„Te dirigálnál, de derogálsz, itt ez demokráci-ohne” – Itt a zïp új klipje, az Ohne

2024.02.28. 11:13, srecorder

zip4.jpg

2023 végén jött ki az élőzenés hiphopot csúcsra járató zïp új dala a Blunt Shelternél, az Ohne: deficites demokrácia, belefásulás, Alfa Mistet idéző, frappáns zenei közegben. Ez kapott most friss, fekete-fehér kísérővideót: egyszerű klip, apró turpisságokkal. Premier!

A szöveg a csapat MC-je, Paizs Dávid Layerson egy régebbi verze & refrén kombójából bomlott ki, amit kb. 5 éve írt. „Amikor meghallottam a zenét, egyből beugrott; ez volt az első „újhullámos” jellegű szövegem, amit valamiért soha nem használtam fel. A második verzét pedig frissen írtam hozzá. Egy általános okfejtés tulajdonképpen a politikából való kiábrándultságról, amit próbáltam úgy megfogalmazni, hogy újszerűen hasson. Az első verze még egy hinni, bízni akaró ember szájából hangzik el, de a végére ez a hit valahogy elfogy. A másodikban pedig már a politikus szájából hangzik el a szöveg az én olvasatomban, aki éppen valami szaros ügyet próbál eltussolni, menekülni belőle. Ha van aktuálpolitikai áthallás benne, az pont amiatt érdekes, hogy már a második szövegrész is közel egy éve íródott, de ezek szerint azóta sem változott semmi, sőt” – mondja Layerson. „A refrén, ami meg talán a legerősebb része ennek az egésznek, az is kicsit ez a megfoghatatlanság, ami körüllengi ezt az egész rendszerváltás utáni érát. Egyszerre tegez és magáz, de semmi nem valódi belőle, csak az, amit beleképzel az ember.”

zip3.jpg

A zenei alapot tavaly februárban vette fel a zïp Kismaroson, az évente megejtett alkotói elvonulásuk alatt. „Próbáltunk valami olyan hangulatú számot összerakni, amit eddig nem csináltunk. Picit azt a vonalat akartuk elkapni, mint amit Alfa Mist képvisel – eredetileg Béta Mist munkacímet kapta a projekt” – árulta el a dobos, Pivarnyik Péter a dalról, amihez kicsit komor, mégis laza hangulatú klip készült Fekete Gyula rendezésében.

„Amerikai és francia hiphopvideók inspiráltak. Gondoltam, a szakadt Mercedes és fekete-fehér világ jól illik a dal baljós hangulatához. Főleg Méhes Gábor operatőri és vágó képességeire támaszkodtam, hogy meg lehessen valósítani a koncepciót: egyszerű klipet akartam apró turpisságokkal, amik jól néznek ki, de nem tolakodóak. Plusz a rajongásom kifejeződése a nagy látószögű objektívek iránt” – mesélte a rendező, aki majdnem végig 15 mm-es lencséket használt a tágas, mégis szorongató terek és az impozáns fekete-fehér látvány megteremtéséhez.

A zïp még 2015-ben bukkant fel a Keret tehetségkutatóján, a Kikeltetőn, hogy aztán egy hosszabb útkeresős-tagcserés időszaka után 2019-ben hozza ki első kislemezét Végtelen próbaidő címmel. Ezen már Layerson rappelt és hozta be a magyar underground hiphop szócsavarását a neosoulos, jazzes instrumentális zenékbe. A 2020-ban a Recorderen debütált első nagylemez, a Narratíva ennek a vonalnak az okosabb, letisztultabb továbbgondolása volt, de az igazán nagy dobásnak a második album, az Oda bizonyult (erről itt írtunk), amit a tervek szerint még idén követ a harmadik.

A zïp Pesten legközelebb március elsején játszik a Három Hollóban a jazzes-funkos pécsi Filc zenekarral, utána a Turbinában lehet őket elcsípni 14-én a Pavilon társaságában.

„HÓNAPOKIG RÁ SE MERTEM KATTINTANI” – A HOLDUDVAR ÉS A ZÏP KEDVENC 2023-AS ZENÉI

 

zïp a Facebookon. Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Címkék: premier zip klippremier
https://recorder.blog.hu/2024/02/28/te_dirigalnal_de_derogalsz_itt_ez_demokraci-ohne_itt_a_zip_uj_klipje_az_ohne
„Te dirigálnál, de derogálsz, itt ez demokráci-ohne” – Itt a zïp új klipje, az Ohne
süti beállítások módosítása