„Kicsit elvarázsolt, kicsit irodalmi” – Weöres-verszenével vezeti fel új lemezét a Lámpaláng

2024.02.18. 10:13, srecorder

lampalang_katitza.jpg

Gazdag, megújult hangzással jön tavasszal az irodalmi popos Lámpaláng második nagylemeze, amiről itt, a Recorderen debütál az első dal, a Weöres Sándor versét megzenésítő Katitza egy live session minikoncert keretében.

„A Lámpaláng gitár-hegedű-ének trióként indult: egy nagyon letisztult, minimál hangszerelés volt a miénk, amelyben a gitár töltötte be a fő funkciókat. Ezt a megközelítést megtartva, mégis tágítva a Lámpaláng-világot behívtunk basszusgitárt, perkusszív hangszereket, dobot és klarinétot a képbe. A lírai szövegek és drámai dallamok továbbra is erősen jellemzik a zenénket. Egy nagyon egyedi, kicsit elvarázsolt, kicsit irodalmi, de fogyasztható, különleges könnyűzenei világ a miénk, amit a „műfaji megnevezésünkkel” is igyekszünk visszaadni: ballada-pop” – meséli Tóth Orsi, a folkot, bluesgrass-t, modern country-popot, időnként rockot és finom énekes-dalszerző dallamokat is játszó Lámpaláng frontembere, akit a Napfonat a capella folkegyüttesből is ismerhetünk.

ÖSSZEKAPASZKODNAK, ÖNMAGUKON TÚLMUTATNAK. KRITIKÁNK A NAPFONAT 2. LEMEZÉRŐL

A zenekarba olyan zenészeket hívtunk meg, akiknek a munkásságát vagy közelről (közös formáció) vagy távolról (más zenekarok) csodáltuk már egy ideje. De a zenei tudás mellett nagyon fontos volt számunkra az emberi tényező: alkotó közösségben szeretünk zenélni, amiben jó benne lenni, ahol közösen hozunk létre valamit, ami minden tag számára ugyanannyira fontos. Az új nagylemezünket is úgy vettük fel, hogy leköltöztünk Pécsre, az LA Gardens Studióba, ahol nagyon jó napokat töltöttünk együtt, Maczkó Róbert hangmérnökkel kiegészülve, aki nemcsak felvette, keverte, masterelte a lemezt, de producerként is közreműködött.”

lampalang_trio_koncertkep.jpgA Lámpaláng még trióban. Fotó: Monos Gábor.

A Lámpaláng Weöres Sándor, Radnóti Miklós, József Attila, Pilinszky János és Nagy László költeményei előtt is tiszteleg dalaiban, de az Egyedül a magasban című új albumuk különlegessége, hogy a megzenésített versek mellett már saját szövegek is lesznek rajta. „Sokszor kérdezik, hogyan választok verset. Az a megélésem, hogy inkább fordítva van: a vers választ engem. Csak olyan szövegekkel dolgozom, amik nagyon megérintenek, amik annyira önazonosak és közeliek, hogy időnként elfelejtem, nem is én írtam őket. Nagy szerelmese vagyok a magyar költészetnek, de ha akarnám, sem tudnám titkolni, hogy Weöres Sándor a kedvenc költőm. A Psyché című kötete középiskolás, színjátszós koromban talált meg egy előadás kapcsán, és azóta velem van. A Katitza egy olyan sztori, ahol a lányt megcsalja a szerelme a legjobb barátnőjével. Elég csontig hatoló történet és érzés – nem is ismeretlen számomra –, és ehhez társul Weöres csodálatos humora, és az a régies nyelvezet, ami nagyon izgalmassá teszi.”

Orsi a szövegre írta meg a dallamot, ami a dúros-mollos folyamatos hullámzással érzékelteti az érzelmi szélsőségeket, amiket a lírai én megél. Kristóf Martin – a zenekar másik vezetője és egyben gitárosa – álmodta meg rá a harmóniavilágot, majd ebbe fonódtak bele a többiek (Garai Nóra – hegedű, Iszlai Renáta – klarinét, Restás Gergő – dob, perkusszív hangszerek, Horváth Károly – basszusgitár).

A zenekar egy hatfős stábbal dolgozott a forgatáson: a videót Kocska Ádám és Csapó Vera rögzítette és vágta, a hangot Lee Olivér vette fel, keverte és masterelte, de velük dolgozott még Nádasdi Sándor sminkes, és Rikk Csaba asszisztensként. „A live session minikoncertünknek, melynek első darabja a Katitza, egy olyan látványvilágot képzeltünk el, ami nem kimondottan színpadi tér, mégis visszaadja azt a kicsit elemeltebb, színházibb érzetet, ami a zenénkre is jellemző. Szerettünk volna természetes közegben forgatni, mindamellett, hogy zárt, védettebb helyszínt álmodtunk meg az anyagnak, hogy a dalok intimitása is érvényesülni tudjon.”

Az Egyedül a magasban című nagylemez március elsején jelenik meg a TomTom Records gondozásában, bemutató koncertje pedig március 22-én lesz a Fonóban. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

„AMI ÖRÖK EMBERI ÉS NEM RENDSZERFÜGGŐ” – KALÁKA-INTERJÚNK WEÖRESRŐL, LATINOVITSRÓL ÉS LEGENDÁS TURNÉKRÓL

 

Lámpaláng a Facebookon. Instagramon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/02/18/kicsit_elvarazsolt_kicsit_irodalmi_weores-verszenevel_vezeti_fel_uj_lemezet_a_lampalang
„Kicsit elvarázsolt, kicsit irodalmi” – Weöres-verszenével vezeti fel új lemezét a Lámpaláng
süti beállítások módosítása