„Bármelyik Motown-előadó megnyalná a tíz ujját érte” – Így játszik Joplint a Subtones

2024.03.15. 12:07, srecorder

subtones_1.jpg

A hatvanas-hetvenes évek rock-blues-pszichedéliája mellett a nyolcvanasok popjába is fejest ugrik új EP-jén a Subtones, amelynek dalai most szép sorban live sessionként is kijönnek. Elsőként a Joplin becenevét viselő, már posztumusz megjelent, négyszeres platinalemezzé váló Pearl nyitódala, a Move Over.

„Még 2021-ben akartam csinálni egy live sessiont Hendrix-, Joplin- és Doors-feldolgozásokkal, de aztán sajnos nem jött össze a dolog. Az ötvenedik évfordulója volt, hogy mindhárman (Morrisonnal együtt) becsekkoltak a 27-esek klubjába, ami egy nagyon fontos és szomorú kulturális fordulópont lehetett. Sok mással együtt ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a ’70-es évek rockzenéje mennyivel cinikusabb, savanyúbb, mint az előző évtized.

Aztán sokáig parkolópályán volt ez a projekt, csináltunk egy magyar nyelvű lemezt, szerepeltünk TV-showban, volt egy csomó koncertünk itthon is, külföldön is. De közben sokat beszélgettünk turnébuszokban arról, hogy miket lehetne játszani, és végül ez a négy dal kristályosodott ki erre a sessionre. Nagyon örülök, hogy a Pannonia Stúdió befogadott minket, és hogy Vranik Krisztián ‘Krizso’ bevállalta a sound designt. Sipos Bence és Füzesi Tamás stábja nagyon szépen felvett mindent, igazán guszta lett az egész” – mondja a funk-jazz-pop szupergroupot vezető trombitás, Subicz Gábor a sessionről, amiről most a Move Over debütál.

„Ezt a számot nagyon szeretem, bár egyáltalán nem az a tipikus Janis Joplin-dal. Valószínűleg pont ezért esett rá a választás. Bármelyik korai r’n’b vagy Motown-előadó megnyalná a tíz ujját érte. Maga a 7/4-es lüktetés és a fura basszusmenet elég hamar megvolt, a többit nehezebb szülés volt hozzátenni. Fonay Tibit régóta kérleljük már, hogy beatboxoljon, és most végre kötélnek állt, és ezzel össze is rántotta az egész számot. Nagyon szeretem Dávid billentyűszólóját a végén.”

Kéthetente jön majd a többi live session videó is, a Doors-alapmű The Enddel, a Flashdance-féle Maniac-kel és az Elton-sláger I'm Still Standinggel, de Spotify-on már március eleje óta fent van az EP, lehet is hallgatni:

A Subtones legközelebb május 24-én játszik élőben, az Opus Jazz Clubban. Jegyek itt, Facebook-esemény meg ott.

„KIS TÚLZÁSSAL, MINTHA AZ ARS POETICÁM VOLNA”: ESTERHÁZY PÉTER A KEDVENC JOPLIN-DALÁRÓL

 

Subtones a Facebookon. Instagramon.

Subtones-fotó: Hegyi Júlia Lily.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/03/15/barmelyik_motown-eloado_megnyalna_a_tiz_ujjat_erte_igy_jatszik_joplint_a_subtones_move_over
„Bármelyik Motown-előadó megnyalná a tíz ujját érte” – Így játszik Joplint a Subtones
süti beállítások módosítása