A Snarky Puppy alapítói a Magyar Zene Házában

2024.01.31. 15:39, srecorder

display_low_michael_league_bill_laurence_txus_garcia_img_2779.jpg

Soha nem hallhattad még így a virtuóz progjazz-kollektíva vezéreit, akik csendes, melengető duózenét és mediterráni hangulatokat hoznak első közös lemezükkel február 16-án a Magyar Zene Házába.

Szinte hihetetlen, de idén már húsz éve annak, hogy útjára indult a Snarky Puppy all-star fúziós csapata, amit a DownBeat magazin annak idején találóan a gondolkodó ember feel good zenéjének nevezett. A Michael League alapította Snarky Puppynak a tíz nagylemez és az öt Grammy-díj mellett számos izgalmas egyéb terméke is volt, ilyen például a zenekarvezető-basszusgitáros League és a saját jogán is elismert billentyűs, Bill Laurance tavalyi duólemeze, amin be akarták bizonyítani, hogy több rejlik bennük annál, mint ami a Snarky Puppyból látszik, pedig hát az sem kevés.

Akusztikus albumuk egy idilli olasz turnéból nőtte ki magát, amire az első lezárások feloldása után indultak, menedzser és hangmérnök nélkül, egyetlen autóval, északról dél felé, mint az Utas és holddvilágban. Feldolgozásokat és saját számokat játszottak, innen pedig a következő logikus lépés az volt, hogy közöseket is írjanak, amire aztán a második karanténidőszak alatt került sor. Ha úgy tetszik, ez is Covid-lemez, hiszen ösztönösen komfortos, melengető zenét játszottak – olyasmit, amiben el lehet veszni, bele lehet bújni, ahová az ember vágyik (innen a lemez címe, ami tehát nem Pink Floyd-kicsavarás: Where You Wish You Were).

Ez az album pedig nagyon más, mint amit az irdatlan zenélést bemutató, fúziós Snarky Puppy-albumokon hallani szoktunk. Csendes, akusztikus duózene, amiben Laurance zongorán, a görög és török népzenével is jó kapcsolatot ápoló basszusgitáros pedig údon és más pengetős akusztikus hangszereken, például a Maliban népszerű, hárfa- és gitárszerű ngonin játszik. Az albumot League barcelonai házi stúdiójában vették fel, és ez a relaxált, otthonos hangulat átszűrődött a finom megszólalású zenébe is, amiben az arabjazz, a mediterrán zenék, és a basszusgitáros nagy kedvence, a balkáni-közel-keleti kamarazenés Secret Trio hatása is ott bujkál.

A SNARKY PUPPY LEGUTÓBBI LEMEZE A SZMÓKERMETÁLOS RED SWAMP KEDVENC ZENÉI KÖZÖTT

A koncert előtt Severinghaus Artemisz, a Zene Háza zenepedagógiai csoportvezetője beszélget a fellépőkkel.

Bill Laurance & Michael League: Where You Wish You Were
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: 2024. február 16. 19.30-21.00
Belépő: 11500 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

https://recorder.blog.hu/2024/01/31/a_snarky_puppy_alapitoi_a_magyar_zene_hazaban_michael_league_bill_laurence
A Snarky Puppy alapítói a Magyar Zene Házában
süti beállítások módosítása