„Ha Billy Idol cyberpunk lemeze sikeres lett volna, ilyen dalokat írtak volna neki” – Itt a Dope Calypso új albuma!

2024.02.16. 08:24, srecorder

dope_calypso_3_kredit_sinco.jpg

Két single és „mi a fenét láttam” hangulatú videoklip után megjelent a Dope Calypso új lemeze. A Giddy Up kicsit visszanyúl a kezdetekhez, amikor a zenekar még az Index dalversenyét is megnyerte, és viccesen sokkolta a közönséget. Premier!

A Dope Calypso az elmúlt években kicsit visszavett az albummegjelenések sebességéből – korábban volt olyan is, hogy egy év alatt kettőt adtak ki –, tehát az elmúlt két év alatt érlelődött meg a Giddy Up tíz dala, de persze időközben sem unatkoztak. Megjelent például a Killdozer totálisan szürreális kisfilmje, amellyel be is zsebelték tavaly a Magyar Klipszemle Legjobb rendezés díját, illetve a francia székhelyű Red Movie Awards Legjobb videoklip díját is. Az elmúlt hónapokban ezerrel az új anyagra koncentráltak, amelynek esszenciáját már megízlelhettük a tuti hősmetál-pózokat és fekete humorba oltott giallo-hangulatot felvonultató I Always Try To Make You Cry, valamint a Chasing U című dalokkal, most pedig már kontextusban hallhatjuk őket. Már amennyire kontextusnak lehet nevezni egy olyan szerteágazó albumot, amelyen a Dope Calypsoban eddig sosem hallható hangszerek (pl. trombita vagy a koto nevű különleges japán hangszer) is előkerülnek. De nem csak a hangszerelésben kísérleteztek a srácok. Nehéz lenne összefoglalni azt a sok fajta inspirációt, ami a Giddy Up lemezen összpontosult, ezért a zenekar frontemberét, Sarkadi Miklóst idézzük:

„Bámulatosan fülbemászó, kizárólag eposzi síkokon történő űrcsatabárdos galoppozás az egész, amit természetesen a Föld populációjának pár ezreléke lenne képes észlelni, ennyit az értelmes élet kialakulásáról. Valaki a messiást várja, mi a zenei érzékkel megáldott ember eljövetelét (Homo Musicalis). Van olyan dal a lemezen, ami olyan, hogy ha Billy Idol cyberpunk lemeze sikeres lett volna, és nem a karrierjének azonnali vége, akkor ilyen dalokat írtak volna neki. Van olyan szám is, amiben eredetileg kb. úgy akartam énekelni, mint Elvis, de határozottan forgott a sírjában tőle, és olyan is, ami miatt Meat Loaf szelleme a vállunkon sír, hogy miért nem hagyja senki zongorázni benne. A második klipes dalunk pedig például egy csontig hatoló, érzelmek bélhúrjain arpeggióban hárfázó dal arról, hogy lesznek halálosan és visszavonhatatlanul szerelmesek a here kromoszóma-aberrációban szenvedő férfiak, míg a gyász fel nem emészti őket.”

Giddy Up bőven tartogat különleges (vagy inkább különös) zenei megoldásokat, saját bevallásuk szerint van olyan része, ami laza manchesteri indie-rave dalként indult, aztán valami egészen más lett belőle, és olyan is, amivel ‘95-ben a Diáksziget Bahia színpadán is felléphettek volna. De ehelyett inkább március 2-án az Akváriumban lépnek fel, ahol élőben is bemutatják ezt az izgalmas zenei kalandozást a közönségnek. Előttük a remek, poszt-punkos Vidal játszik. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

„A LEGJOBBAKAT ÁLTALÁBAN MÁSNAP ELMESÉLIK“ – KONCERTSZTORIK: DOPE CALYPSO

 

Dope Calypso a Facebookon. Instagramon.

Fotó: sinco.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/02/16/ha_billy_idol_cyberpunk_lemeze_sikeres_lett_volna_ilyen_dalokat_irtak_volna_neki_itt_a_dope_calypso
„Ha Billy Idol cyberpunk lemeze sikeres lett volna, ilyen dalokat írtak volna neki” – Itt a Dope Calypso új albuma!
süti beállítások módosítása