„Hahó, van nekem egy saját kultúrám is, arról miért nem tudok ennyit?” – Bemutatkozik Boggie és Petruska népzenés duója, a HUNCLORIQUE

2024.04.12. 14:48, srecorder

hunclorique-boggie-petruska2.jpg

Tavaly Dél-Koreában debütált, április végén pedig a Hagyományok Házában is bemutatkozik Csemer Boglárka és Petruska András új, népzenei műsora, amely szerelmes balladákból, siratóénekekből és „a slágerekből” is válogat. A kettejük karakteres énekhangjára és András fingerpicking gitárjátékára épülő HUNCLORIQUE első, élő felvételét itt, a Recorderen nézhetitek meg először.

Honnan jött az ötlet, hogy népzenével foglalkozzatok?

Bogi: Bennem már évek óta motoszkál a gondolat, hogy kéne a magyar népzenével és a magyar identitásommal kezdenem valamit. Én általános iskolában és gimiben jártam népdalénkelő versenyekre, foglalkoztam a műfajjal, de nem vagyok népzenész. Fele annyit sem tudok erről a műfajról, mint az, aki ebben nőtt fel. Sokáig zavart ez, aztán tavaly jött egy kattanás, amikor Algériában énekeltem az Európai Zenei Fesztiválon: nem mindegy, hogy népzenész vagyok-e vagy sem?

Van közöm a magyar népzenéhez vagy nincs? Van. Szeretem a magyar népzenét? Szeretem. Van vele mondanivalóm? Meg tudom úgy fogalmazni a népdalokat, ahogy senki más? Meg tudom. Az algír nemzeti öntudat teljesen megváltoztatta a nézőpontomat és a gondolkodásomat erről. Olyan népet, ami ennyire őszintén rajong a saját kultúrájáért, még sehol sem láttam. Nagy hatást gyakoroltak rám, az biztos.

Andris: Nálam is hasonló indíttatásból jött. A fémhúros akusztikus gitár nagyon az ír és az amerikai népzenék irányába terelte a figyelmemet, sokat tanulmányoztam az afrikai zenéket is, aztán rájöttem, hogy hahó, van nekem egy saját kultúrám is, arról miért nem tudok ennyit?

Mi alapján választották ki a népdalokat, személyes preferencia vagy szakmai szempontok voltak előtérben?

Andris: Többnyire a személyes kedvenceket választottuk, de van egy-két akkora sláger, hogy szinte szemtelenség két városi muzsikustól repertoárra tűzni. Ezekben kifejezetten az volt a kihívás, hogy hogyan tudjuk úgy a saját világunkra formálni, hogy egyszerre nyújtson meglepetést és mégis tiszteletben tartsuk a hagyományos dallamokat.

Nehézséget jelentett a pop-alter-jazz-zenei világ után a magyar népzene sajátosságait alkalmazva énekelni, játszani?

Bogi: Képzeld, nekem nem. Annyira természetes ezeket a dalokat énekelni. Azt is megfigyeltem, hogy teljesen máshova nyílik a lelkem és a torkom, amikor népdalokat énekelek. De ez valójában egy stilisztikai kérdés is. Mennyire tudod kordában tartani a stílusjegyeket, amik jellemzőek az éneklésedre. Mi az a határ, amikor még egyéni, de ízléses a megfogalmazás, és mi az a határ, amikor már sok és inkább ízléstelen. Szerintem ez egy irtó izgi játék.

Andris: Egyáltalán nem, sőt felszabadító.

Honnan jött a HUNCLORIQUE név?

Bogi: Először nem volt neve a műsornak, csak a saját nevünkön léptünk fel vele, és egészen Dél-Koreáig utaztunk az Első Eurázsiai Fesztiválra, ahol debütáltunk ezzel a műsorral. Annyira szerettük az egész alkotói folyamatot és az együtt muzsikálást, hogy Szöulból hazafelé végig azt tervezgettük, hogy mihez kezdjünk most ezzel az anyaggal. Röpködtek a nevek: Urban Unit Folk, B&P Folks, B&P Folklorique, Boggie&Petruska/HUrban Folk...Végül eljutottunk a HUNCLORIQUE-ig, ami valójában az én ötletem volt. Olyan nevet akartam, amit könnyen ki tud ejteni egy külföldi is. Ez szerintem sikerült. (nevet)

Régóta ismeritek egymást, többször léptetek már fel közösen. Ez segítséget jelentett a műsor létrehozása során, vagy voltak konfliktusok?

Bogi: Szerintem mi most egy nagyon jó életszakaszunkban kezdtünk el újra együtt muzsikálni. Mindketten le vagyunk már nyugodva, sokkal kevesebb frusztrációval küzdünk hála istennek. (nevet) Én nagyon élvezem most Andrissal, hogy minden olyan sima, könnyed és gyors és közben meg alapos. Nincs felesleges kommunikálás, csak maximális hatékonyság és örömzene.

Andris: A régi barátság nagy előny, ismerjük egymás szakmai és emberi oldalát, így még a vártnál is könnyebben zajlott a felkészülés. 15 éve volt egy country-zenekarunk, szerintem abban már megküzdöttünk mindent egy egész életre! (nevet)

hunclorique-boggie-petruska.jpg

A Pannónia Stúdióban rögzítettétek a duótok első fellépését, kis közönség, barátok és zenésztársak előtt. Miért éreztétek szükségesnek, hogy így mutassátok be és örökítsétek meg a műsort?

Bogi: Szerettünk volna egy tesztkoncertet, mielőtt megmutatjuk a nagyközönségnek a műsort, hiszen eddig csak dél-koreai emberek hallottak bennünket. (nevet) És ha már bemutattuk, fel is vettük, abban a reményben, hogyha jól sikerül, akkor meg tudjuk osztani a nagy világgal. Jó nagy stresszt helyeztünk ezzel magunkra, de a végeredmény szerintem nagyon szép lett.

Hol találkozhatunk veletek a közeljövőben?

Andris: Április 28-án lesz a nagy bemutatkozó koncertünk a Hagyományok Házában, a következő nagy megmérettetés pedig a Kaláka Fesztivál – pont ilyen színpadokra vágytunk, amikor megálmodtuk ezt a formációt!
Ami engem illet, a múlt hónapban megjelent, Megint beszélünk c. új lemezemmel is turnézom a nyáron szólóban, de még váratnak magukra további meglepetések is!

Bogi: Én most a Hagyományok Házas bemutatkozó koncertig nem tudok mással is foglalkozni lélekben és agyban. Részemről erre a koncertre gyertek el a többire meg majd akkor, ha ez lement.

HUNCLORIQUE – Boggie & Petruska bemutatkozó koncertje
Helyszín: Hagyományok Háza
Időpont: 2024. április 28. (vasárnap) 19.00
Belépő: 6900 Ft, 9900 Ft (támogató jegy)
Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

 

Hunclorique a Facebookon. Boggie a Facebookon. Petruska a Facebookon.

Fotók: Nagy-Simon Judit.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/04/12/bemutatkozik_boggie_es_petruska_nepzenes_duoja_a_hunclorique
„Hahó, van nekem egy saját kultúrám is, arról miért nem tudok ennyit?” – Bemutatkozik Boggie és Petruska népzenés duója, a HUNCLORIQUE
süti beállítások módosítása