Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 44. hét + Little Boots-túladagolás

2011.11.16. 14:40, -recorder-

A Junior Senior egykori énekesének új projektje, James Murphy kiadójának újabb dobása, a Roots és egy veterán soul énekesnő kollaborációja, Mercury-díjas hiphop, a szokásos 60s garage, neurotikus pop, illetve egy sehová nem sorolható katyvasz. Az elmúlt hetek legeklektikusabb KHT10-válogatása a friss playlistben, melynek élén a képünkön látható Little Boots áll: az 1984-es születésű Victoria Hesketh billentyűs-dalszerző-énekesnő a 2009-es év nagy üdvöskéje volt Florence Welch, Marina Diamandis és Elly Jackson (La Roux) mellett Hands című bemutatkozó albumával, és most bő két év után végre új dallal tér vissza – ennek örömén bemutatjuk egész eddigi karrierjét!

 

 

Little Boots: Shake
Nem, egyelőre még nem jelenik meg a két éve feltűnt és nagy port kavart elektro-pop csaj, Little Boots új albuma. Legalábbis dátuma biztosan nincsen. Victoria Hesketh 2011 októberében egy mixtape-pel jelentkezett, ez pedig az azon már beharangozott vadonatúj dal. A Dragontape-mixünkbe a négyperces radio edit került, de cikkünk alatti Little Boots-összeállításunkban a teljes hat és fél perces verzió is meghallgatható, sőt a teljes Shake Until Your Heart Breaks mixtape is.
 
MAKE OUT: You Can’t Be Friends with Everyone
Junior Senior és a Move Your Feet? Hát persze, hogy mindenki ismeri a dalt, hiszen 2003 legnagyobb európai slágere volt. Na, az azóta feloszlott dán együttes énekese, Jesper Mortensen összeállt egy Leah nevű lánnyal, és vele csinálta meg ezt a már New York-i székhelyű projektet. Hangos, harsány és táncos popzene alig több mint másfél percben (bár a Junior Senior bája nélkül).
 
Factory Floor: Two Different Ways
James Murphy (LCD Soundsystem) kiadója, a DFA Records újból villantott. Nem véletlenül választották meg több helyen is a londoni Factory Floor új dalát a hét kislemezének. Nyolcpercnyi lenyűgöző elektronikus tánczene, holdkóros női vokállal, megunhatatlanul zsongó szintikkel, agyzsibbasztóan jó ütemekkel.
 
Betty Wright & The Roots: Old Songs

Az amerikai soul-funk énekesnő Betty Wright az első lemezét 1968-ban jelentette meg. 14 évesen! Legnagyobb sikereit a hetvenes években aratta, legutoljára tíz éve adott ki albumot. Most viszont a Roots együttes támogatásával ismét mikrofon mögé állt, nem is akármilyen eredménnyel. A héten megjelent nagylemezről itt egy szuper, agyafúrt basszussal megküldött funkos szám.
 
Speech Debelle: Studio Backpack Rap
A duci fekete londoni rapperlány Speech Debelle (született: Corynne Elliot, 1983) első lemeze, a Speech Therapy 2009-ben megnyerte a Mercury Prize-t, és a jövő februárban megjelenő vadiúj albuma sem lesz talán annyira rossz, legalábbis ez az első kislemezdal ígéretes.
 
Tennis: Origins
A Tennis nem szorul bemutatásra (lásd a 2011/41. heti KHT10-et vagy a csaj+pasi duókról szóló cikkünket!), Patrick Riley és Alaina Moore első albuma idén jelent meg, de máris jön a következő (2012 februárjában), arról került ide az eddig megismert lo-fi hangulatot kitisztító, meglepően jól szóló, búgó szintis Origins.

Crystal Stilts: Dark Eyes
A brooklyni noise pop zenekar tavasszal már előmászott egy új albummal, most egy EP-jük jelent meg (Radiant Door), arról választottuk ezt az orgonás retro 60s őrületet.
 
A Place To Bury Strangers: So Far Away
A szintén New York-i és szintén noise-rock (illetve poszt-punk és shoegaze) közeli gitárpopban utazó zenekar új EP-je februárban jön. A So Far Away süvítő, de impozáns hangorkánja szinte lesöpri a hallgató fejét a helyéről (vagy legalábbis tartós fülzúgást okoz), de pont ez a jó benne.
 
La Shark: Magazine Cover
Neurotikus, „szögletes” gitárpop à la XTC és Talking Heads. A parádés dal refrénje pedig úgy kúszik bele a fülbe egy örök életre, hogy nem megy az ember agyára sokadszori hallgatásra sem.
 
Timber Timbre: Woman
Soul, blues, Syd Barrett-féle pszichedélia, Antony-szerű remegő énekhang és kóválygó orgonahangzás keveredik páratlanul vészjósló és hátborzongató módon a kanadai zenekar idei lemezén található dalban. A szürrealista és a némafilmes hatásokat vegyítő alábbi videó pedig tökéletesen leképezi a Womant.
 


összeállította: Soós Csaba


 

és akkor most jöjjön Little Boots-összeállításunk – egy kis emlékeztető, hogy Little Boots miért volt nagy szám két-három évvel ezelőtt:

Viktoria Hesketh billentyűs-énekesnő még sötét hajjal a 2005-től 2007-ig működő Dead Disco csajtrió You're Out című utolsó klipjében:

a Ready For The Floor című Hot Chip-dal feldolgozása a Tenori-on nevű japán hangszeren 2008 júniusából, az akkor már Little Boots nevet használó énekesnő otthoni szobastúdiójából:

az első tévéfellépés Jools Holland műsorában 2008 novemberében a Meddle című saját szerzeménnyel, a zongora és a Tenori-on mellett egy stylophone nevű ősrégi miniszintivel:

a New In Town című első Little Boots-klip 2009 tavaszáról:

a Remedy videója 2009 nyaráról, a Hands album megjelenésének idejéből:

az Earthquake klipje 2009 őszéről:

és a klipet furamód nem kapó első Little Boots-kislemezdal, a Stuck On Repeat élő előadása az Abbey Road stúdióban 2009 végén:


ez pedig a friss nyomású Shake maxi 2011 novemberéből, a dal bő hatperces teljes verziójával:

...és a Shake Until Your Heart Breaks című októberi mixtape, aminek a végén már ott egy ízelítő a Shake-ből:


 

http://www.littlebootsmusic.co.uk

összeállította: Déri Zsolt

Címkék: little boots kht10
https://recorder.blog.hu/2011/11/16/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_44_het_little_boots_tuladagolas
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 44. hét + Little Boots-túladagolás
süti beállítások módosítása