Beat On The Brat - új ütem a budapesti buliéletben

2013.11.27. 15:03, Frontrecorder

botbfront.jpg

November 15-én, a budapesti bulinegyed peremén (Nyár utca 20.) nyitott meg a főváros legújabb, és máris legmenőbb underground klubja, a Beat On The Brat. Most pénteken a Recorder szerzői játszanak egész este 1993-as zenéket a Ramones-számról elnevezett helyen, ebből az apropóból faggattuk röviden a klubról annak megálmodóját-mindenesét, a Gumipop és a Past Perfect bulisorozatok atyját, Lévai Jánost.

levaijanos.jpg- Mikor határoztad el, hogy nyitsz egy saját klubot? Milyen indíttatásból?

- Pár éve jutottam az elhatározásra, de igazából két hónapja pörögtek fel az események. Utáltam, hogy esténként nincs hova elmenni táncolni. Azt akartam, hogy legyen egy olyan popzenei klub, amiben minden stílus megtalálható, amit szeretek, mint a régi Gumipop bulikra jellemző friss gitáros-elektronikus popszámok, illetve az elmúlt 25 év mai füllel is vállalható indie-klasszikusai. Vagy ott vannak a Past Perfect által képviselt hatvanas évekbeli Motown-, northern soul- és beat-ritkaságok, a hetvenes évekből főleg glamrock és punk, későbbről pedig mindenféle new wave, aztán a Hallelujah! bulik korai acid house és rave slágerei, és a Psycho Galore partikon játszott, kevésbé ismert aktuális lo-fi és garage rock dalok.
Budapesten hasonló zenei koncepciójú, kizárólag angolszász típusú popzenére építő underground klub nincs. Ez a tény, plusz a különleges hangulat remélem működőképessé teszi a helyet hosszú távon.

- Nem éppen szokványos helyen van a klub. Hogy találtál rá?

- Igen, nem szokványos, mert egy parkolóház átjárójában van. Mázli volt. Egy barátommal a Nagydiófa utcában sétáltunk, amikor benéztünk a passzázsba. Egyből eszembe jutott a régi Kálvin téri Cha Cha Chás aluljárós bandázás. Annak ellenére, hogy a cigizést betiltották a tulajdonosok, nagyon jó közösségi tér lett belőle. Amikor buli van, belakják az emberek.

- A klub belső kialakítása kinek a munkája?

- A hely kialakítása csapatmunka volt, sokan vettünk részt benne. A logó és a dizájn Bognár Judit grafikus munkája, Sólyom László kivitelező pedig megvalósította, amit megálmodtunk. A dekorációt egy londoni plakátraktáros ismerősömnek köszönhetjük, amit gyakran fogunk változtatni. A csinosítgatás folyamatos lesz.

- Rajtad kívül kik és hányan viszik a helyet?

- Tulajdonképpen egyedül csinálom. A főnök végre én vagyok, de az is nagyon fontos, hogy egy jó kis pultos csapatot sikerült összehozni.

botblogo.jpg- Te felelsz a programért is. Ennek összeállításában mi a fő szempontod?

- Angolszász popzenére építünk, korszaktól függetlenül, és ezt szigorúan szem előtt tartom a programszervezésnél. Egyelőre az én meghívásomra jött létre az összes program, de szeretnék idővel másokat is bevonni. Olyan csapatokat kértem fel, akik a barátaim és akiknek a bulijaira szívesen járok. Idén csak heti négy napot vagyunk nyitva; szerdán és csütörtökön fix programmal, pénteken és szombaton havi klubestekkel vagy alkalmi bulikkal. Szerdánként váltott műszakban játszik középtempós számokat a Holalo, a Lamantin, a Popméter, a Negatív Szakállak és a Psycho Galore brigád. Csütörtökönként a Past Perfect dj-i mennek vissza az időben 1955-1980 közé. Szeretném, ha a New Meates lányok és a Küss Mich-es fiúk is rendszeresen játszanának, ami meghatározná a hely elektronikus vonulatát. Idén lesznek még punkkoncertek, illetve spéci koncept bulik: a Recorder 1993-as bulija, a Gumipop 11. szülinapja, Luxybuli, Hallelujah! acidpop est és szilveszteri házibuli.

- Mi a hely mottója?

- Beat Dance Allnitelong.

A november 29-i ’93 ’til Infinity – vissza 1993-ba a Recorderrel buli Facebook-eseményoldala.

https://recorder.blog.hu/2013/11/27/beat_on_the_brat_uj_utem_a_budapesti_bulieletben
Beat On The Brat - új ütem a budapesti buliéletben
süti beállítások módosítása