Franciaország legnagyobb jazzrádiójába kapott meghívást a Jazzbois

2024.02.27. 18:14, srecorder

Az idei évben két nagylemezzel is készül, márciusban végre Amerikában játszik az SXSW-n, Európában pedig már nagy presztízsű klubokat tölt meg a fúziós jazz-hiphopos Jazzbois, akik pénteken a patinás francia TSF Jazz rádióban fognak szerepelni.

429625902_971218571224482_903090525547193672_n.jpg„A külföldi koncerteken látjuk, hogy egészen szürreális elérése van a zenénknek. Londonban is, Varsóban is telt házas koncertünk volt, 230-240 ember, és nem a kinti magyarok jöttek el, hanem külföldi rajongók. Most sokat megyünk külföldre, megnézzük, meddig lehet ezt feljebb tornászni” – mondta tavaly a Recorder-címlapos interjújában a Jazzbois.

Azóta tényleg feljebb tornászták a sikereket, és olyan, nemzetközileg elismert fesztiválokon és klubokban léptek fel, mint a londoni 100 Club, ahol Paul McCartney, Alice Cooper és a black midi is állt már színpadon, de jártak a francia Jazz á Vinenne-n és Dooinit Festivalon, a több mint 2.000 fős német Leverkusener Jazztage fesztiválon, Párizs egyik legismertebb jazzklubjában, a Duc des Lombards-ban, illetve az amszterdami Melkwegben, ahol korábban a Nirvana és Prince is fellépett, illetve 1980-ban a U2 itt adta első koncertjét az Egyesült Királyságon kívül. Márciusban pedig az Egyesült Államokban is bemutatkoznak, ugyanis meghívást kaptak az egyik legfontosabb showcase fesztiválra, a texasi SXSW-re.

Czirják Tamás (dob), Molnár Bencze (billentyűk) és Sági Viktor (basszusgitár) triója szép csendben az ország egyik legexportképesebb zenekarává nőtte ki magát, ráadásul instrumentális, egyáltalán nem mainstream zenével. Már az interjúnkban is meséltek arról, hogy a havi több mint egymillió streamüknek csupán 2%-a érkezik itthonról, a több éve tartó építkezésnek köszönhetően pedig az említett nagyvárosok közül háromban, Londonban (100 Club), Párizsban (Duc des Lombards) és Amszterdamban (Melkweg) is telt ház előtt léptek fel, és a tervek szerint még idén visszatérnek, Londonba ráadásul kétszer is.

„HA MEGTALÁLOD A NETEN A KÖZÖNSÉGET, AMELYNEK IGAZÁN RELEVÁNS A ZENÉD, AZ ARANYAT ÉR” – AZ ELSŐ JAZZBOIS-INTERJÚNK

A párizsi turnéállomáson Franciaország legnagyobb jazzrádiójába, a TSF Jazzbe is meghívást kaptak, ahol egyórás interjú készült velük, és két számot élőben is eljátszottak. Az angol nyelvű (de várhatóan francia szinkronnal sugárzott) adást online is el lehet csípni ezen a linken március elsején, azaz most pénteken 19:00 és 20:00 óra között. Itthon legközelebb április 20-án adnak koncertet az A38 Hajón, ezúttal vendégzenészek nélkül, trióban, a Kiégő Izzók és a Lobotworx hibrid vizuáljaival kísérve. Jegyek már kaphatók.

nyitókép: Valami Hektor. Melkeges kép: Pécsi-Szabó Dénes.

Címkék: turné sxsw jazzbois
https://recorder.blog.hu/2024/02/27/franciaorszag_legnagyobb_jazzradiojaba_kapott_meghivast_a_jazzbois
Franciaország legnagyobb jazzrádiójába kapott meghívást a Jazzbois
süti beállítások módosítása