Los Tayos – Itt a Psychedelic Source duplalemezes őrülete Halmos Andrással

2024.05.09. 19:34, srecorder

los-tayos.jpg

Törzsi alapok, spanyolul suttogó pszichedélia és magyar ufók Ecuadorban: régi Lemurian Folk Songs-tagok szállnak el az ország egyik legjobb dobosával a pátyi jamkollektíva új albumán.

Ez az együttállás azért is különleges, mert a millió zenekarból (, Bajdázó, Santa Diver, Decolonize Your Mind Society, The Mabon Dawud RepublicChakra Hacker stb.) ismerős Halmos András manapság elsősorban programszervezőként aktív (Müpa, Zene Háza), és csak a gnawa zenés Tariqában dobol, a lebegős-jammelős-folkos pszichedéliában utazó Lemurian Folk Songs pedig pár éve nem adott ki lemezt, és Halmossal se játszottak még korábban.

HALMOS ANDRÁS KEDVENC 2023-AS ZENÉI

„Még a tagjaként találkoztam Ambrus Bencével, amikor volt egy közös koncertünk az egyik zenekarával, a Slight Layersszel. Utána kezdtem követni a Psychedelic Source-kiadványokat. Főleg az akusztikusabb és énekes lemezeik álltak közel hozzám, de amúgy is nagyon szimpatikus volt a működésük” – meséli Halmos a nem feltétlenül magától értetődő, de annál izgalmasabb együttműködésről, ami végül több mint egy évig tartó időpont-egyeztetés után jött létre, hogy aztán a tagok egy nap alatt több lemeznyi anyagot jameljenek össze.

A Los Tayosban Halmos, és a Satorinautban, a :nepaalban és a Psychedelic Source egyik csúcszenekarában, a River Flows Reverse-ben is játszó Ambrus mellett Benus Kriszti énekel és billentyűzik, és Nemesházi Attila basszusgitározik, akik szintén tagjai a Lemuriannek. „Az alapok a tőlünk megszokottnál nyersebbek, törzsibbek, minimálabbak lettek, de nem akartunk belőle száraz rhythm and bluest csinálni, nem fukarkodtunk a kisérleti effektekkel és frekvenciákkal utólag sem, bátran tekergettük a kompresszorokat és mindenféle modulátorokat, remélhetőleg a végeredmény roncsolása nélkül. Aztán elneveztük magunkat egy Erich von Däniken-féle ecuadori barlang-konteó után, amely szerint több ezer éves ufók laknak földalatti arany városokban, meditációra tanítanak, de a dologban a legjobb, hogy ezek az ufók magyarok. Karancz Ákos lefotózott minket, néhány fasza borítót pedig a microdosemike-ból ismert Kerner Miki festett nekünk” – mesélte Bence az új projektről a Recordernek, ami abban is eltér a többi jam sessionüktől, hogy ezúttal nagyobb hangsúlyt fektettek a hangminőségre, annak ellenére is, hogy ez eleinte lehetetlennek tűnt.

„Mivel a felvételt egyben készítettük élő improvizációként az egyáltalán nem nagy költségvetésű zsebstúdiónkban, ami kb. tíz mikrofonból és két, nyolccsatornás hordozható felvevőből áll, igencsak lekorlátozódtak az utómunkás és javítási lehetőségek. Például a nagy áthallás miatt a gitár, a basszus, a dob és a billentyű egymásra égett, ezen sávok cseréje így teljesen ellehetetlenült. Pedig ahhoz, hogy egy ilyen session normálisan megszólaljon, számtalan zavaró frekvenciát kell kivagdosni utólag, a 4-5 órás hangfájlból kiválogatni a zenét, majd fájó szívvel a projekt végére húzogatni a B-oldalas dalokat” – magyarázza Ambrus az albumokról, amiken két spanyol nyelvű, négy angol és négy instrumentális tétel hallható.

„Így is maradt három teljes LP-nyi zenénk, amit még mindig soknak találtunk, így redukáltuk le egy duplalemezre. Az énekeket kicsit overduboltuk és farigcsáltuk, itt-ott perkák jöttek, majd pár hónapig hallgattuk, és újabb-újabb hibaészrevétel után állítgattuk, csiszolgattuk. Az anyag természetesen ingyen letölthető, illetve a zenekar megtámogatható a Bandcamp-oldalán keresztül.”

Nemesházi Attila pedig így élte meg a közös zenélést: „Mágikus élmény volt, ahogy az örömzenéből dalok lettek a végére, ahogy a sötétben tapogatózva egyszer csak rátaláltunk valami kapaszkodóra, és mint a folyó, az áramlat szép lassan kimosta a szikla lazább részeit és maradt valami organikus forma. Ezt legszebben szerintem a Closed Eyes és a Golden Grail dalokon lehet végigkövetni. Vagy amikor az utómunka során például a Sombre del Diablora Kriszti ráénekelte a szöveget, hirtelen kikristályosodott a szerkezet. Ez nagyban köszönhető Andrisnak, aki remek érzékkel tagolta a zenét. Az utómunka folyamán is ezt éreztük fontosnak, hogy a dob legyen mindennek a közepén.”

Hétfőn a Psychedelic Source két zenekara is fellép a Riffben, a poszt-rockos, sokszor trip-hop jellegűen lüktető Highbay és a psych-jazzes Kiyazami, főzenekar a francia blackgaze-es Alpha du Centaure. Jegyvásárlás, Facebook-esemény. A Psychedelic Source tagjaival itt interjúztunk.

„KING GIZZARD, DE NEM ELBOHÓCKODVA” – A PSYCHEDELIC SOURCE ÉS A MICRODOSEMIKE KEDVENC 2023-AS ZENÉI

 

Psychedelic Source Records a FacebookonBandcampen.

Fotó: Karancz Ákos.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/05/09/los_tayos_itt_a_psychedelic_source_duplalemezes_orulete_halmos_andrassal
Los Tayos – Itt a Psychedelic Source duplalemezes őrülete Halmos Andrással
süti beállítások módosítása