„Maradandó zenét alkotni, jó popzenét gyártani” – Magyarradar: Crescendo Selecta

2024.01.30. 10:06, srecorder

img_1725.jpeg

Első nagylemezével debütált a jazz- és hiphop-elemekkel fűszerezett neosoult és R&B-t játszó, modern popos – Blahalouisiana- és GranCanada-rajongóknak különösen ajánlott – Crescendo Selecta, amelynek elődje, a dobos-producer Karsai Dániel szólóprojektjeként indult Crescendo már bemutatkozott egyszer a Recorderen, de azóta zenekarrá váltak, és rengeteg minden történt velük, így itt volt az ideje egy újradebütálásnak.

Mikor indult: 2021-ben, Székesfehérváron az első, meglepően nagysikerű koncertünk után, a Museum Caféban játszottunk.

Hol indult: Az egész tulajdonképpen úgy történt, hogy Karsai Dániel, a zenekar dobosa és producere elkezdett otthon zenéket gyártani Crescendo néven.

Tagok, hangszerek: Kovács Aliz – ének, dalszerző, Karsai Dániel – dob, dalszerző, prod., Kovács Ákos – gitár, Nyerges Liza – gitár, dalszerző, Bótor Kadosa – bass, szintén dalszerző.

Stílus: Nehezen meghatározható, de valahol a soul, modern pop elemeivel felfegyverezve, néhol hiphop lüktetések is megszólalnak.

Hatások: Nehéz erre válaszolni, mert minden, ami jó zene és jó ötlet, azt magunkba szippantottuk egészen gyerekkorunk óta. Nagyon vegyes a zenei ízlés a zenekaron belül, bár ahogy telt az idő, egyre jobban összehangolódtunk. Imádjuk az elektronikus zenét, az indie-t, a hiphopot, és persze a jazzt is. Ha kell pár nevet írni: D'Angelo, Casiopea, Yussef Dayes, Daft Punk, Dabeull, Prince.

Kiadó: Függetlenek vagyunk. Még. De várjuk a kiadók jelentkezését!

img_1728.jpg

Történet: Dani zenesuliba járt, úgyhogy elkezdett olyan fiatal arcokat keresni, akik jók a hangszerükön – rá is talált először Lizára, majd Ákosra is. Azután egy iskolaváltást követően rátalált Alizra és Kadosára. Amikor összegyűltünk zenélni, olyan érzés fogott el minket, ami szerintünk elég ritka: megtaláltuk a teljes stílusbeli, hangzásbeli harmóniát egymás játékában, és így jött létre egy fantasztikus csapat, hatalmas barátság. Amikor Dani először beszélt Alizzal, rögtön feltűnt neki, hogy nagyon durván képben van zeneileg, így hát adódott az alkalom: megírtuk az első számunkat, ami elég hamar több ezer emberhez eljutott. Éreztük a rengeteg visszajelzésből: ebből egy zenekart kell csinálni. Az első számot csak simán Crescendo néven adtuk ki, és mivel Dani szelektálta össze az embereket, így lettünk Crescendo Selecta.

Megjelenések: Az első számunk a Már kora délelőtt (2020). Utána jött a groovy Elfáradtam (2021), amihez klipet is csináltunk, és kis híján 29k megtekintés durrant rá, ami számunkra hihetetlen jó érzés volt. Végül megjelent 2024 januárjában az Ennyi az Egész. című, 12 számból álló albumunk! Minden streamingen elérhető, úgyhogy a fogyasztás ajánlott!

Küldetés: Maradandó zenét alkotni, jó popzenét gyártani, a certified hood classicokon át a teátrális popig, a fogyaszthatóság (mert mi is azt szeretjük) mentén. Nem akarunk feleslegesen igényeskedni, minden ötlet működhet szinte bárhol. Mindent a koncepció határoz meg. Úgyhogy a küldi: szeretnénk a zenénkkel egy vagy több árnyalattal jobbá tenni a világot, hiszen ezzel a sajátunkat még jobbá tesszük, és így tovább. A gesztus 100%-ban megvan.

Jövőkép: Szeretnénk a legnagyobb színpadokon a lehető legversenyképesebb, legtökéletesebb, vagy a legtökéletesebben tökéletlen produkciókat adni. Olyan unikális zenekar leszünk, ahol minden szám más és más, az összes hangzást használni fogjuk (persze nem ízléstelen fúziókat használva), mindent a legnagyobb fantázia alapján alkotunk, és fogunk is. Fontos számunkra, hogy erősítsük az utóbbi években erősödő magyar zenei életet, támogassuk, és mi is keressük minden zenében a jó vibe-okat, a jó lüktetéseket, és a különlegességet. Most kiadtunk egy teljes albumot, de a jövőben a single-ekre fogunk összpontosítani, hogy állandóan legyen content.

Mellékprojektek: Daninak a producerkedés, illetve 3 tag azonos a Twelve Zone nevű formációval. Dani, Kadi, és Ákos játszanak benne. Aliznak megjelent az első saját száma a Gold Record gondozásában, illeve a tavalyi (2023) Voice 2. helyezettje.

Szexepil: ELEMI ERŐ.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Játszottak minket egy csomó rádióban, felléptünk a Dürer Kertben, az általunk szeretett Blahalouisiana zenekar előtt is, kétszer lettünk Öröm a zene különdíjasak, végigkoncerteztük Budapest kisebb és nagyobb klubjait, illetve országosan is mentünk nagyokat. Sokat jelentett a szakma elismerése is azért. De legnagyobb dolgok, legjobb reményeink szerint még csak most kezdődnek.

Az első nagylemezről: Az Ennyi az Egész. stíluskavalkádok sokasága. Másfél évig készült, mert szerettük volna belőle kihozni a maximumot, erre nagyon odafigyeltünk. Fontos nekünk, hogy a zenénkkel egy fantáziavilágot építsünk fel, ami vegyül egy gyermeki rácsodálkozással is. Az album abszolút nem egységesen szól, de mégis történetet mesél el. Olyan, mintha végigélnénk egy napot annak minden szarjával és csodájával együtt, ezek az érzések keverednek benne. Az albumon rövidebb számok is szerepelnek, amiket szinte mindenki külön-külön írt. Ezek átkötő jellegűek.

A felvétel a Phantom Mastering Studioban készült Rikk Csaba és Hantó Doma által. Szeretünk kísérletezni eerie, teátrális vokálokkal, amelyek elindítják a trekkeket. Mindegyik szám sok-sok kis világ, amik bár nagyon különböznek, de mégis ettől lesz majd egy (szerintünk) nagyon szép összkép.

 

A Crescendo Selecta legközelebb február 18-án játszik a Három Hollóban a pop-alteres Lunda előzenekaraként. Facebook-esemény.

 

Crescendo Selecta a Facebookon. Instagramon. TikTokon.

Fotók: Murányi Marcell.

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/01/30/magyarradar_crescendo_selecta
„Maradandó zenét alkotni, jó popzenét gyártani” – Magyarradar: Crescendo Selecta
süti beállítások módosítása