Magyarradar: ANEZ

2013.09.19. 11:34, Frontrecorder

anezindex2.jpg

De hát ez tisztára Björk! - vághatnánk rá kapásból az AZ zenekar utódjául alakult budapesti ANEZt hallgatva, és ugyan az izlandi művésznő hatása nyilvánvaló, az erős áthallás mégsem zavaró, mert mind az ének, mind a pophatár szélén kísérletező kortárs klasszikus-elektronikus zenei alapok karaktere más; előbbi egyszerűen nagyon szép, utóbbi pedig - ha gyönyört, ha fájdalmat sugároz - érzéki és színpadias módon drámai. Magyarradar rovatunkban ANEZteziológiai vizsgálatunk következik.

anez.jpgMegalakulás éve: 2011.

Tagok: Szalai Anesz - ének, Korg Kaossilator, iPad, Panasonic diktafon; dalszöveg, színpadkép; Demeter Zoltán Zozi - basszusgitár, dobgép (Korg ElectribeSX), microsampler, szinti, kontroller, dalszöveg, hangmérnök

Stílus: Elektronikusan alternatív

Hatások: Ha kirakjuk magunkat egy elhagyatott helyre, persze a hangszereinkkel együtt, vagy amit most próbálunk majd ki, hogy bezárjuk magunkat a nappalinkba. Zeneileg mindenki, aki új utakat keres: Björk, Sigur Rós, Eskmo, Alt-J.

Kiadó: Chi Recordings

Történet: Különböző zenekarokban voltunk benne (Anesz: Björkoustic, Szalai Anesz Trió, vokálozás pl. a Magashegyi Undergroundnak, az Anselmo Crew-nak, Zozi: Magashegyi Underground, Mocsok 1 Kölyök, Kaukázus, stb.) és vagyunk is még néhányban, de már régóta szerettünk volna egy saját projektet. Az első lemez anyaga a teljes alkotói szabadság és az új hangok keresése jegyében íródott. Ismerkedtünk az elektronikus zeneszerzés  lehetőségeivel, és nem riadtunk vissza semmitől, nagyon sok felvett hangot használtunk, végül is mindenből lehet egy jó lábdob. Talán kicsit nehezen befogadható lett az anyag, mivel azonban a keverési munkákat is magunk csináltuk, mi már popposra hallgattuk. Az elmúlt három évben meglepően sok koncertet adtunk ahhoz képest, hogy ez rétegzene. Felfedeztük azt is, hogy nem vagyunk egyedül, sok hasonló gondolkodású zenekarral kerültünk kapcsolatba, dolgoztunk együtt, vagy hallgattuk őket. Már a legelső koncertet is díszlettel, fura ruhákba öltözve adtuk (újabban mi saját kezűleg ragasztjuk, varrjuk, vagy vágjuk ki őket), ha a lehetőségek engedték vj-vel (Palkovits Edina E), és reméljük, ez a késztetés megmarad még sokáig.

Megjelenések: Mavanama (2012, saját kiadásban, a honlapunkról ingyen letölthető), Dust (2013, Chi Recordings)

Küldetés: Egyre jobb lemezeket írni, és legalább annyira menőnek lenni, mint David Bowie bármikor!

Jövőkép: Ősszel kerül bemutatásra a 11 című kortárs táncelőadás, amiben mi is szerepelünk. A Psix projektben hatan veszünk részt, Jantner Emese (tánc), Feiht Zoltán (tánc), Molnár Péter (rendező, fény), Jilly Leó (film) és mi (zene). A zenéjén jelenleg is dolgozunk, illetve Anesz kortárs táncosra emlékeztető mozdulatokat is tesz majd a szőnyegen. Aztán elkezdjük a következő lemezt írni, és a Dusttal is szeretnénk még sok helyre eljutni. Régi vágyunk, hogy turnézni induljunk Európa szerte, kisebb klubokba és fesztiválokra, de a világ másik oldalára is elutazunk szívesen.

Szexepil: Egy szakállas férfi női szemekkel.

Mellékprojektek: Anesz Soerii & Poolekkel fesztiválozik, ha nyár van, Zoltán meg ez idő alatt mindenhol basszusgitároskodik.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Tényleg köszönjük, hogy ezer segítséget kapunk a legváratlanabb helyzetekben, ismeretlenektől is. Nagyon menő volt Sjón Sigurdssonnal a közös fellépés, és nagy elismerés, hogy a Wave kért a lemezünkből. Csodás, hogy a Chi ki is adta, és Müller Péter szeretettel írt a dalokhoz szövegeket. Ami miatt pedig épp a legizgatottabbak vagyunk, hogy tavasszal megyünk Japánba.

A Dust című albumról az Answers klipje:

A duó a Ting Kang című dalát játssza élőben: 

Címkék: anez magyarradar
https://recorder.blog.hu/2013/09/19/magyarradar_anez
Magyarradar: ANEZ
süti beállítások módosítása