Morrissey is Johnny Marr pártjára állt a brit miniszterelnök ellenében

2010.12.06. 11:11, -recorder-

A Smiths egykori énekese megvédte David Cameron brit miniszterelnök elleni kirohanásában a gitárost, aki időközben már a miniszterelnök-helyettest is felszólította iPod-készüléke átadására.
 
Kisebbfajta vihart kavart a Smiths egykori gitáros-dalszerzőjének, a Cribs alkalmi tagjaként az idei Szigeten is megfordult Johnny Marrnak az a múlt heti Twitter-üzenete, melyben megtiltotta a brit miniszterelnöknek, hogy szeresse a Smiths zenéjét („David Cameron, ne mondogasd már, hogy szereted a Smithst, miközben nem is! Megtiltom, hogy szeresd!”). Egyesek szerint Marr azért tett ilyen kijelentést, hogy így tiltakozzon a Konzervatív Párt vezérének politikája, konkrétan a drasztikus tandíjemelési tervezetek ellen. A gitáros azóta egy újabb Twitter-üzenetében már Nick Clegg miniszterelnök-helyettest is felszólította iPodja átadására, hogy ország-világ láthassa, hogy a brit kormány vezetői milyen zenét is szeretnek valójában.
 
A vitában most váratlanul szót kért – a Smiths 1987-es feloszlása óta Marr-ral hűvös viszonyt ápoló – Morrissey is, de ő egy kicsit más szemszögből bírálta a politikusokat. Moz a true-to-you.net nevű rajongói oldalon csatlakozott egykori zenekari társához, ekképpen nyilatkozva: „Ha szabad, akkor szeretném támogatásomról biztosítani Johnny Marrt, aki a héten felszólalt a médiában David Cameron ellen. Azoknak, akik esetleg elmarasztalják Johnnyt, amiért kritizálta a miniszterelnököt, csak mert az kinyilvánította a Smiths zenéje iránt hatalmas szeretetét, elmagyaráznám, hogy szerintem miért is van meg Johnnynak minden joga ahhoz, hogy ne érezze magát megtisztelve... Az tény, hogy a zene univerzális nyelv – az EGYETLEN univerzális nyelv a világon, és így vagy úgy, de mindannyiunké. Viszont szomorúsággal kell megjegyeznem, hogy David Cameron szarvasokra vadászik, lelövi és megöli őket, puszta szórakozásból. Nem ilyen embereknek csináltuk annak idején a Meat Is Murder vagy The Queen Is Dead című lemezeinket – épphogy az ilyen jellegű erőszak ellen születtek!
 
A mindig is nagy állatvédőként és persze szigorú vegetáriánusként ismert Morrissey azt is elárulta, hogy nemrég azért nem volt hajlandó a miniszterelnökkel együtt részt venni egy talk show-ban a BBC-n, mert Cameron „vissza akarja vonni a Vadászati Törvényt, hogy brutálisan le lehessen vadászni rókákat, nyulakat, borzokat, vidrákat – lényegében bármit, ami él és mozog!” Morrissey a true-to-you.net honlapon keresztül arra ösztönzi rajongóit, hogy csatlakozzanak hozzá a tiltakozásban, emellett kritizálta a királyi családot, valamint Bryan Ferryt is, akik szintén szeretnék elérni a falkavadászatot betiltó 2004-es törvény visszavonását. „A világ szereti azt, aki szeret hallgatni, odafigyelni másokra. De nem hisszük el, amit mondasz, mert tudjuk, hogy mit csinálsz” – üzente végezetül a miniszterelnöknek az énekes (aki már 2009 elején is gúnyosan reagált, amikor fülébe jutott, hogy a Konzervatív Párt vezetője – akkor még nem miniszterelnökként – a rajongójának vallotta magát).
 
(nme.com)

http://twitter.com/johnny_marr
http://www.itsmorrisseysworld.com
http://www.true-to-you.net

kapcsolódó cikk a Recorderen:
Az XX megharagudott a Konzervatív Pártra

egy remek Smiths-koncertfelvétel 1983-ból:

https://recorder.blog.hu/2010/12/06/morrissey_is_johnny_marr_partjara_allt_a_brit_miniszterelnok_elleneben
Morrissey is Johnny Marr pártjára állt a brit miniszterelnök ellenében
süti beállítások módosítása