Lemeztáska – Minimyst

2015.11.09. 15:15, rerecorder

recorder2.jpg

Minimyst Mészáros István énekes-dalszerző-producer szintis downpop-projektje, ami élőben hattagú zenekarrá alakul. A 2014-es bemutatkozó EP (Loyal) után idén márciusban érkezett annak albummá bővített változata (Hard Water), hamarosan érkezik az újabb EP (Venus) előtte azonban ma, november 9-én este a holland Kensingtonnal játszanak az A38-on egy már teltházas koncerten. A Minimyst-világ miniatűr változata kedvencek tükrében.

Első zenei emlék

Ráléptem egy gumikacsára.


Első kazetta, amit saját pénzből vettél

king-crimson-in-the-court-of-the-crimson-king.jpgAz első kazetta szerintem Depeche Mode volt, ez majdnem biztos, de emlékszem egy Pál Utcai Fiúk-kazettára is, a Ha jön az álomra, kék volt, de ez kicsit később jött. Az első cd-m a King Crimsontól az In The Court Of The Crimson King volt, ekkor még lejátszóm se volt, csak forgattam a kezemben.


Zene, ami zenélésre inspirál

Most Hozier és Fink, mindig új zenéket keresek erre a célra. Vannak előadók, akik énekdallamokkal indítják el a fejemben a zenegyárat. Ilyen például Laura Veirs, az ő énekstílusa nagyon összepasszol az agyhullámaimmal, pedig a zenéjét azért annyira nem is szeretem. Továbbá a Sigur Rós zenéjében is annyira feltódulnak a dallamok, hogy fura dolgokat hall ki belőlük az ember.


Meghatározó koncertélmény

Tom Waits Prágában. Amikor megérkeztünk a városba egy barátommal, átvettük a jegyeket, majd beültünk egy teljesen üres kávézóba egy welcome sörre, a második percben megjelent Tom Waits az ajtóban a családjával, nézett minket és az üres helyiséget, majd eltűnt. Próbáltuk megtalálni a környéken, siker nélkül. A koncertre nagyon másnaposan érkeztünk.


Hatások a Minimyst indulásakor

Akkoriban kezdtem el The xx-et hallgatni, amikor elindult a Minimyst-dalok megírása, és az egészet hasonlóan minimalista – innen is eredt a név – hálószobazenévé akartam faragni, de végül teljesen más dolog lett belőle, győztek az ösztönök.


Kedvenc magyar lemez

cseh_masik_16979a.jpgCseh Tamás-Másik János: Levél nővéremnek, cd-n és bakeliten is őrzöm, nem kell szerintem magyarázni, hogy miért. Szépen megrajzolja, hogy a magyar értelmiség romantikusabb szubkultúrája miként épített üvegburkot maga köré a szocializmusban.


Kedvenc magyar dal

Zselenszky Tamás: A tudomány jelenlegi állása szerint. Tamást a legjobb magyar nyelvű dalírónak tartom. Dalszövegírásból egyetemet alapíthatna.


Kedvenc dalszerző-előadó lemez

Nick Cave & The Bad Seeds: The Boatman’s Call, ezen szerencsére nem kellett gondolkodnom, talán zeneileg a legtöbbet életemben az ő tevékenykedése adott, ez a lemez pedig nagyon belém költözött. Az előtt a Murder Ballads se volt kutya. Ma már egy kicsit önimádónak és kicsit ripacsnak tartom, de hát ott az a jó pár év, amit már nem lehet tőle elvenni.


DALVÁLOGATÁSUNK CSEH TAMÁS ÉLETMŰVÉBŐL.


Kedvenc elektronikus tánczenei lemez

Én nem igazán értek ehhez, illetve nem tudok komplett dance-lemezt mondani. Gorillaz? Vagy Moby? Eltévedtem.


Kedvenc poplemez

Nekem Lana Del Rey, mint „kreált” popzene nagyon megfelel. Szépen kitalált jelenség, a családapáknál és a tiniknél is betalál, mind zeneileg, mind szexuálisan, de azért őrzi a divatipar felületességét is.


Minden idők legjobb lemeze

Lehetne erre a kérdésre szubjektíven is válaszolni, de nem illik szerintem. Nyílván nagy hatású lemezről lehet csak szó, ami körbepörgött a világon. Ha azt mondom, hogy Pink Floyd: The Dark Side Of The Moon, akkor szerintem annyira nem leszek megkövezve.


