez?

- Ez nagyon jó kérdés, és köszönöm, hogy feltetted! Hiányzik az a fajta zene is. De van egy live session sorozatom, ennek során az új zenéimet – legyen szó akár technóról – kicsit új köntösbe öltöztetem, sokkal inkább poposba, és zenekar is van körülöttem. Ennek a sorozatnak Rock The Roof a címe, vagyis minden egyes város egyik magasabb pontján adom elő zenekari kísérettel a dalaimat. Így azért teljesen máshogy hangzanak. Mikor erre a fajta zenére van szükségem, akkor ezt ebben kiélem.

- 2008-ban két dallal (Goodbye és Sorry) is beneveztél az Eurovízióra, de egyiket sem válogatták be. Aztán 2012-ben még a szabályokat is megváltoztatták volna csak azért, hogy te képviseld Romániát a versenyben. Ez valamiféle elégedettséggel töltött el téged?

- Te tényleg nagyon jól informált vagy! Valóban így volt, még javában a pop-rock korszakomban voltam, mikor két dallal is beneveztem, de az egyik csak az 55., a másik pedig az 58. helyet érte el. Azt hiszem, nem voltak elég jó dalok ahhoz, hogy én mehessek az Eurovízióra. Ettől függetlenül azzal is boldog voltam, hogy elkészültek a számaim, és úgy voltam vele, hogy egy próbát megért. Aztán néhány évvel később azt mondták, hogy azt akarják, én képviseljem Romániát a versenyen. Az igazság, hogy én tényleg nagyon szerettem volna menni, tulajdonképpen ez volt az én álmom, de az éppen folyó turném miatt nem volt rá időm. De igazán szeretem az Eurovíziót, szerintem egy nagyszerű verseny, és mindig nagyon szórakoztató, mikor az egész család a képernyő előtt szurkol. Szeretném, ha egyszer lenne arra időm, hogy én is részt vegyek rajta.

- Aztán előálltál az eddigi talán legnagyobb slágereddel, a Hottal, viszont ennek is időre volt szüksége, mire nagyot robbant. Mennyire lepett meg, hogy végül ekkora siker lett?

- Nagy meglepetés volt, ugyanis őszintén szólva nem fűztem túl nagy reményeket ehhez a dalhoz. Így amikor sikere lett, tényleg meglepett, de persze nagyon boldog voltam tőle.

- Akkoriban ez a dal szinte kikerülhetetlen volt a klubokban. Voltál olyan buliban, ahol ez szólt?

- Igen, elég sokszor előfordult. Sőt, sokszor inkább az volt, hogy a DJ meglátott a buliban, és ezért betette. Akkoriban nagyon király dolognak éltem ezt meg, de azóta már olyan sokszor hallottam azt a számot, hogy már szinte rimánkodtam, hogy ne szóljon. (nevet) De akkoriban azért még élveztem, ha az utcán vagy az étteremben azt hallottam, hogy valakinek a Hot a csengőhangja. 

Inna_Press_Picture_7.jpg


- Volt egy
Déja Vu című dalod is, amit Bob Taylorral közösen készítettetek, viszont álnéven adtatok ki. Erre miért volt szükség?

- Akkoriban mindenki azt hitte, hogy csak párszámos előadó leszek, és a karrieremnek vége is szakad ezután a dal után. Nem akartuk először, hogy az emberek tudják, hogy én állok az egész mögött, és hogy a dal esetleg csak azért legyen sikeres, mert az én nevemhez köthető. Kíváncsi voltam, mi lesz így ebből. És érdekes módon listavezető lett anélkül, hogy bárki bármit tudott volna arról, ki is az előadó. Ha úgy vesszük, kicsit megvicceltük a közönséget és a rádiókat, így aztán mikor rájöttek, hogy én vagyok az egész hátterében, nagyon meglepődtek. Az egész nagyon jól jött ki, megmutathattam, hogy én bizony nem fogok eltűnni a süllyesztőben!

- Térjünk át egy kicsit a jelenre! Nemrég az Atlantic Recordshoz szerződtél, ami nagyon fontos lépés az amerikai karriered szempontjából. Hogy értékeled a dolgot?

