Minőségét korlátlan ideig megőrzi - édességes popdalok

2012.12.06. 17:15, rerecorder

super-furry-animals-06.jpg
Van, hogy a popzene előadói azt veszik a szájukra, amit a popzene rajongói a szájukba vesznek. A valódi popcsemegék - sziruppal vagy anélkül - örökké frissek maradnak. A tegnap óta Budapest közel 100 terjesztési pontján elérhető ingyenes Recorder magazin nyolcadik számának fókusztémája az édesség és zene, a nagy rágógumi-pop teszt után következzék is egy írásunk olyan dalokról, amelyekben süti a verze, csoki a refrén, és cukorka az átkötő. A dalok a cikk végén egybefűzve meghallgathatók fülberagadós mixünkben.

Little Richard: Tutti Frutti (1955)

Little+Richard+beztytuu.jpgA tutti-frutti a világ egyik legegyszerűbb étele, nem kell hozzá más, csak egy jó alapfagylalt, és néhány karakteres ízű gyümölcs. És pontosan ennyi kell a világ egyik leghatásosabb rock’n’roll számához is: egy jó ütem, egy vagány énekhang, csattogó zongora és egy veszett szaxiszóló.

Ronald & Ruby: Lollipop (1958)

A The Chordettes feldolgozásában híressé vált 1958-as dal története egyszerre bájos és szomorú: a dalszerző páros fekete férfi tagja (Julius Dixson) az egyik közös sessionről azért késett, mert a lánya hajába beleragadt egy nyalóka, és ez annyira megihlette Beverly Rosst (ő pedig fehér nő volt), hogy együltében megírta a dalt, majd Dixson 13 éves feketebőrű szomszédjával közösen felénekelte. Ross édesanyjának a nyomására viszont Ronald & Ruby álnéven dobták piacra, kínosan kerülve a tévés fellépéseket, nehogy fény derüljön arra, hogy ez egy fekete-fehér duó, hiszen ne feledjük, még a fekete polgárjogi mozgalmak kora előtt járunk.

Frankie Valli And The Four Seasons: Candy Girl (1963)

Fejhangon elénekelt, bájosan bugyuta dalok arról, hogy milyen fantasztikus és kivételes az a lány – mit lány, cukorfalat! –  akit szeretünk. Azóta is bevett becézgetési fordulat popzenei szövegekben.

The Beatles: A Taste Of Honey (1963)

Szintén feldolgozás. És egy film címe is. Egy filmé, amelynek egyik szereplője meleg. Tehát ez a dal szólhatna akár egy meleg csókról is, de nem, Paul McCartney egy lány csókját hasonlítja egy csepp mézhez.

The Archies: Sugar, Sugar (1969)

Ez a dal maga a megtestesült mézeskalács-házikó, a marcipános őzike, vagy a cukorból készült xilofon, ami elolvad a kezedben és persze a szádban. Vagy a lányéban („candy girl”, ugyebár), akinek meleg szeretettel nyújtod át.

Don McLean: American Pie (1971)

Bár Jason Biggs nagyon sokat tett azért, hogy az amerikai pitéről valami egészen más jusson eszünkbe, azért ez a dal van annyira jó, hogy ne arra gondoljunk, amikor éppen belehelyezi a… na jó, FELEJTSÜK MÁR EL!

hotbutter_popcorn.jpgHot Butter: Popcorn (1972)

A dal eredeti szerzője, Gershon Kingsley valószínűleg a következő utasításokkal látott neki a feladatnak: vegye elő a Moog szintetizátort, melegítse fel, várja meg, míg egészen felforrósodik, majd rakja rá a csokis pattogatott kukoricát, tegye közel hozzá a mikrofont, rögzítse, és végül ne felejtse el megenni. Jó étvágyat!

Prince: Cream (1991)

Te jössz, már megragadtad a kürtöt, miért nem fújsz bele? Jó vagy, krém a tetején, krém, abba ne hagyd, sh-boogie doo wop” – ööö most akkor milyen krémről is szól ez a szám valójában?

Suzanne Vega: Caramel (1996)

November 30-a van, este fél 7, kint leesett az első hó, reszkető verebek ülnek a dróton, viszont bent a meleg szobában Suzanne Vega üldögél a kanapén, éppen karamellt majszol, és egy Férfira gondol. Kezében füstölgő pisztolycső…

Super Furry Animals: Chewing Chewing Gum (1999)

Nemcsak a nyalókák ragadhatnak bele a hajunkba, hanem – minő meglepetés! – a rágógumi is! Erre figyelmeztet minket a Super Furry Animals, egészen pontosan arra, hogy még véletlenül se rágóval feküdjünk le este az ágyba, mert arra ébredhetünk, hogy az istennek se akar majd kijönni a hajunkból.

Soós Csaba


A CARBOVARIS-, A MARY POPKIDS- ÉS AZ IVAN & THE PARAZOL-TAGJAIVAL A CUKORMÁZAS POPZENÉRŐL BESZÉLGETTÜNK.

+ öt csokis dal:

The Undertones: More Songs About Chocolate And Girls (1980)

A Mars Bars című számukra is reflektáló Undertones-szerzemény egyben ars poetica és az egyszerű örömök dala, tudjátok, csokik, csajok…

sweet.jpgShanks & Bigfoot: Sweet Like Chocolate (1999)

Ez a korai 2-step garage/UK garage sláger maximálisan kiállta az idők próbáját, a vokál ma is édesen olvad, a ritmusok ropogósak, kellemes az utóíze.

Kylie Minogue: Chocolate (2003)

Ahh, a legszexibb dal a csokiról, a legcsokibb dal a szexről. Megjelenésekor nem kapott túl jó kritikákat, de ma már tisztán látszik: Kylie egyik csúcspillanata ez.

Sia: Death By Chocolate (2008)

A csoki köztudottan serkenti a boldogsághormonokat, így az olyan kibukott hangulatokban is segít, amit ez a "halálra ettem magam csokiból" dal is lefest – felemelő végkifejlettel.

Kistehén Tánczenekar: Míg nyelveden a csoki (2006)

Egészen precízen fogja meg ez a remek dal azt a pillanatot, amikor nem faljuk be egyből a csokit, hanem hagyjuk a szánkban elolvadni.

az összes fenti dal végighallgatható mixünkben:

https://recorder.blog.hu/2012/12/06/minoseget_korlatlan_ideig_megorzi_edesseges_popdalok
Minőségét korlátlan ideig megőrzi - édességes popdalok
süti beállítások módosítása