Radiohead: Supercollider (Live From The Basement) + On A Friday: Fragile Friend (1986-os demófelvétel)

2011.12.12. 07:50, -recorder-

Ahogy októberben egyszerre tudtuk bemutatni az R.E.M. legelső és legutolsó felvételeit (az 1981-es demót és a 2011-es búcsúdalokat), úgy novemberben is szinte egyszerre tehettünk közzé számokat a Radiohead legrégebbi és legfrissebb kiadványairól (az On A Friday néven jegyzett 1986-os demókazettáról és a TKOL RMX 1234567 remixalbum után kijött TKOL RMX 8 EP-ről) – és most decemberben ismét tudunk szolgálni egy ilyen negyedszázadot átívelő párosítással: időközben felkerült a netre még egy szerzemény Thom Yorke-ék első demójáról (a kazetta nyitódala, a Fragile Friend), a Recorderen július óta látható From The Basement stúdiókoncert közelgő DVD-kiadásához pedig extraként egy kiadatlan videót is publikáltak (a tavaszi Supercollider kislemezdal élő előadásával). Most következzék egymás mellett a 25 év különbséggel készült két felvételt – sőt már készülhetünk a következő hasonló párosításra is, ugyanis az 1986-os kazetta tulajdonosa nemsokára további számokat is feltölt YouTube-csatornájára, a Radiohead pedig december 19-én kislemezen jelenteti meg a koncerten már játszott, ám stúdióverziójukban eddig még kiadatlan Staircase és The Daily Mail című dalokat.

1986: az On A Friday néven – még Jonny Greenwood nélkül, viszont plusz szaxofonossal, Raz Petersonnal – felvett 1986-os demókazetta nyitódala, a Fragile Friend, mely olyan korabeli zenekarok hatásáról árulkodik, mint a U2 és a Waterboys, illetve a Smiths és az R.E.M.


2011: a Supercollider eddig kiadatlan From The Basement verziója, ahol bátyjához, Colin Greenwoodhoz hasonlóan Jonny is basszusgitárt penget, és a zenekart egy plusz dobos, a Portisheadből ismert Clive Deamer egészíti ki.


ráadásként pedig itt van a múlt hétről Thom Yorke legutóbbi fellépése (a szó több értelmében is) az Occupy London akciójának keretében, a Massive Attack vezérével, 3D-vel közösen:


http://radiohead.com

http://citizeninsane.eu/onafriday.html
https://www.youtube.com/user/klootme

összeállította: Déri Zsolt

a bevezetőben említett két megjelenés előtt álló Radiohead-kiadvány, a DVD és a kislemez borítója:

.

https://recorder.blog.hu/2011/12/12/radiohead_supercollider_live_from_the_basement_on_a_friday_fragile_friend
Radiohead: Supercollider (Live From The Basement) + On A Friday: Fragile Friend (1986-os demófelvétel)
süti beállítások módosítása