Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 8. hét

2011.03.04. 20:19, -recorder-

Az e heti KHT10 alcíme: Melankólia Különkiadás! Íme tíz bizonyíték, hogy a melankólia is lehet szuperizgalmas, és nem kötelezően egyenlő az unalmassal. A tavasz beköszöntével senkit nem szeretnék depresszióba ejteni, de egyszeűen így alakult – a legtöbb kiválasztott zeneszámnak szomorkás a hangulata. A koncepció teljessége miatt egy-két életvidám dal át is került a jövő hétre. A számok szokás szerint rögtön meg is hallgathatók (az esetleges letöltési lehetőségeket külön jelezzük a szövegben, sőt a cikk aljára egy videót is tettünk a képünkön látható amerikai dalszerző-gitáros-énekesnőtől, Jessica Lea Mayfieldtől).

 


 
Metronomy: The Look
The English Riviera címmel jelenik meg nemsokára a Metronomy harmadik albuma. A She Wants volt az ingyenesen letölthető szám január végén, ez pedig a következő kislemez lesz március végén. Két bensőségesebb szám alapján úgy tűnik szakítottak a második lemez szerethetően irritáló szintihangjaival.
http://imyouare.com/1173/Metronomy_--_The_Look
 
Summer Camp: I Want You
Jeremy Warmsley és Elizabeth Sankey folktronica duója egy csilingelős karácsonyi dallal került fel először a playlistre. Új számukat múlt héten egy rakás zeneblog tette ki ingyenes letöltésre. A csatolt linkről kiderült, hogy a Pulp basszusgitárosa, Steve Mackey lesz első nagylemezük producere.
http://www.gorillavsbear.net/2011/02/22/mp3-premiere-summer-camp-i-want-you/
 
The Lionheart Brothers: The Desert
A svéd meséről elnevezett norvég kvintett dala nem annyira új, viszont tökéletesen passzol a hét témájához, ráadásul tempós, ezért szerepel most itt. A Matters Of Love And Nature című EP január végén jelent meg Norvégiában.
http://rcrdlbl.com/2011/01/07/premiere_the_lionheart_brothers_the_desert
 
Colourmusic: You For Leaving Me
A Colourmusic hangzását az együttes Wikipedia-oldalán írják le legegyszerűbben: „átmenet a Polyphonic Spree és a Flaming Lips között”. Wayne Coyne-ék földrajzilag is közel állnak az kvintetthez, hiszen az egy oklahomai kisvárosban alakult 2005-ben, gyakran is hívják előzenekarnak. You For Leaving Me a Colourmusic harmadik Európában kiadott kislemeze, első albumukat (My Blank is Pink) a Memphis Industries jelenteti meg ideát.
http://www.myspace.com/colourmusic
 
Cat's Eyes: Cat's Eyes
Ha egy zenekar neve és számcíme megegyezik, abban az okostojás zenebuzi hajlamos művészi önmeghatározást keresni. Alig három hete, hogy bemutattuk a Horrors énekesének új zenekarát, amelyet a klasszikus zenei területről érkező Rachel Zeffirával közösen visz, máris megérkezett az első hivatalos kislemezdal, és annak a címe is Cat's Eyes! Úgy hangzik, mintha a Horrors közös száma lenne a Stereolabbel – biztató felvezetés a májusi lemezhez.
http://blog.mtvmusic.com/2011/02/07/the-horrors-offshoot-cat%E2%80%99s-eyes-slows-grinderman-song-waaay-down/
 
The Wave Pictures: Little Surprise
A Wave Picturest a Hefner kisöccseként tartják számon, annak melankolikus folkos történetmesélős gitárpopját vitte tovább a XXI. századba, leszámítva egy kitérőt az elektronikus popzene világába, ami ugye Darren Haymannak is megvolt a 2002-es feloszlás előtt. Sőt ha jól emlékszem, közös lemezt is készítettek pár éve. Az új album Beer In The Breakers címmel jelenik meg májusban a csodálatos Moshi Moshi kiadónál.
http://bandweblogs.com/blog/2011/03/01/the-wave-pictures-little-surprise-single-released-on-moshi-moshi-records/
 
Wye Oak: Holy Holy
Baltimore indie folk-rock hősei Civilian címen adják ki legújabb albumukat március hónapban. A képesség, hogy Andy Stack egyszerre tud dobolni és szintetizátoron játszani izgalomban tartja a világhálót, a zeneblogok tele vannak az új album kiszivárogtatott dalaival.
http://newmusicco.blogspot.com/2011/02/wye-oak-holy-holy.html
 
Jessica Lea Mayfield: Our Hearts Are Wrong
A 21 éves amerikai singer-songwriter lányt a friss Grammy-díjas Black Keys fele, Dan Auerbach fedezte fel magának. Első lemezét együtt rögzítették az Auerbach otthonában berendezett stúdióban 2008-ban. Második nagylemeze (Tell Me) most februárban jött ki Amerikában, de az Our Hearts Are Wrongot már tavaly felkínálták ingyenes letöltésre. Hónapok óta be akartam tenni a playlistbe, a múlt heti Letterman Show adta meg a végső lökést, amikor megláttam a csodabogarakból álló kísérőzenekart – lásd a videót a cikk alján!
http://www.myspace.com/jlmayfield
 
Beat Connection: Silver Screen
Még egy Moshi Moshi-s kiadvány! A Silver Screen digitális formában jelent meg hétfőn, az áprilisra várható debütáló Surf Noir című minialbumra is ráteszik. A Seattle-be valósi szintis duó időközben egy dobossal trióvá bővült.
http://www.moshimoshimusic.com/artists/beat-connection
 
The Shoes: Wastin' Time
A Shoes múlt héten kiadott kislemezes dalánál melankolikusabb újdonságot nem találtam, ezért a Wastin' Time zárja a playlistet. A 2008 óta aktív francia duó a French electro láz közepette kiadott bemutatkozó Knock Out után egyre nyugisabb, letisztultabb dalokkal áll elő – első albuma (Crack My Bones) márciusban jelenik meg a Southern Fried Recordsnál. Vive la Mélancolie!
http://www.lagasta.com/the-shoes-wastin-time/

 
 
összeállította: Lévai János
 

Jessica Lea Mayfield: Our Hearts Are Wrong

https://recorder.blog.hu/2011/03/04/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_8_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 8. hét
süti beállítások módosítása