Hello My Name is Constant K! Örömteli filter house-zal pörget meg Kőváry Dani első EP-je

2024.03.08. 10:26, srecorder

kovary_dani_hello_my_name_is_constant_k.jpg

Két éve itt, a Recorderen debütált dj-producerként Kőváry Dániel, az édesapja előtt tisztelgő, Agebeattel közös filter house dallal. Azóta alapított kiadót, hozott ki görkoris diszkót, most pedig itt az első EP-je a tőle ismerős french electro, filter, funky és disco vonalon, amellyel vidám grúvokat és felemelő dallamokat hoz az underground tánczenébe – és közben persze a tehetségfigyelő Magyarradarunkra is felkerül.

Mikor indult: 2022.

Hol indult: Technikailag Budapesten, de valójában 12 éves koromban Békéscsabán.

Tagok, hangszerek: Szólózenei produceri projekt.

Stílus: Filter house, disco house, french house.

Hatások: Daft Punk, Cassius, Digitalism, Alan Braxe, Fred Falke, Justice, Sebastian Tellier, We Plants Are Happy Plants.

Kiadó: Chat Boutique Records.

chatboutique_01_10_25-10_26_szo_szo_s_film.jpgConstant K a Központban Dj Her-Ass-Menttel. Fotó: Mult Roland.

Történet: Maga a dj-zés és az elektronikus zene szeretete már általános iskolában jelen volt az életemben, óriási Halloween meg farsangi sulidiszkókon volt szerencsém keverni kb. hatodikos koromtól kezdve. Édesapám (Kőváry Péter, a neo, a Stoned és a Peter Kovary & The Royal Rebels egykori frontembere - a szerk.) 2010 környékén nagyon benne volt a Daft Punkban meg a francia elektronikában, és én pont tízenpáréves voltam. Ilyenkor ugye nagyon fogékony az ember agya, és hát rendesen el is kapott az örömködős house világa – ebben az állapotban a mai napig benne vagyok.

Azóta sok minden történt, évekig volt egy Diszkózsúr címen futó projektem Berki Beni barátommal, amiben ezerrel szelektáltuk a jobbnál jobb funk meg house zenéket. Én 2022-ben végül szóló produceri pályára léptem Constant K néven és Hingyi Balázs Agebeat kollegámmal közös kiadót alapítottunk, ez lett a Chat Boutique Records. Felkértem pár egyedül nyomuló dj ismerősömet (Toró Balázs “be_toro”, Zwickl Pali “DJ Her-Ass-Ment”), akiket az évek során ismertem meg, hogy csatlakozzanak a csapathoz, így a kiadóval párhuzamosan a kollektívánk is megszületett 2023-ban. Lassan egy éve működünk, rengeteg megjelenéssel, klippel, eseménnyel a hátunk mögött. Legnagyobb örömömre útközben régi barátom, Tingyela Dóri is társult hozzánk ambiens költeményeivel. Március 15-én lesz is egy bulink a Központban a teljes krúval.

Megjelenések: 2022 - Agebeat & Constant K - I Can’t Loose (single), 2023 - Agebeat & Constant K - Closer (singe), 2023 - Constant K - Danny from the Block (single), 2024 - Constant K - Hello My Name is Constant K (EP).

Küldetés: Van egy olyan megfejtésem, hogy az egész french house magja a feltétel nélküli, határtalan szeretet. Közhelyesnek tűnik, de tényleg hiszem, hogy így van – elég csak Thomas Bangalter és Dj Falcon az egész zsánert meghatározó So Much Love To Give vagy Together c. dalaira gondolni. Édesanyám és a közeli családom révén rengeteg szeretetet kaptam gyermekkoromban és kapok a mai napig – ezeket az energiákat szeretném csatornázni a zenéimbe. Nagy álmom visszahozni/honosítani az itthoni underground zenei térbe az örömteli groove-okra, basszusokra és felemelő dallamokra épülő tánczenét. Hiszem, hogy bármennyire is nyomasztó ma a létezés, a megannyi, sötét hangulatú indusztriális techno, minimal bulik mellett (természetesen nem leszólva ezeket) van helye az életvidám zenei találkáknak is. Mióta elkezdünk bulikat csinálni, a tapasztalat is azt diktálja, hogy nem ördögtől való ez a misszió. Szerencsére olyan ütőképes menedzsment (Félix Ákos) és kreatív csapat (grafikák: Kupics Zsófi, Rebák Tomi; mozgóképes anyagok: Kovács Dávid, Vészi Sami; fotó: Mult Roli) áll mögöttünk, hogy általuk minden eszközünk adott a produktív munkához.

FRANCIÁK FILTERREL – A FRENCH TOUCH 15 ÉVE

Jövőkép: Az EP-n az utolsó, Time for This c. szám kiállásaiban Édesapám interjúiból ollóztam össze néhány sort. Ebben van egy gondolat, amit nagyon szeretek: „Mindig ösztönzenész voltam, sose terveztem előre. (…) Ami belőlem jön, azt adom, és hogyha ez a közönségnek tetszik, annak tökre örülök.” Azt hiszem, valami ilyesmi van az én jelenlegi és jövőbeli zenei projektjeimmel is. Hogy valami konkrétat is mondjak: ha minden jól megy, nem is olyan soká lesz egy új zenénk Tingyela Dórival és Agebeattel, ezt nagyon-nagyon várom.

