On A Friday – a Radiohead csikóévei (letölthető demók, 1986–1991)

2011.11.21. 09:00, -recorder-

Nemrégiben bemutattuk a R.E.M. hirtelen előkerült első demóját és utolsó felvételeit, és most valami hasonlóra van lehetőségünk a Radiohead esetében is (azzal a szerencsés különbséggel, hogy Michael Stipe-ékkal ellentétben Thom Yorke-ék nem oszlottak fel). Alig pár napja adtuk közre a Radiohead aktuális The King Of Limbs albumához tartozó utolsó utáni remixeket (a TKOL RMX 8 című EP-t a TKOL RMX 1234567 dupla gyűjteményről lemaradt három felvétellel), most pedig az oxfordi zenekar 25 évvel ezelőtti első demóját is be tudjuk mutatni! Sőt a hajdani gimnáziumi zenekar hirtelen előkerült 1986-os dalai mellett a már ismert 1988 és 1991 közti demókat is közzétesszük meghallgatható és letölthető formában – ebben a fél évtizedben az együttes a pénteki próbák emlékét őrző On A Friday néven működött.

Az oxfordshire-i Abingdon School diákjai 1986-ban adták első koncertjüket, és 1991 decemberében szerződtek le az EMI-hoz (ezután változtatták nevüket Radioheadre egy hasonló című Talking Heads-dal nyomán). A köztes öt évben – bár a tagok egyetemi tanulmányai és utazásai miatt 1987 és 1990 között az On A Friday nem nagyon volt aktív – számos demót született, melyek közül eddig az 1988-as volt a legkorábbi elérhető anyag (ezen az alapkvintett mellett három szaxofonos – Rasmus Peterson és két nővér, Liz és Charlotte Cotton – is közreműködött). Most novemberben azonban elkezdtek feltűnni bedigitalizált felvételek a '86-os első demókazettáról egy YouTube-csatornán: a klootme felhasználónevű tulajdonos egy angol hölgy, aki egy egyetemen tanult Phil Selway dobossal, a férje pedig már gimnáziumba is együtt járt a zenekar tagjaival, és még 17 évesen kapta Ed O'Brienéktől ezt a kazettát (a pár az együttes  haveri körébe tartozott, és több oxfordi koncerten is részt vettek, köztük egy olyanon is, ahol rajtuk kívül csupán négy másik néző volt jelen). Az 1986-os demó kuriózuma, hogy Jonny Greenwood még nem szerepelt rajta (társainál három-négy évvel fiatalabb srác ekkor még 15 sem volt, és még messze nem volt az a gitárfenomén, mint a kilencvenes években: eleinte harmonikásként, majd billentyűsként próbálta megtalálni helyét a zenekarban, ahol a bátyja, Colin Greenwood volt a basszusgitáros). Az elsőként YouTube-ra került két szám, a Girl (In The Purple Dress) és az Everybody Knows további érdekessége, hogy a dalok Raz Peterson szaxofonjának köszönhetően az akkoriban nagyon sikeres Waterboys együttes hatását mutatják leginkább.

Girl (In The Purple Dress)

Everybody Knows

aki el akarja menteni magának a hangfelvételeket mp3 formátumban, kattintson az egere jobb gombjával a fenti dalcímekre – aztán Link mentése másként/Save Link As...


a kazetta és lejátszása, a Fragile Friend című nyitódal egy részletével:

.


az 1986-os demó teljes dallistája – ha minden igaz, nemsokára a többi dal is felkerül a YouTube-ra

Fragile Friend
Girl (In The Purple Dress)
Everybody Knows
Mountains (On The Move)
Fat Girl
Lemming Trail
Lock The Door
Fragile Friend (Remix)
Lemming Trail (Remix)
Lock The Door (version)
In The Breeze


az összes többi On A Friday-demókazetta dalai itt egyben meghallgathatók – és egyenként le is tölthetők:

.


az 1988-as demó, melyen Jonny Greenwood már szerepel, billentyűsként:

Happy Song
To Be A Brilliant Light
Sinking Ship


válogatás az 1990 nyarán készült felvételekből – itt a What Is That You See az egyetlen szám, ahol Phil Selway dobol, őt távollétében Nigel Powell helyettesítette:

Climbing Up A Bloody Great Hill
Somebody
Mr. B (Jerusalem)
What Is That You See?
Dance Sucka
Upside Down
The Greatest Shindig Of The World
Give It Up
How Can You Be Sure?
Life With The Big F
Keep Strong
Rattlesnake
Burning Bush
Tell Me Bitch
New Generation


az 1991 áprilisában rögzített demó már a végleges öttagú felállástól:

What Is That You See?
Stop Whispering
Give It Up


az 1991 októberi First Tapes című demókazetta, elterjedtebb nevén a Manic Hedgehog Demo:

I Can't
Nothing Touches Me
Thinking About You
Phillipa Chicken
You


http://radiohead.com

http://citizeninsane.eu/onafriday.html
http://piemerica.org/tired/oaf.htm
https://www.youtube.com/user/klootme

összeállította: Déri Zsolt

.

https://recorder.blog.hu/2011/11/21/on_a_friday_radiohead_demok_1986_1991
On A Friday – a Radiohead csikóévei (letölthető demók, 1986–1991)
süti beállítások módosítása