„Méltó összefoglalója az elmúlt éveknek” – Itt a 10 éves Minimyst új lemeze, a Befelé nyílik

2024.04.18. 10:16, srecorder

minimyst_2024.jpg

A popos-közéleti Karton Monakó és a szofisztikált-életigenlő Aquincum EP-k után az új Minimyst első nagylemeze is a Recorderen debütál.

A Minimyst idén ünnepli 10. szülinapját, bár egy hosszabb szünet után nagyjából egy éve élesztették újra a zenekart, és még az is felmerült, hogy nevet váltsanak. „A mai napig nem tudom eldönteni, hogy ez jó ötlet volt-e, mármint a régi néven folytatni, avagy megújulni, vagy jobb lett volna egy új brand alatt újrakezdeni. Az alapvető változás, hogy a magyar nyelvű szerzeményeken keresztül máshogy kezdtem gondolkodni azok szerkezetéről, a témákról, a történetekről” – mondja a zenekarvezető Mészáros István.

„Már az első EP, a Karton Monakó idején tudatosan készültünk arra, hogy a dalok a végén egy nagylemezzé állnak össze. Sőt, a dalok már koncertkészek voltak és játszottuk is őket élőben. Némi variálás után az Aquincum című dalon kívül (amit Somogyvári Dani producerelt), az összes dalt Toldi Miki (mixing) és Szabó Szebasztián (mastering) gondjaira bíztuk, így próbáltunk egységes hangulatot létrehozni.” – meséli Szabó Bálint a lemez létrejöttéről.

„A Karton Monakó pörgős, popos dalait kicsit szofisztikáltabb, aprólékosabb hangszerelésű dalok követték, amik már hangulatukban is nagyobb változatosságot mutatnak. Szerintünk méltó összefoglalója lett így az elmúlt évek folyamatainak, kísérletezésének. Örülünk, hogy egyik dalban sincs semmilyen erőlködés, mindig megvártuk szépen, hogy az ihlet ötletté forrjon, aztán tudatosan, a próbatermi miliőben alakítgattuk a keverésig és a megjelenésig a dalokat. Külön előny, hogy még megjelenés előtt tesztelhettük koncerten őket, így a visszacsatolás is adott egy plusz erőt, löketet a lemeznek” – mondja Bálint.

A lemez dalait már ismerhetjük korábbról (és az említett EP-kről). Utolsóként a nyitószám, a Száz alakban debütál róla, „az album talán legvidámabb és legreménytelibb dala, igazi szülinapi életigenlés. Budapesten, az Illúziók Múzeumában egy hirtelen ötlet, egy kaleidoszkópba éneklés adta a vizuális alapot, ezt egészítettük ki és olvasztottuk egybe egyéb hasonló animációkkal, hogy pörögjön, forogjon a világ a zene alatt” – mondja István a most megjelenő dalról.

A zenekar május 4-én az Akvárium Lokálban ünnepli a 10. születésnapját és eljátssza az egész lemezt. A vendég a skandináv alteres, powershoegaze-es Summer Freeze lesz, akik egy spéci, akusztikus szettel készülnek. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

NÉZZ BELE MÉSZÁROS ISTVÁN LEMEZTÁSKÁJÁBA!

 

Minimyst a Facebookon. Instagramon. Honlap.

Fotó: Totisz Tamás.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/04/18/melto_osszefoglaloja_az_elmult_eveknek_itt_a_10_eves_minimyst_uj_lemeze_a_befele_nyilik
„Méltó összefoglalója az elmúlt éveknek” – Itt a 10 éves Minimyst új lemeze, a Befelé nyílik
süti beállítások módosítása