Mellékprojektek: A szóló zenei projektem mellett tulajdonképpen a kiadónk menedzselése is egy mellékprojekt, de egyébként „civilben” filmkészítéssel, vágással és rendezéssel foglalkozom. Ez a két világ gyakran találkozik az életemben, a vágáshoz is rengeteg zeneiség kell, illetve a zenei anyagokhoz is elengedhetetlen a megkapó, sokszor „filmes” vizualitás, látásmód. A Vészi Samu által rendezett Tingyela Dóri Néni a buszon klipünk (ebben a projektben a kiadás mellett vágóként is volt szerencsém részt venni) tavalyi klipszemlés sikerét is javarészt ennek a fúziós mentalitásnak tudom be. Reményeim szerint a 2024-es Friss Húson több általam vágott film premierjére is sor kerülhet, de készülőben van a második, Arturia munkacímen futó rövidfilmes rendezésem is.

Szexepil: Ostoba szóviccek? Hosszú, szőke haj? Bár utóbbi valószínűleg csak a fejemben szexi, pár hónapja beleszállt egy cinege, szerintem fészeknek nézte.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Mindig zavarban vagyok, amikor ilyesmiről kell nyilatkoznom, de most pl. lesz egy olyan, hogy május 10-én a PEN fesztiválon Dave Morales után fogok játszani. Ez elég király!

hello_my_name_is_constant_k_cover_final.jpgHello My Name is Constant K borítója, amit Dani készített.

A most debütáló EP-ről: Imádom Thomas Bangalter és Guy-Manuel de Homem-Christo (Daft Punk) ’90-es években futó kiadóinak (Roulé Records és Scratché Records, később innen jött a Rollin’ & Scratchin’ c. Daft Punk-szám címe) durva, temérdek samplerre épülő filter house zenéit. Most megjelenő anyagomban ezt a nyers, különféle hangmintákra épülő hangzásvilágot ötvöztem a 2000-es évek második felében megjelenő Ed Bangeres french electro hangzással, így született meg a Hello My Name is Constant K EP-m. A maszterelés Agebeat Balázsnak, illetve a Feel It esetében Tóth Gézának és a BETWIXT-es egy héttel ezelőtti megjelenés révén Nagy ‘MULYA’ Levinek köszönhető.

A Feel It aluljáróban diszkózó, szintén most megjelenő klipjéről: Kovács Dávid, akivel az EP kapcsán csináltunk egy klipet a Feel It-hez, így gondol a közös munkára: “Nagyon szeretek Daniékkal együtt dolgozni, egyrészről mert egy nagyon szórakoztató csapat, szinte kikapcsolódás velük a közös munka, másrészről partnerek minden agymenésemben, legyen szó huszárruhában hesszelésről a Hősökön, vagy valami ökörködésről egy moziban. Azt az érzést kerestük a klipben, ami mélyen minden embert elkap, amikor zenét hallgat, csak nem meri kiadni magából. Azt a gyermeki önfeledséget, amit, ahogy szépen lassan felnövünk, levetkőzünk magunkról. Kifejezetten az volt a koncepciónk, hogy redukálni szeretnénk minden olyan technikai eszközt, amivel alapvetőleg dolgozni szoktunk, megegyeztünk, hogy szigorúan egy handy-vel kell megoldani a dolgot, mert így leszünk képesek legalább olyan szenvtelen képi világot alkotni, mint amilyen laza beatek alkotják ezt a trekket.” A klipben a táncosokat Soóki-Tóth Anna, illetve Dezső Bálint alakítják.

A vágóként dolgozó Kőváry Dániel nevével díjnyertes kisfilmek stáblistáján is találkozhattunk, például Beleznai Márk nagy köröket futó vizsgafilmjében (Agapé), amely a cannes-i és a moszkvai filmfesztiválra is bejutott. De vágott klipet az első dalát HOLI kurzusán író Tingyela Dórinak és az indiefolkos, etnopopos csajduónak, a Pandóra Projektnek is, szabadidejében pedig rendez: forgatott dokumentumfilmet a ferencvárosi Batmanről (nézhető a YouTube-on!), Diszkó diktátor című rövidjét pedig az egyik kritika egyenesen „pesti Pop, csajok satöbbi”-ként emlegette. (Mi itt írtunk a Sickratman főszereplésével készült, lelkesen retrózó filmről.)

 

Constant K a Facebookon. Instagramon. Soundcloudon.

nyitókép: Mult Roland.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/03/08/hello_my_name_is_constant_k_oromteli_filter_house-zal_porget_meg_kovary_dani_elso_ep-je
Hello My Name is Constant K! Örömteli filter house-zal pörget meg Kőváry Dani első EP-je
süti beállítások módosítása