Kíváncsi vagy, hogyan születik egy analóg zene? Stúdiózz a Qualitonsszal!

2024.04.17. 12:08, srecorder

Év elején a Blahalouisianával startolt, májusban az újjászületett Qualitonsszal folytatódik Weil András producer sorozata. Május 5-én házi stúdióvá alakul a Zene Háza, mi pedig az első sorból figyelve élhetjük át, hogyan születik meg egy dal és kerül végül felvételre – sőt még egy minikoncertet is kapunk ráadásként.

„A workshop egyik célja, hogy a közönség belásson a dalok mögötti valódi kreatív folyamatokba és képet kapjon arról az izgalmas útról, amit egy ötlet bejár, mire elnyeri egy olyan formáját, aminél valamiért lecövekelünk. Izgalmas az is, milyen szempontok szerint gondolkozunk, milyen verziókkal próbálkozunk és egyáltalán milyen hangulatban telik egy ilyen kreatív session. Általában elég jó móka, így arra gondoltam, tök jó lenne megosztani a közönséggel, ráadásul élőben, akár interaktívan bevonva őket” – mesélte a Figyelem, felvétel! sorozatról a Recordernek Weil András, a progresszív popos Odd ID és a tavaly feltámadt Qualitons billentyűse, aki elismert producer is egyben, az Ivan & The Parazol (Budai Pop) vagy a Ricsárdgír (Kill the Koala) mellett dolgozott például a Blahalouisiana 2022-es, Hozzánk idomult éjjel az ég című kulcslemezén is.

A Blahát hívta meg az első workshopra is, ami annyira jól sült el, hogy az ott született dal felkerült a zenekar új, Sötét villám című lemezére. „Attól a pillanattól, hogy a zenekar és én is elfogadtuk, hogy itt bizony védőháló nélküli ugrás lesz, nagyon élveztem az egész napot. Hálás vagyok a Blahás srácoknak, hogy ennyire bátran belementek a dologba, szerintem egy nagyon emberi, valódi és intim eseményt sikerült létrehozni” – mondta Weil a Zene Háza interjújában az első etapról, ahol azt is elárulta, hogy a qualitons-os alkalmon szeretne egy igazi, oldschool analóg stúdiófelvételt létrehozni.

„Itt már valószínűleg kevesebbet fogunk időzni egy-egy hangszer kitalálásával, és egy kicsivel készebb állapotból kiindulva igyekszünk majd a zenét minél jobban kifejező felvételt készíteni sok-sok különleges vintage stúdióeszköz, és hangszer segítségével. Lesznek orgonák, analóg szintik, analóg dobgépek, effektek, és mindenféle izgalmas kütyü, amikkel a feszes groove-ok mellé karakteres hangképeket tudunk festeni” – magyarázta Weil, akinek azért is különleges lesz ez a kör, mert itt olyan zenekarral dolgozik, amelynek ő is tagja.

A menetrend hasonló lesz: stúdióvá alakul a nézőtér, amiben szabadon mozoghat a közönség, felfedezheti, honnan hogyan szólnak a hangszerek, a végén pedig a Qualitons játszik egy minikoncertet, ami után akár beszélgethetünk is a zenekarral.

„A PRÓBÁRA MENET OLVASTAM A NETEN, HOGY FELOSZLOTTUNK” – THE QUALITONS-INTERJÚNK

A Qualitons pár nappal később, május 10-én visszatér a Zene  Házába, hogy bemutassa új, Club Eco című lemezét, amit a srácok library music-rajongása inspirált, de a 70-es, 80-as évek alkalmazott zenéi mellett lesznek rajta afrobeates, hiphopos hangzások, és még egy 80-as évekbeli, bűnüldöző sorozatzene is. Erről, illetve az újjáalakulásról is sokat meséltek a decemberi interjúnkban.

Figyelem, felvétel! – Élő stúdió workshop a Qualitons zenekarral és Weil András producerrel
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: 2024. május 5. (vasárnap) 15.00-19.00
Belépő: 6900 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infó.

nyitókép: Kevin Campean

https://recorder.blog.hu/2024/04/17/kivancsi_vagy_hogyan_szuletik_egy_analog_zene_studiozz_a_qualitonsszal
Kíváncsi vagy, hogyan születik egy analóg zene? Stúdiózz a Qualitonsszal!
süti beállítások módosítása