„Ne számítsatok rám ma, tavaszi nagytakarítás zajlik itt bent” – bongor-premier: ki mondta

2024.04.05. 11:24, srecorder

bongor2024.jpg

„Ki mondta, hogy nekem azt az utat kell járni, amit ez a könyörtelen belső hangom diktál?”

bongor kíméletlenebb, mint egy gengszterrapper, elsősorban magával szemben, de a hallgatóval is, hiszen mindenkiben megvannak azok az elemi ösztönök és az az önreflexió, amik a számaiban túlpörgetett módon jelennek meg” – írtuk Berta Csongor első nagylemezéről, ami 2022-ben az év végi listánkra is felkerült. A színész-rapper azóta felváltva jön ki a jobbnál jobb, NER- vagy önkritikus számokkal (előbbiek közül a Mészáros Lőrinc-jelenséghez Kohlhaas Mihály felől közelítő Lölő és a pornómémes, főispánverő – G. Zsoltival közös – VERY BIG is szépet futott tavaly). De legutóbbi száma, a függőségeivel leszámoló, öregedésparával szembenéző TRIPLA X után most megint lelki nagytakarítást végez új dalában bongor.

„Az elmúlt öt évben sok célom realizálódott, ugyanakkor a magam felé támasztott elvárásaim csak gyarapodnak, és lehetetlennek tűnik ezeknek mind megfelelni. Pont ezért, gyakran magamnak szegezem a kérdést, hogy mégis ki mondta, hogy nekem azt az utat kell járni, amit ez a könyörtelen belső hangom diktál?! Sokszor feszülök azon, hogy mi a helyes út, mit, hogyan kellene csinálnom. Mintha mentálisan folyton ökölbe lenne szorítva a kezem. De amikor ezt a dalt írtam, azt éreztem, hogy enged ez a szorítás” – meséli a rapper, aki új zenéjét a Testi mesék után szintén WaTa-val készítette.

„Felszabadító tud lenni a dolgok relatív volta, és az a felismerés, hogy egyik út sem feltétlenül jobb vagy rosszabb a másiknál. Nem hiszek abban, hogy minden okkal történik. Számomra az hoz mélyebb megnyugvást, ha nem címkézem fel a döntéseimet, ha nem teszek előjelet a történések elé, hogy ez most egy pozitív vagy negatív dolog volt. Akkor lélegzem fel, ha csak hagyom, hogy átjárjon az élet, ha megfigyeléseket teszek a történéseket, vagy döntéseimet illetően, és nem minősítem azok mentén magamat.”

„Szerettünk volna képileg valami egyszerű, esztétikai szempontból inkább letisztult világot teremteni a dalhoz. A klipet K. Kovács Ákos készítette, innen is köszönöm neki a munkáját!” ­– mondta bongor, aki év elején az Akvárium Klub nagytermében csinált egy nagy önálló bulit, és ott lesz a Budapest Park hiphopfesztiválján, április 27-én A Rapgalaxis Őrzői Vol.2.-n is. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

bongor a Facebookon. Instagramon. TikTokon.

Fotó: Sivák Zsófia.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/04/05/ne_szamitsatok_ram_ma_tavaszi_nagytakaritas_zajlik_itt_bent_bongor_premier_ki_mondta
„Ne számítsatok rám ma, tavaszi nagytakarítás zajlik itt bent” – bongor-premier: ki mondta
süti beállítások módosítása