Váratlan elkóborlás az ambient nagy hősétől. Adam Wiltzie: Eleven Fugues For Sodium Pentothal (lemezkritika)

2024.05.31. 01:09, RRRecorder

adam_wiltzie_portre.jpg

Adam Wiltzie az ambient egyik nagy hőse. A Stars Of The Lid feleként a drone egyik legkülönlegesebb életművét hozta létre (társa, Brian McBride 2023-ban halt meg). Hosszú idő után megjelentette első szólólemezét. Ez a kritika először a Recorder magazin 114. számában jelent meg.

Wiltzie 2011 óta a neoklasszikus-ambient A Winged Victory For The Sullen duóban aktív. Első szólólemezéből szerencsére hiányzik az A Winged… hatásvadászata. A számok elnyújtva, türelmesen felhangzó-elhaló, áttetsző szintik-vonósok köré épülnek (utóbbiakat a Magyar Rádió 22-es stúdiójában vették fel). Ehhez jön néha egy tágas térben kizengő gitár, vagy egy egyszerű melódia; másfelől a tiszta és törékeny, bár nem könnyed szépséget olykor komor, tömör zúgások is ellenpontozzák.

A legfurább és egyben a legjobb az, hogy bár látszólag egyszerű a zene, ezek az apró elmozdulások kiszámíthatatlanná teszik. A cím nemcsak a klasszikus zenei fúgára, hanem a disszociatív fugára is utal: „váratlanul fellépő, célszerűtlen bolyongással, elkóborlással kísért állapot” egy egyetemi jegyzet szerint. Nem éppen egy átlagos ambientlemez témája.

adam_wiltzie.jpgElőadó: Adam Wiltzie

Cím: Eleven Fugues For Sodium Pentothal

Kiadó: Kranky

Megjelenés: 2024. április 5.

Műfaj: ambient

Kulcsdal: Stock Horror

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2024/05/31/adam_wiltzie_eleven_fugues_for_sodium_pentothal_lemezkritika
Váratlan elkóborlás az ambient nagy hősétől. Adam Wiltzie: Eleven Fugues For Sodium Pentothal (lemezkritika)
süti beállítások módosítása