Érzéki, világfájdalmas slágerek egy párhuzamos világból. Dawuna: Southside Bottoms (lemezkritika)

2024.06.03. 08:13, RRRecorder

dawuna_1.jpg

Az alt. R&B-ben saját hangot kialakító Dawuna zenéjében ott van Prince, Timbaland, de a világból beszüremkedő zúgások is. Új EP-je a korábbiaknál is slágeresebb - a maga módján. Ez a kritika először a Recorder magazin 114. számában jelent meg.

Egy egyszerre érzéki és világfájdalmas (némileg Prince-re emlékeztető) hang; kattogó ritmusok, amikről Timbaland és Tom Waits is eszünkbe juthat; furi hangzású, fojtott dallamok; polírmentes, kicsit ködös-homályos megszólalás; a világból beszüremkedő zúgások, emberi hangok; félig-meddig ritmikusan kopogó, zörgő kitudjamik. Nagyjából ezekből épül fel Dawuna világa, ami leginkább a 2010-es évek elejének alt. R&B-jét idézi hozzáállásban, bár soulosabb (néha gospeles felhangokkal).

De ez olyan furapop, ami a furaságára nem felhívni akarja a figyelmet, épp ellenkezőleg: mintha Dawuna saját (a miénkkel párhuzamos) világában ez volna a normális zene. 2020-ban magán-, 2021-ben rendes kiadásban megjelent albuma, a Glass Lit Dream sok helyre nem jutott el, de ahova igen, ott nagy lelkesedést váltott ki. A feketeként egy „nagyon fehér” környezetben töltött gyerekkorának figuráit megidéző Southside Bottoms EP még annál is jobb: kompaktabb, szégyentelenül slágeresebb a maga egyéni módján.

dawuna.jpgElőadó: Dawuna

Cím: Southside Bottoms 

Kiadó: PTP

Megjelenés: 2024. április 5.

Műfaj: avantsoul

Kulcsdal: Prayer

 

 

8,5/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2024/06/03/dawuna_southside_bottoms_lemezkritika
Érzéki, világfájdalmas slágerek egy párhuzamos világból. Dawuna: Southside Bottoms (lemezkritika)
süti beállítások módosítása