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

introducing-the-hardline-according-to-terence-trent-darby-5456f7aada3a6.jpgVan angol, amerikai kiadású – nem jugoszláv – Led Zeppelin, U2, Pink Floyd, de ami talán különlegesebb számomra, az Terence Trent D’arby debütáló lemeze, az van rá írva: No1. In England, hát volt ilyen is. A kedvencem az As Yet Untitled című dal, ami csak ének, semmi hangszer. Hát az nagyon ott van.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Avicii, de a Szigeten elszomorodtam, mindig elszomorodom a nagyszínpados dj-ktől.


Bűnös zenei örömöd

Esküszöm, hogy ilyenem nincsen, szoktam néha otthon Michael Jacksonra táncolni, de ez még mindig jobb, mintha beatboxolnék.


Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Michael Jackson: Billy Jean kétségkívül nagy sláger, de azt hiszem ennyi pont elég volt belőle.


Dal, amit bárcsak te írtál volna

depeche-mode-single-walking-in-my-shoes-importado-12042-mlm20053737149_022014-f.jpgDepeche Mode: Walking In My Shoes, néha amúgy azt álmodom, hogy mégis én írtam, és Martin Gore gratulál nekem.


Zene, amitől boldog leszel

Jamiroquai, mi más?! Nagy hatású zenekarról van szó, pislogtunk is a kilencvenes évek közepén: hűű, ez mi?


Kedvenc heartbreak lemez

Sade: Soldier Of Love, mondhattam volna régebbi lemezüket is, de örülök, hogy a hölgy és csapata még mindig ilyen jók.


Zene, ami elgondolkodtat

Vannak zenék, amik annyira rosszak, hogy ez elgondolkodtat. De a saját zenénk is elgondolkodtat – akár jó, akár rossz –, hogy mi a fenét kéne csinálni, hogy többen szeressék.


Kedvenc zene utazáshoz

Ami a legjobban bevált autózáshoz és mindig visszatérő, az Tracy Chapman Best Of lemeze, de este a városban Sinatra is nagyon menő.


Kedvenc zene éjszaka, sötétben hallgatni

zaba.jpgGlass Animals: Zaba, nagyon sokat hallgattam mostanában és Henri Rousseau dzsungelfestményei ugrálnak tőle a szemeim előtt. Szerintem ha lehet manapság igazán egyedi zenéről beszélni, akkor ez az, de lehet, hogy én vagyok túl tájékozatlan a stílusokban és a mai felhozatalban.


Kedvenc zene szex után

Mozart: Requiem – de csak ha nagyon rossz volt az élmény (nevet), de talán az alt-J: This Is All Yours lemeze is mehet nyugodtan.


Kedvenc szombat esti bulizene

Ez nagyon vegyes, vannak újak, régiek, de szerintem minden idők legjobb táncdala a Modjótól a Lady, ez a dal sok problémát meg tud oldani.


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

kings_of_81yed153zcl_sl1300.jpgKings Of Convenience: Riot On An Empty Street, de mindegyik lemezük kellemes, nagyon szeretem, amit csinálnak, másnaposságra pedig kifejezetten ajánlott. Nem bántó az érzékszervekre.


Kedvenc friss, idei lemezek

A Tame Impala legújabb lemeze eléggé behúzott, bár sokáig nem értettem meg, hogy ez miért is olyan jó. Egy ismerősömnek volt egy olyan posztja, hogy ez a lemez a legjobb, ami az emberiséggel történhetett. Bár én a penicillint nagyobb dolognak tartom, azért csak kíváncsivá tett, azóta hallgatom, hát bele lehet szeretni, na. A többivel még megvárnám az év végét.


Kedvenc 1995-ös lemez

Nehéz egy év, a Radiohead legendás lemeze, a The Bends mindenképpen megjelölendő, bár később szerettem meg. Akkoriban a grunge-korszakomat éltem, szóval az Alice In Chains háromlábú kutyás, címnélküli albuma lenne még a befutóm.


NEKÜNK PEDIG EZEK A KEDVENC 1995-ÖS ALBUMAINK.



Kedvenc őszi zene

Ákos Stefi: Pest felé szökik a nyár.


fotó:
Galambos Eszter


a Minimyst a Balcony TV adásában, élőben: 

https://recorder.blog.hu/2015/11/09/lemeztaska_minimyst
Lemeztáska – Minimyst
süti beállítások módosítása