- Nagyon örülök neki, ez az egyik legnagyobb és legfontosabb lépés, ami a karrierem során velem történt. Nagyra értékelem a bizalmukat. Ezen kívül minden egyes alkalommal, mikor a stúdióba lépek, lenyűgöz az, ami ott fogad: az ipar legjobbjaival dolgozom együtt. Olyan, mintha egy nagy családhoz tartoznék. Minden nagyon gyorsan történik most körülöttem, minden percben izgatott vagyok, mi lesz.

- És nem érzel nagyobb nyomást miatta?

- De, úgy érzem, sokkal keményebben kell hozzáállnom mindenhez, fel kell készülnöm arra, ami ezek után következik. Meg kell mutatnom mindenkinek, hogy igenis megérdemlem a figyelmet, hogy foglalkoznak velem. Viszont úgy gondolom, hogy nyomás alatt sokkal jobban teljesít az ember, a maximumot hozza ki magából.

- Nemrég jött ki az új dalod, a Cola Song, a videoklip pedig egy roppant egzotikus tájon játszódik. Mesélj kérlek kicsit a forgatásról!

- A klipet két helyszínen vettük fel. Az egyik Barcelona volt, januárban, szóval bármennyire is forrónak tűnik a videó, a valóságban négy fok volt. A másik helyszín pedig Costa Rica, a világ másik fele. Remekül mulattunk a forgatáson, és szerintem jól is sikerült, valahogy pont olyan lett, mint amilyen én magam vagyok.

- Valóban elég sokat mutatsz magadból: mivel ez egy nyári klip, nincs rajtad túl sok ruha. Nem voltál szégyenlős? Vagy inkább pont ellenkezőleg, nagyobb magabiztosságot adott ez neked?

Inna_Press_Picture_6.jpg- Nem vagyok egy szégyenlős típus, azt kell mondjam, már csak azért sem, mert nem pornográf felvételeket készítünk. (nevet) Csak egy lány vagyok egy fürdőruhában, aki próbál érzéki és szexis lenni, a maga természetes módján.

- Azt is tudjuk, hogy az új LatINNA című lemezeden Pitbullal közös dalotok is szerepel majd, és nem ez az első alkalom, hogy együtt dolgoztok. Ennyire szereted vele a közös munkát?


- Igen, szeretek vele dolgozni. Először én működtem közre egy dalában, aztán úgy döntöttünk, ezúttal mi invitáljuk meg. A dal címe egyébként Good Times. Pitbull lenyűgöző előadó, és vérprofi. Egyszerűen semmi rosszat nem tudnék mondani róla.

- Úgy tűnik, szeretsz rapperekkel dolgozni. Kivel tudnál elképzelni közös dalt?

- Rengeteg olyan előadó van, akár Usher, Chris Brown. Vagy ott van Jay Z. Igen, el fogom rabolni Beyoncétól Jay Z-t, és az összes videómban szerepelni fog! (nevet) De azt hiszem, egy Eminem feat. Inna dal is nagyon ütne!

- Magánemberként fontosnak tartod, hogy a világ bajaival foglalkozz, felszólaltál már többek közt a gyermekek, a nők, és az állatok jogai mellett is. Sokat turnézol is emellett, így mit tapasztalsz, mi az, amiben Romániának fejlődnie kellene?

- Szerintem rengeteg dologban kellene Romániának változnia, és ezt valahol ott kellene elkezdeni, hogy jobban támogatják az embereket, és esélyt adni nekik, hogy megmutassák, mire képesek igazán. Nekem sajnos nincs meg ehhez a hatalmam, így csak beszélni tudok róla. Én annyit tehetek, hogy mosolyra derítem az emberek arcát, szórakoztatom őket, és egy kis vidámságot csempészek az életükbe a zenémen keresztül. Igyekszem példát mutatni, hogy igenis sikeres lehetsz akkor is, ha Romániából származol, csak foglalkozni kell az álmaiddal. Egyébként országok közt is hatalmas különbségek lehetnek. Ha azt kérdezed, melyik ország az, ami teljes mértékben különbözik bármi mástól, akkor az Japán. Mintha egy teljesen más világ lenne.


interjú: Biczó Andrea


Inna és legutóbbi slágere a Cola Song

Címkék: inna viva comet
https://recorder.blog.hu/2014/06/13/_igyekszem_peldat_mutatni_inna-interju
„Igyekszem példát mutatni” – Inna-interjú
süti beállítások módosítása