Márciusban is keresi a Telekom Electronic Beats a legjobb fiatal zenéket és tehetségeket

2024.02.29. 15:22, srecorder

teb_szelektor-badge_event_cover_copy.jpg

Idén harmadszor is elindult a SZELEKTOR pályázat, amire a legjobb fiatal pop-, klub- és kísérleti elektronikus zenéket keresi a Telekom Electronic Beats csapata. Anno itt fedezték fel a magyar elektropop legígéretesebb duóját, a Flanger Kidset, de BÖBEOIEE és a LAIHO is szerepelt a korábbi válogatásalbumokon. A pályázatra idén is sokan szeretnék a lehető legjobban kidolgozott szerzeményeiket beküldeni, a szervezők ezért meghosszabbították a határidőt, és március 10-ig várják az izgalmas hazai zenéket.

A Telekom Electronic Beats először 2020-ban hirdette meg felhívását, amire a járvány alatt született top hazai zenéket és tehetségeket keresték. Az ebből született válogatáslemezeken olyan arcok szerepeltek, mint a Belau énekesnőjeként ismert, de azóta sikeres szólókarrierbe kezdett BÖBE, a melankolikus, okos, érzelmes elektronikát játszó, és ezen a téren a Platon Karataev-es Cz-K. Sebőt is mentoráló Ben Leavez, vagy a Kelet-Közép-Európában mára stabil rajongótábort építő, legutóbbi lemezén a Chemical Brothers többszörös Grammy-díjas hangmérnökével, Steve Dubbal is dolgozó OIEEÉs ne feledkezzünk meg arról se, hogy a 2020-as győztesek nagy része azóta is fontos alakítói a hazai underground house/techno szcénának, Bekøtól CT Kidobón és Normal Tamason át CVRDWELL-ig.

„RENGETEG TEHETSÉG SZOMJAZIK ARRA, HOGY MEGMUTATHASSA MAGÁT” – PAPP LÁSZLÓ A SZELEKTOR 2022 VÁLOGATÁSRÓL

Két évvel később aztán jött a még combosabb folytatás, amire több mint 900 track közül válogatták ki a legütősebb, legtáncolhatóbb, legeredetibb magyar zenéket (köztük a a 2022 egyik legjobb debütálását produkáló LAIHO-val, a magyar hyperpop úttörő halal kalora!-val, vagy a Passive Colliderrel, amiben a Nagy Emma Quintet énekesnője a tesójával játszik sötét elektronikát). Ebből is látszott, hogy a pályázaton nem csupán három klassz válogatáslemez születik, hanem képes felmutatni, hol tart Magyarországon a zenei utánpótlás, legalábbis ami a pop-, klub- és kísérleti zenéket illeti.

Mi is ekkor interjúztunk a SZELEKTOR főgurujával: „Azt éreztük, hogy több száz magyar alkotó szomjazik arra, hogy megmutathassa magát, hogy visszajelzéseket kapjon. Hogy olyanok is felkerüljenek egy országosan kommunikált válogatásra, akik nem a fősodratú zenei stílusokban mozognak” – mondta az NVC-s Papp Lászlóval a Recordernek, aki azt is elárulta, hogy a győztesek kiválasztásánál figyelembe vették a zene technikai szintjét, a dal eredetiségét, és azt is, hogy mennyire jön át az alkotó víziója.

Az idei, harmadik SZELEKTOR-ra már január vége óta várják a fiatal, kreatív producerek és zenekarok műveit, és mivel közülük többen is jelezték, hogy még tovább dolgoznának egy-egy zenén, a szervezők úgy döntöttek, meghosszabbítják az eredeti, február végi határidőt. Így most már március 10-ig lehet küldeni a maximum nyolc perces zenéket az erre szolgáló felületenIdén először egyébként friss kategóriaként indul a VIDEÓ, ami Spotify-os animációként jelenik majd meg az egyes válogatások mellett, ezúttal tehát már mozgóképes kreatívok, leendő kliprendezők, a jövő animációs szakemberei is jelentkezhetnek a SZELETOR-ra.

Az elbírálásban a hazai Telekom Electronic Beats tagjain kívül részt vesz a popzenei kategóriában Дeva, Kun Bálint (Carson Coma) és Miller Dávid, a klubtrekkeket Sobek, Technokool és Sikztah értékelik majd, a határokon átívelő zenéket a magyar Exiles kiadó vezetője, Kolbenheyer Erik, iamyank és Emcsi, short video kategóriában pedig az INOTA Fesztivál vizuális kurátora, Besnyő Dániel, illetve Vermes Orsolya, a Klipszemle alapítója és főszervezője száll be a döntéshozatalba. A kategóriazsűrik közül kerülnek ki a mentorok is, akik majd a shortlistes pályázóknak adnak szakmai támogatást.

1_9_1_szelektor.jpg

A három különböző műfajú albumra (pop-club-experimental) felkerülő zenészek olyan értékes jutalmakkal gyarapodhatnak, mint mint egy MacBook Pro, egyszeri pénzdíjazás – ezt mindenki megkapja, aki szerepel valamelyik lemezen –, fellépési lehetőség stílustól függően a Sziget, a Kolorádó vagy az INOTA Fesztiválon, vásárlási utalvány a ChromaSound jóvoltából, KERET Kikeltető egyenesági továbbjutás a KERET Blog által választott előadónak, HOTS mentoring session, illetve egy teljes évre szóló díjmentes terjesztés a WMMD jóvoltából, amihez egyszeri ingyenes tanácsadás is jár az előadói digitális jelenlét optimalizálásáról.

A pályázat pontos menetéért irány: SZELEKTOR24.HU

Ilyen volt az első SZELEKTOR válogatásalbum:

 És a második:

https://recorder.blog.hu/2024/02/29/marciusban_is_keresi_a_telekom_electronic_beats_a_legjobb_fiatal_zeneket_es_tehetsegeket_szelektor_p
Márciusban is keresi a Telekom Electronic Beats a legjobb fiatal zenéket és tehetségeket
süti beállítások módosítása