"Pontosan kések, mint a mögé rakott pergő." nyhill: Élete és... (lemezkritika)

2024.05.28. 08:50, RRRecorder

nyhill2.jpg

Kritikusunk tán még sosem nevetett annyit raplemezen, mint nyhill második albumán, amin a rapper-producer néha meglepetésszerűen filozófiával keveri a beszívott poénokat. Ez a kritika először a Recorder magazin 114. számában jelent meg.

„Azért van állam, hogy kiakasszam” – ebbe a szóviccbe egy anarchista politikafilozófia körvonalait is beleolvashatjuk, ha akarjuk, és én akarom, mert nyhill második lemezén megszolgálja a jóindulatot: igazán egyéni hangú és szórakoztató hiphop ez. Tele olyan poénokkal, amiket nyhill mintha beszívva talált volna ki, csak éppen tényleg viccesek (tán még sosem nevettem ennyit raplemezen), plusz néha mélységeket is megnyitnak; elmélkedésekkel hétköznapi dolgok olyan részleteiről, amiket általában észre sem veszünk; aztán néha meglepetésszerűen olyasmik jönnek, hogy „Te vagy a határvonal, a jelentés / emberként manifesztálódó jelenés” (Jelenés), vagy „pontosan kések, mint a mögé rakott pergő” (szerelmes).

Mindezt klasszikus régisulis és ravaszabban ritmizált flow-kkal, néha élőbeszéddel (olykor elröhögve). A kíséret (egy kivétellel nyhill munkája) a hangmintázós boom bap lazábban és funkosabban bólogattató, máskor szétcsúszó, pszichedelikus vagy épp kísérletező fajtáit válogatja. A lemez sokszínűbb, mint amilyennek egy első hallgatás mutatja; de egységesebb, mint amilyennek akkor tűnik, ha végigveszed, mi minden van rajta: összefogja nyhill erős figurája.

nyhill.jpgElőadó: nyhill

Cím: Élete és…

Kiadó: Blunt Shelter

Megjelenés: 2024. 

Műfaj: hiphop 

Kulcsdal: Szkersziti Májndszet

 

 

8,5/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2024/05/28/nyhill_elete_es_lemezkritika
"Pontosan kések, mint a mögé rakott pergő." nyhill: Élete és... (lemezkritika)
süti beállítások módosítása