Lemeztáska – Ligeti György (We Are Rockstars)

2013.05.30. 21:00, rerecorder

ligeti.jpg

Hajrázós indie-rocktól indult (a kaposvári Puzzle-ben), zenekarával szerencsét próbált Londonban is – Alan McGee segítségével – most pedig a Žagar gitárosa és We Are Rockstars nevű zenekarát vezeti a klasszikus képzettségű Ligeti György. Hamarosan megjelenik (a 2011-es, most Fonogram-díjra is jelölt Let It Beatet követő) Second című második Rockstars-album, lássuk hát Lemeztáska rovatunk kérdéseinek segítségével a frontember inspirációs forrásait.

Első zenei emléked

Három-négy éves lehettem, mikor szüleim vettek Karácsonyra egy Tesla lemezjátszót pár lemezzel. Természetesen az első felcsendülő mű a Csendes éj lemezről volt, nagy valószínűséggel a Mennyből az angyal. Addig nem hallottam zenét semmilyen hanghordozóról, szóval ez akkora meglepetés volt, hogy nemcsak az első zenei élményem lett, hanem az első valamire való emlékem az életemben.

dire s.jpgElső lemez, amit saját pénzből vettél

Erre szilárdan emlékszem, mert kicsit lelkiismeretfurdalásom is volt miatta. Drágán mérték a 80-as években a külföldi lemezek árát, de feltett szándékom volt megvenni az összes otthonról hiányzó Dire Straits-lemezt, az első a sorban a Communiqué volt.

Zene, ami miatt zenélni kezdtél

Mindig dobolni szerettem volna gyerekkoromban, de annyira megszerettem a gitárzenét, hogy aztán a dob helyét elfoglalta az agyamban a gitár. Főleg azok a zenék érdekeltek ilyen szempontból, ahol el tudtam képzelni az érzést, hogy állok a színpadon és játszom ’azt’ a dallamot. Az első ilyen Mike Oldfield The Lake című száma volt.

Meghatározó koncertélmény

Ha bele voltam bolondulva valaki zenéjébe, akkor eljutni egy koncertre mindig maga volt a csoda, főleg fiatalon. Így aztán nem tudok kiemelni egyet sem a régi kedvenceim közül: Brian May, Mike Oldfield, Mark Knopfler, Prince, Tears For Fears, Richard Ashcroft.

Depeche Mode vagy Cure?

Depeche Mode, de nem tudok olyan egyszerűen választani. Imádom Robert Smith hangját, mindig ilyet szerettem volna, meg az a-hás Morten Harketét, szóval a mai napig csodálom, még ha zeneileg annyira nem is áll közel hozzám, mint a Depeche Mode 90-es évekbeli korszaka, amit szintén imádok.

Zenei példaképe(i)d

W.A. Mozart, Gustav Mahler, Jimi Hendrix, Mike Oldfield.

Kedvenc Ligeti György-mű

A csak névrokonomtól talán az Atmosphéres, de nagyon bonyolultak a művei, vicces módon inkább az összhangzattanról szóló könyve volt rám nagy hatással, mint konkrétan a zenéi.

Minden idők legjobb gitárriffje

Húúú,  hát van egypár. Hendrix Foxy Lady-je még nem számít riffnek, ugye?! Na jó, legyen a Black Sabbath és a Country Girl.

verve.jpgKedvenc britpoplemezed

The Verve: Urban Hymns. Ashcroft igazi, őszinte figura, a Verve zenéjére ugyanez igaz. Megjátszás nélküli, ezért is különült el a többi britpop zenekartól.

Legjobb lemez, amihez Alan McGee-nek köze van

Hogy melyik a legjobb, azt nem tudom, de jó sokhoz van köze van. Az én kedvencem ezek közül a Boxer Rebellion Exits-e.

Legmeghatározóbb producer

George Martin. Ő is klasszikus zenei képzettségű, mint én, igazi példakép.

Bűnös zenei örömöd

A mai napig egy remekműnek tartom a t.A.T.u.-féle All The Things She Saidet.

Minden idők legjobb lemeze

Ez nem ér! Most ebben a pillanatban azt gondolom, hogy Tears For Fears és Seeds Of Love.

Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Van egy nagyon régi bakelit Beethoven Zongoraverseny (No.5, Op.73) lemezem. Egy haveromtól kaptam ajándékba.

solaris.jpgKedvenc magyar lemez

Solaris: Marsbéli krónikák.

Zene, amitől boldog leszel

Nagyon sok ilyen van. Aki viszont a legsűrűbben éri el nálam ezt az érzést, az Mozart.

Zene szexhez

The Verve: Come On végtelenítve.

Kedvenc zene éjszaka, sötétben

Ha hozzájön az is, hogy ’télen’, akkor tudok egyet mondani: Mike Oldfield és a Saved By A Bell.

Kedvenc zene tavaszi biciklizéshez

Rainbow és a Stargazer. Az évnek mindig ugyanannak a szakában muszáj meghallgatnom ezt a számot, sőt igazából a teljes második Rainbow-lemezt, amin ez a B-oldal nyitódala. Ez hozza meg a tavaszt, egyszerűen meg kell hallgatnom, és kezdődik is az új évszak. A másik ilyen a Queen és a Miracle ezt májusban hallgatom és másnap elkezdődik a nyár, de bármilyen hihetetlen is, mindig így van. És még egy ilyen évszak-lemezem van, ezt pedig akkor teszem fel, amikor elkezd elmúlni a nyár. Prince-től a Purple Rain.

Kedvenc új lemezek

Idén még nincs, tavaly bírtam az M83-at, a Mogwai-t, a Keane-t, a Tame Impala is jól szólt, de amit az elmúlt években a legtöbbet hallgatok az egy már feloszlott zenekar, a Low vs Diamond.

lejegyezte: Dömötör Endre


a We Are Rockstars The Day Hits The Night című fülbemászó gitárpopslágere:


szintén a Let It Beat című debütlemezről a Lift Me Up klipes dal:


a Magasban című első magyar nyelvű We Are Rockstars-dal:


a Szezon című film Eastern Sugar című betétdala a Zagar előadásában, Ligeti karakteres vendégénekével:


a Puzzle, amikor 2009-ben hazajött Angliából és már sokkal jobb magyar nyelvű szövegekkel rendelkezett, mint indulásakor, Áldás:

https://recorder.blog.hu/2013/05/30/lemeztaska_ligeti_gyorgy_we_are_rockstars
Lemeztáska – Ligeti György (We Are Rockstars)
süti beállítások módosítása