Lemeztáska – DJ Vadim

2013.10.24. 10:52, rerecorder

DJ-Vadim.jpg

Az örök nyughatatlan (lényegében folyamatosan turnézó, dj-ző, kommentelő) DJ Vadim egyrészt visszajáró vendég Budapestre, másrészt gyakran vesz magyar lemezeket, harmadrészt közre is működik magyar alkotókkal, a saját kiadványai között pedig szép számmal akad jelentős, például hiába van már két évtizede a pályán, még a legutóbbi, a BBE kiadónál megjelent határtalanul táncos Don’t Be Scared című anyaga is egészen kitűnő lett. A mindenevő dj-producer alapvető Lemeztáska-alany, bár már pont nem vinylekről pörget.

Első zenei emléked

Az első dolog, amire zenei emlékként maradt meg, azok filmekben szóló zenék voltak. Mint Wild Style, a Break. Lenyűgözött a hiphop kultúra, attól lettem zenerajongó, hogy megérintettek ezek a filmek. Abban az időben nem volt semmi más. DJ-k, MC-k, energia.

Zene, ami zenélésre inspirált

Minden, ami hiphop volt. A hiphopból jöttem, ez volt az első zenei szerelmem és minden más ebből jött.

DJ Food - Jazz Brakes 2 150.jpgMeghatározó Ninja Tune-kiadvány

Dolgoztam velük, de ez nem jelenti azt, hogy nagy Ninja Tune-rajongó vagyok. Van pár Ninja Tune-lemez, amit szeretek, van pár, amit nem. A Ninja nekem inkább egy fontos mozgalom volt. A hangzás szempontjából a kedvenc Ninja Tune-lemezem valószínűleg valamelyik Roots Manuva vagy Andreya Triana-kiadvány. És persze DJ Food-okat sokat használtam dj-zéskor.

Kedvenc BBE-válogatás

Fantasztikus válogatásokat adnak ki. A legjobb zenészekkel, dj-kkel dolgoznak a világon. Meglepően sok ember egyáltalán nem ismeri a kiadót. Az igazi zenerajongók persze igen, mégse ismert annyira, mint a Ninja Tune vagy a Warp. Ez szégyen, mert szuper zenéik vannak! Csomó fantasztikus válogatásuk van, de a kedvenceim talán David Rodigan reggae-válogatásai.

super-duck-breaks-the-saga.jpgKedvenc lemezjátszóista lemez

Azt hiszem, a világ összes lemezjátszóista dj-jének van tíz példánya DJ Babu Super Duck Breaks-éből.

Kedvenc hiphop lemez

Talán az A Tribe Called Questtől The Low End Theory, Commontól a Like Water For Chocolate és az első Reflection Eternal-album.

Kedvenc reggae lemez

Bob Marleytól a War.

Kedvenc orosz lemez

Fogalmam sincs, mert őszintén szólva nem hallgatok orosz zenét. Úgyhogy maximum Csajkovszkij.

Kedvenc magyar zene

Syrius front.JPGVan egy csomó magyar lemezem. Jó, nem egy csomó, de talán van 40-50 album a hetvenes évekből, a nyolcvanas évek elejéről. Nem emlékszem a nevekre, de Zalatnay valószínűleg van, aztán Syrius, amelyiknek a borítója egy vasútállomáson készült (az 1976-os Széttört álmok – a szerk.). Elég régóta járok ide lemezeket venni. A kilencvenes évek óta, ekkor találkoztam Keyserrel és Shurikennel. A The Terrorist című számomban a dobokat egy magyar rocklemezről mintáztam, de nem emlékszem melyikről.


SHURIKENNEK MI IS BEMUTATTUK AZ LP KOLLEKCIÓJÁT.



Minden idők legjobb lemeze

Talán Minnie Riperton Adventures In Paradise.

Kedvenc friss zenék

Mostanában nagyon tetszik a trap, TNGHT, Hudson Mohawke dolgai nagyon jók. Lunice, Blue Daisy, Bauuer a leghíresebb, de vannak jó dalai. Nagyon szeretem a norvég Cashmere Cats-et.

A TRAPRŐL ITT MONDTUK EL, HOGY MIÉRT VOLT 2012 EGYIK LEGFONTOSABB TÁNCZENEI TRENDJE.

Lemezgyűjteményed legértékesebb darabja

goragu_alai_laplanete_102b.jpgEladtam egy csomó lemezt, úgyhogy a gyűjteményem nem olyan nagy, mint korábban. 25 ezer lemezem maradt. Nem veszek olyan sokat mostanában, de régen nagyon sok pénzt fizettem némelyikért. Nem őrülten nagy pénzeket azért. A legtöbb, amit lemezért fizettem az talán 100 font volt. A La Planéte Sauvage című francia filmzenéért. Most már újra kiadták, úgyhogy talán érdemes lenne eladnom.

Legobskúrusabb sample, amit használtál

Valami olyan obskúrus, hogy már nem is emlékszem. (nevet) Mindig nagyon obskúrus cuccokat szemplerezek, de egyszer felhasználtam egy német rockzenekart, akiknek egy albumuk jelent meg a hetvenes években, és az album is nagyon ritka. Valami fickó megkereste a Ninja Tune-t, mert megvolt neki a promó és bemondta, hogy „DJ Vadim hangmintázta a zenekaromat!” Nagyon fura sztori, hogy ez a pasi benne volt abban a zenekarban, de nagyon laza volt, mondta is, hogy nem hiszi el, hogy megtaláltam a lemezt. Fizettünk neki valamennyit, de csak jelképes összeget kért, 100 eurót talán.

Kedvenc nyári, tengerparti lemez

Egy forró napon a tó mellett egyértelműen reggae, downtempo, chill out. Persze lehet más is, rockzenében is van idepasszoló, Radiohead, Zutons.

Kedvenc zene szexhez

Van a gépemen egy playlist, aminek az a címe, hogy sexy time playlist, vagy 200 dallal, szerintem minden férfinek és nőnek van valami hasonlója ezekhez a különleges alkalmakhoz.

lejegyezte: Dömötör Endre


a Vadimot leginkább inspiráló Wild Style című hiphop-film:


a Széttört Álmok című Syrius-lemez címadó dala:


ez pedig Vadim lemezkollekciójának legértékesebb darabja, a La Planéte Sauvage filmzene:

https://recorder.blog.hu/2013/10/24/lemeztaska_dj_vadim
Lemeztáska – DJ Vadim
süti beállítások módosítása