Képzeletbeli Heti Top 10 – 2010 / 50. hét

2010.12.23. 12:38, -recorder-

A KHT10 playlist az utolsó alkalmat is kihasználja, hogy karácsonyi számokkal fárasszon, szám szerint hárommal. A többi a szokásos újdonságbemutató, hatvanas évekbeli felhangokkal, az ünnep előtt a hangzás visszafogottabb és egységesebb, mint máskor, (szilveszter előtt jönnek majd durvább dolgok is). A tíz dal szokás szerint rögtön meg is hallgatható.

 


Creep: Days (feat. Romy Madley-Croft)
A nyugis elektronikában utazó brooklyni duó első kislemezes számában az XX énekesnője vendégeskedik. Ez úgy jöhetett létre, hogy egy kiadónál vannak (Young Turks). Az XX-hez köthető hír a napokból, hogy mindeközben Jamie Smith (ő az, aki nem énekel a hármuk közül) Gil Scott-Heron idei kritikuskedvenc albumát keveri újra, méghozzá az egészet.
http://www.myspace.com/wearecreep

Ingo Star Cruiser: Just Like Christmas
Sokak (köztük a szerző) kedvenc karácsonyi száma az amerikai Low zenekar 1999-ben kiadott Just Like Christmas című gyöngyszeme. Az itt elhangzó – az eredeti hangvételétől el nem rugaszkodó – feldolgozást az Ingo Star Cruiser készítette pár éve, a Clash magazin oldaláról ingyenesen letölthető. A Moshi Moshi kiadó 2010-es karácsonyi válogatásán fedeztem fel, amiről egy másik szám is jön majd pár sorral lejjebb.
http://moshimoshi.greedbag.com/buy/a-christmas-gift-for-you-from-mo-0/
http://www.clashmusic.com/feature/track-of-the-day-2112-ingo-star-cruiser

The Fantasies: Tick Tock

Szerényen ezt írták magukról blogjukon: „az első kislemez Amerika fenomenális popduójától”. És a kislemez mindkét száma valóban telitalálat azoknak, akik bírják a hatvanas éveket. Egyszerre van jelen benne surf rock, mocsári sistergés, swinging beat, pszichedelika Nuggets módra, sőt még egy filmes hangminta is belefért két és fél percbe. MEGA!
http://meetthefantasies.blogspot.com/2010/10/blog-post_31.html

Hannah Peel & Tunng: Hey Santa

A liverpooli Hannah Peel 2010 elején kiadott bemutatkozó EP-jén new wave himnuszokat változtatott át csilingelő altatódalokká régihangzású zenedoboz segítségével (ez bármennyire is noveltynek hangzik, százszor izgalmasabb, mint a Nouvelle Vague-életmű). A folktronikus Tunnggal közösen felvett karácsonyi dala a Mojo magazin december havi CD-mellékletén jelent meg.
http://christmasagogo.blogspot.com/search?q=tunng

Summer Camp: Christmas Wrapping
Különös, hogy eddig semmit nem linkeltem a korábban szólista Jeremy Warmsley és Elizabeth Sankey (Platform magazin) projektjétől. A feljebb már emlegetett A Christmas Gift For You From Moshi Moshi Records kiadványra került fel ez a Waitresses-feldolgozás. Amikor hálószoba lo-fi és twee pop találkozik.
http://pitchfork.com/forkcast/15175-christmas-wrapping-the-waitresses-cover/

Jim Noir: She Flies Away With My Love
Nem hiába vagyunk Retroország! Jim Noir nevét egy felejthető focis tévéreklámnak és két-három rádiós szerkesztőnek köszönhetően itthon többen ismerik, mint hazájában. Az angol psych-pop dalszerző-énekes novemberben adta ki Zooper Dooper című hatszámos EP-jét, ami filmzenés, pszichedelikus, helyenként franciás és instrumentális, de elsősorban totálisan hatvanas évek.
http://www.thisisfakediy.co.uk/articles/eps/jim-noir-zooper-dooper

Tanlines: O Seizing The Day O (feat. Luke Jenner of The Rapture)
Még egy alig ismert szintis duó Brooklynból, és itt is a vendégénekesen van a hangsúly: a Rapture frontembere segített be a dalba. Albumot még nem adtak ki, de válogatásuk van, Volume On címre keresztelték és mindent rápakoltak, amit eddigi alkottak (köztük másoknak készített remixeiket is).
http://prettymuchamazing.com/music/stream/mp3-tanlines-o-seizing-the-day-o

Noah And The Whale: L.I.F.E.G.O.E.S.O.N.
Az indie-folker Noah And The Whale-t a mindenhol sikeres bemutatkozó album óta nem illik szeretni kúl körökben, tehát erre nincs mentségem: az új kislemezdal tetszik és kész, Tom Petty Don't Come Around Here No More-jára emlékeztet. Márciusra várható az új nagylemez Old Joy címmel.
http://www.thepointofeverything.com/2010/11/30/noah-and-the-whale-l-i-f-e-g-o-e-s-o-n/

Metronomy: She Wants
Az előző botlásomat a hipszterkedvenc Metronomy vadonatúj számával korrigálom, amit a zenekar január végén tesz ingyenesen letölthetővé a weboldalán. Elsőre nem tűnik izgalmasnak, de sokat hallgatva rettenetesen bejön ez a kora nyolcvanas éveket idéző melankólia: The Cure, Gary Numan, Thomas Dolby, Thompson Twins és a többiek.
http://www.metronomy.co.uk/

Jai Paul: BTSTU
Végére maradt egy elmaradás, amit most pótlok be, merthogy az év első felében nem létezett még ez a rovat. A Pitchfork és társai még tavasszal emelték égbe ezt a csodálatos számot, ami mellett James Blake elbújhat. Jai Paultól azóta sem jelent meg tőle semmi hivatalosan – kész rejtély!
http://www.guardian.co.uk/music/2010/may/10/new-band-jai-paul

 

összeállította: Lévai János
 

https://recorder.blog.hu/2010/12/23/kepzeletbeli_heti_top_10_2010_50_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2010 / 50. hét
süti beállítások módosítása