Az R.E.M. legelső és legutolsó kiadványa (1981/2011)

2011.10.08. 18:53, -recorder-

Pár nappal az után, hogy az R.E.M. bejelentette feloszlását és búcsúzó válogatáslemezét, felbukkant a blogoszférában egy ősrégi kiadvány Michael Stipe-éktól: egy demókazetta teljes anyaga, melyet még 1981 áprilisában, bő két hónappal a zenekar legelső kislemeze (másfél évvel első EP-je és két évvel első albuma előtt) rögzítettek korai korszakuk hangmérnökével, a mellékelt korabeli koncertkép jobb szélén vendéggitározó Mitch Easterrel. A fekete-fehér fénymásolt borítójú kazettán – melyet 400 példányban küldtek szét kluboknak, kiadóknak, újságíróknak és egyéb zeneipari szakembereknek – az első kislemezre került Radio Free Europe és a B-oldalas Sitting Still, valamint a White Tornado című instrumentális kompozíció szerepelt különféle verziókban. Az egyik szerencsés tulajdonos pár napja az épp R.E.M.-ritkaságokat elemző The Power Of Independent Trucking nevű rajongói blog rendelkezésre bocsátotta kazettáját, melyet aztán letölthető formában is közzétettek. Ezzel egy időben maga az R.E.M. közreadta a november 14-én piacra kerülő Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982–2011 slágerválogatás beharangozó kisfilmjét, melyben az október 18-án megjelenő új (legutolsó?) R.E.M.-kislemezdalból, a We All Go Back To Where We Belongból is hallható egy részlet. Mi most itt a Recorderen mindezeket bemutatjuk – a Radio Free Europe című szám fejlődéstörténetét több állomásban is!

Íme, az 1981 áprilisában Mitch Easter hangmérnök Drive-In nevű házi garázs-stúdiójában felvett demókazetta, melyről aztán a Radio Free Europe és Sitting Still a című dalok kissé kiegészítve és újrakeverve átvándoroltak a Hib-Tone-nál, Johnny Hibbert kiadójánál júliusban megjelent első R.E.M.-kislemezre is.

.

ez itt Mitch Easter stúdióarchívumából a Radio Free Europe felvételének sávbeosztása, és hátoldalára firkantva a dal akkor még mindig nem teljes szövege, Michael Stipe kézírásával

.

a demókazettán szereplő számok:

1. Sitting Still (fast "Polka" version, snippet)
2. Sitting Still
3. Radio Free Europe
4. White Tornado
5. White Tornado (take 2, aborted)
6. Radio Free Europe (Radio Dub)

a kazetta teljes zeneanyaga itt tölthető le flac, illetve mp3 formátumban:
http://www.mediafire.com/?14zk3yvi31mj3g5
http://www.mediafire.com/?72vcjajgoopscek

 

és akkor lássuk a Radio Free Europe alakváltozásait – elsőként itt a fenti kazettán hallható demóverzió:

a Hib-Tone kiadónál 1981 júliusában megjelent vinyl kislemezen Johnny Hibbert önkényes módon az általa kevert változatot jelentette meg, amit a zenekar tagjai megtagadtak, és a Hibbert belekontárkodása előtti Mitch Easter-féle keverést kanonizálták – minden későbbi válogatáson ez jelent meg, CD-formátumban csak ez elérhető:

az I.R.S. kiadónál az első R.E.M.-nagylemezhez, az 1983-as Murmur albumhoz újravett, lassabb Radio Free Europe változat, melynek szintén Easter volt a producere, Don Dixon társaságában:

az 1983-as felvételből lerövidített korabeli kislemezverzió:

az 1983-as kislemezverzió videoklipje:

az R.E.M. első nagy tévéfellépése David Letterman műsorban, 1983 októberében, a Radio Free Europe-pal:

végetezetül pedig itt a Radio Free Europe-ból az 1983-as verziót tartalmazó 2011-es dupla válogatásalbum beharangozó kisfilmje, melyben a We All Go Back To Where We Belong című vadonatúj kislemezdal refrénje 2:00-tól hallható:

http://remhq.com
http://thepowerofindependenttrucking.blogspot.com

összeállította: Déri Zsolt


ja, itt van még az októberben megjelenő We All Go Back To Where We Belong kislemez borítója is:

.

https://recorder.blog.hu/2011/10/08/az_r_e_m_legelso_es_legutolso_kiadvanya_1981_2011
Az R.E.M. legelső és legutolsó kiadványa (1981/2011)
süti beállítások módosítása