„Valami tök erős gát szakadt föl bennem” – capsule boy-klippremier

2023.02.16. 18:09, srecorder

capsule_boyfuneral_sztill_4.jpg

Czakó-Kuraly Sebestyént a Platon Karataev egyik énekes-gitárosaként ismerhetjük, de régóta szólóban is alkot. Az elmúlt években pedig beleszeretett az elektronikába és capsule boy néven új projektet indított, amelynek tavasszal az első nagylemeze is megjelenik – ennek debütál most az első, ráadásul spanyol nyelvű (!) dala, klippel együtt, itt, a Recorderen.

Sebő már jóval a Platon előtt is zenélt szólóban, és kiváló EP-ken, majd egy még jobb, immár trióban rögzített nagylemezen hozta ki elmerengő-elvágyódó, dreampopos-folkos dalait (a How could I show you the beauty of a life in vain?-t ráadásul mi mutattuk be). 2023-at is egy nyáridéző, Kesze-kusza EP-vel indította, és közben befejezte az álmodozós szintitémákra, puha kickekre és szépséges, melankolikus hangulatra építő capsule boy első anyagát is.

Sebő 2020-ban indította el a projektet, és Ben Leavez 2021 novemberi, O. lemezbemutatóján debütált élőben capsule boyként (az elektronikus kalandozásokban Ben eleinte mentora volt Sebőnek). „Az elmúlt két-három évben közelebb került a szívemhez az elektronikus zene, főleg Nicolas Jaar és Flavien Berger révén, akik nagy hatással voltak és vannak rám. Csontos Bencétől (Ben Leavez) magánórák keretein belül nagyon sokat tanultam producing, szintézis és egyéb területeken, és magam is elkezdtem megvalósítani a megálmodott hangulatokat, hangszíneket és persze dalokat” – mondta tavaly Sebő a Recordernek.

„HA ÁTÉLTED, HOGY FELLIBBEN A FÁTYOL, UTÁNA MINDIG AMÖGÉ SZERETNÉL BETEKINTENI” – A PLATON A PARTÉRT KIÁLTÓRÓL.

capsuleboy.jpgCz.K. Sebő az első capsule boy-koncerten a Toldiban, 2021 végén. Fotó: Fekete Tibor Kristóf.

Új, mantraszerűen lüktető, spanyol nyelvű daláról pedig így mesélt: „A tavasszal megjelenő első capsule boy-nagylemez hangulatilag szerintem nagy ívet jár be. Vannak egészen ambientszerű, nagyon nyugodt dalok, és zaklatottabb, eksztatikus számok is, valamint a kettő közötti skálát járja majd be az anyag. Első single-ként a FUNERAL CIRCULAR-ra esett a választásom, mert talán ez a vonal meglepőbb és stabilabban elhatárolható a sima Cz.K. Sebő-stílustól. Azért is jó érzés kiadni, mert ez volt az egyik legkorábban megírt dal a lemezről.

Amikor megcsináltam a hangszeres alapot, nagy kedvem volt valami furcsa mantrát ráhalandzsázni. Amit halandzsáztam rá, annak meg utólag visszahallgatva elég arabos beütése volt és ez eléggé tetszett. Végül úgy döntöttem, hogy nem szeretnék (egyelőre) újabb halandzsa dalt kiadni és szöveget írok hozzá, viszont az angol és a magyar nyelv is megölte azt a hangulatot, amit korábban elértem szavak nélkül a furcsa mantrámmal. Volt olyan ötlet is, hogy egy Rumi verset énekelek rá perzsául, de képtelen voltam szépen megtanulni kiejteni. Elég nagy fejtörést okozott ez az egész, aztán jött az ötlet, hogy kipróbáljam a spanyolt is, amit én rajongásig szeretek. Valami tök erős gát szakadt föl bennem, egyből éreztem, hogy ennek a nyelvnek az adottságai kifejezetten jól működnek a dallal, nagyon szépen zakatolós szöveget sikerült írni. Legalábbis én úgy érzem, át tudtam adni azt az érzést, amit kerestem szavak nélkül.”

„A dalt és a szöveget én írtam, én hangszereltem. Yank ellátott tanácsokkal, leginkább arrangement terén, de a mixben is. A végső verziót végül én csináltam, a mastert pedig Zwickl Ábelnek köszönhetem.” A dalhoz a jobb spanyol horrorok misztikumát, szürrealitását is megidéző, talányos klip is készült, miután Sebő megmutatta a dalt Székely Ákosnak, aki a capsule boy első videóját (fázom, ha nézel) is rendezte. Ezúttal operatőrnek szerette volna felkérni, de Ákosnak annyira megtetszett a szám, hogy elkezdett ötletelni és elvállalta a klip megrendezését.

„A klipben Sebő zenéjének misztikus szertartásossága és mozgalmassága igyekszik visszaköszönni. Igazából a korai vizuális asszociációimat egyesítettem egy kisebb narratívába. Ez az első alkalom, hogy vegyesen használtam 3D animációt és objektív alapú felvételeket, így viszonylag nagy teret kapott a kísérletezés” – mondta a rendező. „Nagyon tetszik a koncepció, szerintem közös a világ a zene és a videó között” – fűzte hozzá Sebő.

 

 

Ez pedig capsule boy első klipje, a fázom, ha nézel, ami egyfajta átmenetet képez a két szólóprojekt között (még vannak benne gitárok, de már elektronikus alapú), és ezért nem is fog rákerülni a nagylemezre:

 

EZEK VOLTAK SEBŐ ÉS A PLATON KEDVENC 2022-ES ZENÉI.

EZEK PEDIG A 2021-ESEK.

 

capsule boy a Facebookon. Cz.K. Sebő a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/02/16/klippremier_capsule_boy_funeral_circular_cz_k_sebo
„Valami tök erős gát szakadt föl bennem” – capsule boy-klippremier
süti beállítások módosítása