„Petőfi elküld mindenkit a pokolba” – Itt van DJ Bootsie-ék MI-klipje Petőfi beef-dalához

2024.02.13. 09:55, srecorder

dj-bootsie-tink-ha.jpg

Mesterséges intelligenciával generáltak látványos-látomásos klipet a HA-hoz, amiben Petőfi beszólt az őt csesztetőknek. DJ Bootsie dalában a Slow Village és a Mulató Aztékok MC-je, Tink a vendég, aki már gyerekként is rappelve tanulta meg a Petőfi-verseket. Klippremier!

Január végén jelent meg, és itt, a Recorderen debütált DJ Bootsie új EP-je, a Felhő, amin három Petőfi-vers feldolgozása hallható. Kettőben Ligeti Gyuri énekel, egyben pedig Tink rappel – ez a HA, amit „azoknak a piperkőc kortársaknak írt Petőfi, akik minősítgették őt a kinézete, öltözködése, slendriánsága miatt. Az arszlán nem oroszlánt jelent, hanem ezt a piperkőc stílust, bár némi köze van az oroszlánhoz is. Szóval ez egy beef nóta” – mesélte DJ Bootsie.

A rendező, Szarvas Szilárd már a készülő dalokat hallva is felfigyelt a HA-ra, és amikor felmerült, hogy videót forgassanak hozzá, ő már nyakig benne volt az AI-képgenerálásban. „Akkor még a videószakasz nagyon kezdetleges volt, alig lehetett értelmezhető dolgot készíteni. Viszont mire eljutottunk oda, hogy az elkészült számokból lesz egy EP, már annyit fejlődött az AI-videógenerálás, hogy éreztem, ezt meg akarom csinálni. Szerencsére Vili is vevő volt az első pár mintára, amit küldtem neki” – mondta Szilárd.

dj-bootsie-felho-ha.jpg

„Elkezdtem kutatni, hogy mi volt a vers háttere, és láttam, hogy az a haragos, egyre fokozódó feszültség, ami sorról sorra kibontakozik, tökéletesen illik ahhoz a struktúrához, amit zeneileg Vili megszerkesztett, az egész pedig kulminálódik abban, amikor Petőfi kíméletlenül elküld mindenkit a pokolba. A zenében ezt követi egy katarzis utáni megnyugvás. Nagyon szép íve van az egésznek, én pedig ezt próbáltam látomásos képekkel végigkísérni. Eleinte még próbáltam szó szerint kötni a szavakat a képekhez, volt lángoló kalaptól kezdve ingen át minden, végül szinte csak a csizma élte túl a szelektálást, maradtam az elvontabb koncepcióknál, amik lehorgonyozták a képeket a vershez, hogy azért ne legyen teljesen elrugaszkodott. Így maradtak meg a központi elemek, mint a női csujogató kórust kísérő lények, vagy a verseskötetekből felhővé alakuló betűk, amik aztán a pokol tüzét zúdítják a földre, amiket később az eső semlegesít.”

„EZ ŐSI VÁGYA MINDEN EMBERNEK” – DJ BOOTSIE- ÉS IAMYANK-INTERJÚNK

Érdekesség, hogy Bootsie és Szilárd nem először dolgozott együtt: az Unveil klipje még Super8-as filmre forgott, a Maradj még már digitális kamerával készült, most pedig AI segítségével kerültek képernyőre a víziók. „Ez egy szép vizuális trió” – mondja Szilárd, aki Adobe Firefly-jal generált pár ezer képet, amiket később leszűkített pár százra, és ezeket töltötte be a RunwayML generátorba, ahol meg tudta adni, milyen képet hogyan szeretne életre kelteni. „Nagyjából 3 hét masszív szerverizzasztás volt, amire elkészült a nyersanyag, ami aztán a vágóprogramba került.”

Az együttműködésről Tinket is megkérdeztük, akitől nem áll távol az irodalom és a hiphop közös nevezőre hozása, Prieger Zsolttal és Subicz Gáborral két éve vittek színpadokra egy Csokonai-műsort, tavaly a Slow Village-dzsel pedig a Margó Irodalmi Fesztiválon adtak versekkel és slam poetry-vel felütött koncertet. „Petőfit nagy vagánynak és „ami a szívén, az a száján” típusú, önazonos alkotónak tartom. Műveivel nagyjából az iskolás éveim alatt találkoztam és akkor meg is állapítottam, hogy rappelésre nagymértékben alkalmas strófákat írt. Így a kötelezően felmondandó verseit tanulni is könnyedebb volt ezen technikával és mindsettel” – mesélte Tink, akinek régi vágya vált valóra azzal, hogy végre DJ Bootsie-val dolgozhatott.

„Vilmossal találkoztam már korábban, nyitottunk csapat- és zenésztársaimmal a Bootsie Trio és a Quartet felállásnak is, és természetesen Árral Szemben- és DJ Bootsie-rajongó is vagyok. Viszont nagyon örültem, hogy lesz végre lehetőségünk közösen dolgozni és jobban megismerni egymást. Boldog vagyok, hogy a dal egy tematikus EP formájában (a számok instrumentális változataival együtt) a hallgatók elé kerülhetett és kellemes-érdekes kihívás volt létrehozni a számot.

Az ötletelésre és demózásra Bootsie családi otthonában került sor, a felvétel a Karmatik stúdióban készült, ami többedmagunk mellett a Slow Village műhelye is. Tehát az alkotói folyamat bensőséges, otthonos körülmények között zajlott. Bootsie számomra egy élő legenda, fantasztikus volt együtt melózni, sokat tanultam tőle!”

Bootsie legközelebb február 24-én játszik kvartettjével a Turbina megújult, új fény- és hangrendszerrel felszerelt nagytermének 360 fokos színpadán. Tavaly októberben adtak már itt egy nagysikerű koncertet, de most némileg új repertoárral készülnek. Előttük a finom elektronika, a játékos jazz és a magyar népdalok határán mozgó VENI is bemutatja 2023 végén megjelent lemezét, az Escaping Game-et, amin az Az út c. albumának rendhagyó, angol nyelvű átiratát készítette el, hangszerek nélkül, az élete során felvett hangokra és a legkülönfélébb énekhangjaira támaszkodva. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

„A MAJDNEM CSENDTŐL AZ ŐRÜLT PÜFÖLÉSIG” – DJ BOOTSIE-INTERJÚNK

Bootsie tavaly is kijött egy vokális számmal, amiben ráadásul egy nem mindennapi trió (Kiss Tibi, Szűcs Krisztián és Ligeti Gyuri) énekel, pár hónapon belül pedig kihozza a Bartókot basszuszeneként újragondoló, régóta készülő remixlemezét is, amiről már a 2021-es, iamyankkal közös Recorder-interjújában is mesélt. Ennek az élő, zenekaros bemutatója tavaszra várható.

 

DJ Bootsie a Facebookon. Instagramon. Soundcloudon. Honlap.

Tink a Mulató Azték a Facebookon. Instagramon. Soundcloudon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/02/13/itt_van_dj_bootsie-ek_mi-klipje_petofi_beef_dalahoz
„Petőfi elküld mindenkit a pokolba” – Itt van DJ Bootsie-ék MI-klipje Petőfi beef-dalához
süti beállítások módosítása